objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 14. april 2007 ob 19:49

Nevarna smer: Ambrus!
Krajani Ambrusa sporočajo, da sobivanje s Strojanovimi ni mogoče
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Krajani krajevnih skupnosti Ambrus in Zagradec zadnje dni s pozornostjo in zaskrbljenostjo spremljajo napovedi o vrnitvi družine Strojan v Ambrus. Prebivalci se glede na preteklost ter vrsto kriminalnih dejanj in groženj, ki so bile izrečene s strani družine Strojan, počutijo ogrožene, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Krajani poudarjajo, da sobivanje z omenjeno družino žal ni mogoče.
S strani prebivalstva je zato v primeru njihove vrnitve v skrajnem primeru upravičeno pričakovati tudi dejanja državljanske nepokorščine. Želijo si, da do tega ne bi prišlo ter bo družina Strojan čim hitreje našla ustrezno lokacijo za legalno in trajno ureditev njihovega bivališča, so še zapisali krajani Ambrusa in Zagradca.
Mirko Strojan je sicer v začetku marca napovedal, da bodo v primeru, da jim vlada do 15. aprila ne priskrbi ustreznega stalnega bivališča, prek odvetniške družbe Čeferin vložili tožbe zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic. V tem primeru je Strojan napovedal tudi vrnitev družine v Ambrus. Tožbe so pripravljene, vendar jih po Čeferinovih besedah ne bodo vložili, dokler vsa pogajanja ne padejo v vodo.
Predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti in okoljski minister Janez Podobnik ter direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh sta na petkovi novinarski konferenci povedala, da so v zadnjih dneh našli večje število dobrih lokacij za romsko družino Strojan. Nekaj so si jih v četrtek s pravnim zastopnikom družine Strojan Aleksandrom Čeferinom tudi ogledali, sedaj pa si jih morajo ogledati še Strojanovi in se odločiti, je pojasnil Podobnik.
Čeferin je v petek za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da o primernosti lokacij težko odloča, in dodal, da bodo o tem odločali Strojanovi sami. Na sestanku s Podobnikom in Baluhom se niso dogovorili ničesar drugega, je pojasnil Čeferin in povedal, da ni dobil niti nobenih zagotovil za naprej. Poudaril pa je, da se bodo Strojanovi pripravljeni preseliti na drugo ustrezno lokacijo, tudi v primeru, če bi se vmes vrnili v Ambrus.

O predlaganih lokacijah za družino Strojan so se najprej pogovorili s člani lokalnih skupnosti, da bi preprečili konflikte, če bi se Strojanovi odločili za katero od teh lokacij, je povedal Podobnik. Dodal je, da je večina predlaganih lokacij v državni lasti, nekaj pa v lasti občin. Kje točno se predlagane lokacije nahajajo, Podobnik in Baluh še nista hotela povedati. To bodo razkrili, ko se bodo Strojanovi odločili za eno od njih.
Družina Strojan od 24. decembra lani začasno prebiva v bivši vojašnici v Rojah pri Šentvidu.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Strojan Mirko Strojan Janez Podobnik Stane Baluh Aleksandrom Čeferinom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nevarna smer: Ambrus!