objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 27. april 2007 ob 01:58

Vlada pripravila zakon o preoblikovanju Vzajemne
Ob preoblikovanju bi morala Vzajemna ZZZS vrniti ustanovitveni delež
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada je za obravnavo po nujnem postopku pripravila predlog zakona o pogojih za statusno preoblikovanje zdravstvene zavarovalnice Vzajemnje. Kot je po seji povedal zdravstveni minister Andrej Bručan, zakon na transparenten način ureja možnost statusnega preoblikovanja Vzajemne z določitvijo kriterijev, postopkov in pogojev preoblikovanja. Po njegovih besedah zakon ne prinaša obveze, ampak daje možnost za preoblikovanje te zdravstvene zavarovalnice, če bo do njega prišlo, pa določa natančne pogoje.
Za preoblikovanje bo potrebno soglasje velike večine upravičencev, zato zakon predvideva višji kvorum oziroma višjo večino ter poseben postopek sklica skupščine, je poudaril Bručan. Z zakonom naj bi med drugim določili tudi, da se Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot ustanovitelju deleža ne vrača, dokler Vzajemna posluje kot družba za vzajemno zavarovaje.

Na zakon so se odzvali tudi v Vzajemni, kjer pravijo, da je Bručan pred časom povedal, da gre za zahteven zakon, ki ga je vlada pripravljala več kot eno leto, zato tudi v Vzajemni potrebujejo nekaj časa, da ga dobro preučimo. "Seveda ga moramo najprej dobiti, saj nam ga ministrstvo kljub pozivom še ni posredovalo in zato niti dobro ne vemo, kaj točno zakon opredeljuje," je povedal predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič. Ob tem je dodal, da naj bi po poročanju medijev Bručanova različica zakona oceni ne omogoča preoblikovanja  saj za to zahteva kar 90-odstotno večino. "To je svojevrsten precedens," je ogorčen Jaklič in dodaja, da je Vzajemna nastala na osnovi zakona, v katerem piše, da je v lasti zavarovancev. Po njegovem mnenju bi torej skoraj polovico Vzajemne dodelil državi, kar bi pomenilo, da bo država ljudem vzela to, kar je njihovo.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Bručan Marko Jaklič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vlada pripravila zakon o preoblikovanju Vzajemne