objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Ponedeljek, 23. april 2007 ob 19:18

Slovo Borisa Jelcina, dežujejo izrazi sožalja
Nekdanji ruski predsednik naj bi umrl zaradi odpovedi srca
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V 77. letu starosti je umrl nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, so sporočili iz Kremlja. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan, neki neimenovani zdravniški viri pa pravijo, da je umrl zaradi odpovedi srca.
Jelcin, ki je dolga leta trpel zaradi težav s srcem, je bil prvi predsednik Rusije po razpadu Sovjetske zveze. S položaja je odstopil 31. decembra 1999, nekaj mesece pred iztekom mandata. Kot vršilec dolžnosti ga je nasledil tedanji premier Vladimir Putin, ki je bil nato spomladi izvoljen na najvišji položaj v državi.

Njegov nekdanji tekmec Mihail Gorbačov je družini pokojnega že izrazil sožalje. "Izrekam svoje globoko sožalje družini človeka, na katerega ramenih počivajo številna dobra dela v dobro države in resne napake - tragična usoda," je dejal nekdanji sovjetski voditelj.
Po smrti nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina iz sveta prihajajo izrazi sožalja njegovi družini in ruskemu narodu. Človeku, ki je Rusijo popeljal proti demokratizaciji, so priznanje izrekli v Beli hiši, Evropski uniji, zvezi NATO in številnih evropskih državah.
Jelcin je bil "zgodovinska osebnost v času velikih sprememb in izzivov za Rusijo" je dejal predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe. Tudi ameriški obrambni minister Robert Gates, ki se prav danes mudi na obisku v Rusiji, je poudaril, da je bil Jelcin "pomembna osebnost v ruski zgodovini". Noben Američan ne bo pozabil, kako ga je videl stati na tanku pred poslopjem ruskega parlamenta in kljubovati poskusu državnega udara, je dejal Gates.
[okvir]Tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrazil sožalje ob smrti nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina. Jelcin je imel pomemben vpliv na razvoj dogodkov v Rusiji in je na nek način boter Rusije, kot jo poznamo danes, je povedal Rupel.[/okvir]
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je medtem v Bruslju dejal, da je bil Jelcin ključna osebnost tranzicije po padcu komunizma v Rusiji in da je nedvomno zbližal Vzhod in Zahod. Po Jelcinovi zaslugi je nasprotovanje zamenjalo sodelovanje, je bil prepričan Barroso, medtem ko je nemška kanclerka Angela Merkel Jelcina označila kot borca za demokracijo in svobodo ter resničnega prijatelja Nemčije. "Predsednik Jelcin je odprl Rusijo Evropi," pa je v imenu EU dejal nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier, ki je bil po lastnih besedah zelo užaloščen ob novici o smrti nekdanjega predsednika.
Svoje sožalje je pokojnikovi družini izrazil tudi generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer. "Predsednika Jelcina se bomo spominjali po njegovem pogumu in po risanju nove, demokratične smeri (za Rusijo)," je dejal Scheffer, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Jelcinu pripisal tudi zasluge za otoplitev odnosov med Rusijo in NATO po hladni vojni.
Na smrt prvega predsednika Rusije po razpadu Sovjetske zveze se je odzval tudi britanski premier Tony Blair. Kot je dejal, je z žalostjo sprejel novico o smrti "izrednega moža", ki je odigral ključno vlogo v ključnem trenutku ruske zgodovine.
Odzvali so se tudi irski premier Bertie Ahern, švedski premier Fredrik Anders Fogh Rasmussen, estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves, predsednica Latvije Vaira Vike-Freiberga in premier Litve Gediminas Kirkilas, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Smrt državnika pa je odmevala tudi v Afriki, kjer je predsednik Južnoafriške republike Thabo Mbeki ocenil, da je bil Boris Jelcin resnični prijatelj njegove države.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boris Jelcin vladimir putin Mihail Gorbačov Robert Gates Jose Manuel Barroso Angela Merkel Frank Walter Steinmeier Jaap de Hoop Scheffer Tony Blair Bertie Ahern Fredrik Anders Fogh Rasmussen Toomas Hendrik Ilves Vaira Vike-Freiberga Gediminas Kirkilas Thabo Mbeki

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovo Borisa Jelcina, dežujejo izrazi sožalja