objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Torek, 1. maj 2007 ob 04:41

Vreme in nebo združujeta Evropo in Ameriko
EU in ZDA korak naprej pri okoljskem in ekonomskem sodelovanju
2007 Pozareport

Odpri galerijo

EU in ZDA so na vrhu v Washingtonu storile pomemben korak naprej na gospodarskem področju in v boju proti podnebnim spremembam. Strani sta podpisali sporazum o odprtem nebu, ki je sploh prvi letalski sporazum med transatlantskima partnericama, zavzeli sta se za odpravljanje trgovinskih ovir in vzpostavili transatlantski ekonomski svet (TEC), strinjali pa ste se tudi, da boj proti podnebnim spremembam zahteva nujno globalno ukrepanje, kar kaže na večje zaveze ZDA od pričakovanj.
Do napredka je prišlo v boju proti podnebnim spremembam, kjer je bila EU precej zadržana v napovedih. Sprejeta je bila skupna izjava o energetski varnosti in podnebnih spremembah, v kateri sta strani že takoj na začetku izpostavili, da boj proti podnebnim spremembam zahteva "nujno, trajno globalno ukrepanje in integriran pristop". To pomeni ogromen korak naprej, je bila zadovoljna predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel.
Energetska varnost bo zahtevala mednarodno sodelovanje "brez primere" na številnih področjih, med drugim pri povečevanju energetske učinkovitosti, tržne transparentnosti, diverzifikaciji dobav - vključno z deležem obnovljivih virov energije (OVE), ter zaščito in ohranitev svetovnega sistema dobav energije, sta prepričani partnerici. Ob tem je v izjavi zapisano, da je treba izpuste toplogrednih plinov stabilizirati, pri čemer morajo svoj del naloge opraviti tako razvite države - denimo ZDA ter članice EU, kot tudi hitro rastoča gospodarstva.
ZDA so si postavile tudi določene oprijemljive cilje na področju večje energetske učinkovitosti. Tako so se ZDA zavezale, da bo do leta 2017 znižale porabo bencina za 20 odstotkov, s ciljem večje energetske učinkovitosti in znižanja toplogrednih plinov pa bodo zmanjšale energetsko intenzivnost za 30 odstotkov do leta 2015 v primerjavi z letom 2003, izhaja iz dokumenta.
S podpisom sporazuma o odprtem nebu sta se strani zavezali k prizadevanjem za nadaljnje odpiranje letalskih trgov, o čemer se bosta pogovarjali v drugi fazi pogajanj o odprtem nebu. Druga faza naj bi evropskim prevoznikom olajšala dostop do ameriškega trga ter okrepila sodelovanje na varnostnem in okoljskem področju.
"Sporazum je tako mejnik v transatlantskih odnosih kot velik korak naprej v mednarodnem letalstvu," je poudaril evropski komisar za promet Jacques Barrot in dodal, da sklenitev druge faze sporazuma ostaja prednostna naloga, saj bo šele ta evropskim letalskim družbam zagotovila prožnejši dostop na ameriški investicijski trg.
Partnerici sta se poleg tega zavezali še, da si bosta prizadevali za krepitev pravočasne izmenjave podatkov o letalskih potnikih z zagotavljanjem zaščite osebnih podatkov. Pogajanja o novem sporazumu potekajo in morajo biti sklenjena do konca julija, ko se izteče začasni sporazum. V nasprotnem primeru evropskim letalskim družbam grozi prepoved pristajanja na ameriških tleh ali celo tožbe potnikov zaradi nezakonitega posredovanja njihovih osebnih podatkov.
Ustanovljen je bil tudi transatlantski ekonomski svet (TEC), ki po mnenju Bruslja pomeni "nov zagon transatlantskega sodelovanja, ki bo predvsem uskladil regulacijske sisteme, investicijske trge in sisteme zaščite intelektualne lastnine". Sodelovanje v TEC ne bo nadomestilo pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) - EU in ZDA sta vnovič potrdili močno željo po takojšnjem sporazumu v okviru WTO -, bo pa se ukvarjal z odpravljanjem preostalih ovir.

Poleg sporazumov o gospodarskem in okoljskem sodelovanju sta strani sprejeli tudi skupno politično izjavo. Med političnimi temami sta najbolj odmevali odnosi z Iranom in Rusijo. Ameriški predsednik George W. Bush je dejal, da bo ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice na morebitnih pogovorih z iransko stranjo konec tedna v Egiptu "vljudna, a nepopustljiva". Riceova naj bi Iran opomnila, da "obstaja tudi boljša pot naprej za Irance", je povedal Bush. Riceova in iranski zunanji minister Manušer Motaki naj bi se namreč oba udeležila konference o varnosti v Iraku, ki bo ta teden v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk, in srečanje po njenih besedah ni izključeno.
O nesoglasjih z Rusijo glede ameriških načrtov za namestitev protiraketnega ščita v Evropi pa je Bush dejal, da je ščit v interesu Moskve: "Naš namen je Rusiji povedati, da bi morala premisliti o sodelovanju v tem sistemu." V interesu Moskve je, da ima sistem, ki lahko iranskemu režimu prepreči raketne napade, je še poudaril.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Angela Merkel Jacques Barrot George W. Bush Condoleezza Rice Manušer Motaki

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vreme in nebo združujeta Evropo in Ameriko