objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 25. april 2007 ob 08:20

Kdo zares verjame Drnovšku, da zares odhaja?
Če je odločitev sporočil predsednik, potem bi bilo nespodobno ne verjeti, pravi Šuklje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Urad predsednika republike je včeraj sporočil, da se Janez Drnovšek ne namerava potegovati za drugi predsedniški mandat. Kot so še sporočili iz njegovega kabineta, se je Drnovšek dokončno odločil za umik z najvišjih državniških funkcij. Glede na to, da je v zadnjem času predsednik republike slovensko in politično javnost večkrat presenečal s svojimi odločitvami, smo nekaj politikov in drugih znanih Slovenecv povprašali, ali je po njihovo Drnovškova odločitev tokrat dokončna.

Voditeljica oddaje Piramide na TV Slovenija, Erika Žnidaršič, predsedniku verjame. "Mislim, da ne bo ponovno kandidiral," je dejala. Podobno meni nekdanji veleposlanik v Beogradu, pred leti tudi Drnovškov tesni sodelavec Borut Šuklje. "Če je odločitev sporočil predsednik, potem bi bilo nespodobno ne verjeti," je pokomentiral za naš portal, in dodal, da je po njegovo Drnovškova odločitev dokončna.
Da Drnovšek ne bo ponovno kandidiral, nam je odgovoril tudi predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec, ki se mudi na obisku v Turčiji. V dokončnost odločitve verjame tudi prvak SLS in okoljski minister Janez Podobnik, ki pa Drnovškovi odločitvi ne daje posebne teže. „Pravzaprav je sam postal žrtev predhodnega javnega ugibanja. Očitno je, da bo predsednik države postal nekdo, ki se bo pisal na P,” je  vizionarsko napovedal Podobnik.

Še vedno uradni prvak opozicijske LDS, Jelko Kacin, Drnovškovo odločitev obžaluje, saj je bil po njegovem mnenju drugačen, a dober predsednik, zato bi lahko kandidiral za še en mandat.“ Najverjetneje bi tudi uspel,“ je prepričan Kacin, ki verjame, da je odločitev lahko dokončna, saj jo je verjetno skrbno pretehtal. "In to ne le enkrat," opozarja Kacin.
Po drugi strani so precej bolj kritični v SDS. „Imam slab občutek, da bi Drnovšku težko direktno verjel,“ je povedal novopečeni vodja ljubljanske SDS in mestni svetnik Peter Sušnik, ki pa verjeme, da ima predsednik namen umakniti se iz politike. „Če se bo v njegovi sferi kaj spremenilo, pa je možno, da si premisli,“ še dodaja Sušnik. Poslanec SDS in predsednik sveta stranka Branko Grims pa meni, da so se odločitve z njegove strani že nekajkrat spreminjale. „Če je to njegova odločitev, jo bom vsekakor spoštovali. Če bo njegova končna odločitev drugačna, pa bomo spoštovali tudi to,“ pravi Grims, ki dodaja, da to ne bo vplivalo na njihovo priprave na volitve. Poslanec SDS Mirko Zamernik je brez zadržkov dejal, da Drnovšku verjame, saj je predsedniku treba verjeti.


Dovolj pomenljivo pa je, da Drnovškove odločitve oziroma sporočila njegovega kabineta, nista želela komentirati prvak SD, evropski poslanec in morebitni predsedniški kandidat Borut Pahor, ter nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorec, ki s podjetnikom Ivom Boscarolom vodi predvolilni štab zanesljivega predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta.
Zanimivo je tudi, da sodelavci Janeza Drnovška - vsaj tisti, s katerimi smo se pogovarjali tekom tega dne - nič ne vedo o kakšnem sporočilu, ki naj bi ga Drnovšek v preteklih dneh posredoval njim, in v katerem naj bi jim sporočil, da se ne bo vnovič potegoval za predsednika države. Naši sogovorniki iz kabineta, ki pa želijo ostati neimenovani, trdijo, da takšnega sporočilo sploh ni bila, čeprav se je nanj včeraj sklicevala TV Slovenija. Očitno so se po Ljubljani razširile govorice, nakar se je na kabinet dobesedno vsul plaz novinarskih vprašanj o tako imenovani Drnovškovi dokončni odločitvi. Šefica kabineta Valentina Flander nam je neuradno povedala, da tolikšnega navala novinarjev že dolgo ni doživela, zato so izdali sporočilo za javnost.
Hkrati smo iz več različnih virov izvedeli, da po novem predsedniške ambicije goji tudi Drnovškov svetovalec za zunanjo politiko in mednarodne odnose Ivo Vajgl. Nekdanji diplomat in zunanji minister naj bi previdno tipal teren, kdo bi utegnil podpreti njegovo kandidaturo. Menda se je tudi zato pojavil na sobotni tribuni, ki so jo pripravili Borut Pahor in ljubljanski Socialni demokrati.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Drnovšek erika žnidaršič Borut Šuklje karl erjavec Janez Podobnik Jelko Kacin Peter Sušnik branko grims Mirko Zamernik Marko Pogorec Ivom Boscarolom Lojzeta Peterleta Valentina Flander Ivo vajgl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo zares verjame Drnovšku, da zares odhaja?