objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 7. maj 2007 ob 16:48

Naši politiki in poslovneži v glavnem hvalijo Sarkozyja
Francija dobila novega predsednika, kaj si ob tem obeta Slovenija?
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnji zmagi kandidata vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolasa Sarkozyja, ki je v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji premagal socialistko Segolene Royal, nas je zanimalo, kaj njegova zmaga prinaša za Slovenijo. Predvsem seveda, kar zadeva medsebojne politične odnose in gospodarsko sodelovanje, zato smo za mnenje povprašali nekaj slovenskih politikov in poslovnežev.

Prvak LDS Jelko Kacin pravi, da je v vsakem primeru zmagal Francoz, ki se bo zavzemal za francoske nacionalne interese. Po njegovih besedah bo Francija predsedovanje Evropski uniji prevzela od Slovenije, zato si bo prizadevala nekatere kompromise glede evropske ustave in drugih pomembnih zadev doseči med svojim predsedovanjem. "Manj nam bo dano od predsedovanja, kot bi si to želeli," je prepričan Kacin, ki meni, da bo po slovenskem predsedovanju Uniji več zanimanja za Slovenijo. "Kako bo gospodarstvo to izkoristilo, pa je vprašanje," opozarja prvak LDS. Predsednik SD Borut Pahor je pričakoval Sarkozyjevo zmago, saj je po njegovo pokazal več kompetence v primerjavi z Royalovo. Kot nam je povedal prvak SD, njegova izvolitev ne bi smela vplivati na odnose s Slovenijo. "Za bilateralne odnose ni pomembno, kdo je v Elizejski palači," je dejal in dodal, da želi svojim francoskim prijateljem (socialistom, op. a), da se iz tega poraza kaj naučijo.
Predsednik koalicijskega Desusa Karl Erjavec odnose med državama ocenjuje kot dobre, tudi na področju gospodarstva, denimo Renault. "Zmaga Nicolasa Sarkozyja v tem pogledu ne more vplivati na kakršnekoli spremembe, saj je sam večkrat v svojih izjavah dejal, da je evropski človek. Ta izjava obeta, da bo v tem smislu prispeval k nadaljnji krepitvi Evropske unije," pravi Erjavec, ki si nadeja še krepitev že tako dobrih odnosov med državama.
Sarkozyjevo zmago je podprl tudi premier in predsednik SDS Janez Janša, saj njegova izvolitev obeta pozitivne premike pri stališču Francije do nekaterih ključnih vprašanj evropske prihodnosti. "Francoski volilci si zaslužijo vse čestitke in priznanje tudi zaradi visoke volilne udeležbe, ki dokazuje, da državljanom Francoske republike ni vseeno, kakšna bo njihova in skupna evropska prihodnost," je za pozareport.si ocenil Janša, in dodal, da je Francija pomembna partnerica Slovenije v evroatlantskih povezavah in sredozemskem prostoru. Zaradi predsedovanja Unije bosta zato obe državi zaznamovali prihodnje leto, zato bosta morali tesno sodelovati pri iskanju najboljših rešitev za skupno evropsko prihodnost, napoveduje slovenski premier.

Velikih sprememb ne pričakujejo niti poslovneži, si pa nadejajo večjega sodelovanja med državama. Predsednik uprave Kompasa Janez Pergar meni, da je zmagal močan človek, ki bo dobro vodil Francijo. "Želim si močno Francijo, kar bi bilo z vidika gospodarstva dobro za EU," ocenjuje Pergar, ki pa meni, da sodelovanje s Slovenijo zagotovo ni v prvem planu novega francoskega predsednika Sarkozyja. Vseeno pa z vidika Slovenije njegovo izvolitev ocenjuje kot ugodno.


Direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je na naš klic presenečeno odgovoril, da ni prava oseba za komentiranje Sarkozyjeve zmage, poleg tega ni razmišljal o posledicah njegove izvolitve. "Mi ne poslujemo s Francijo, zato menim, da to ne bo imelo na nas nobenega vpliva," je še dejal.
Predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav Damjan Mihevc je takšen razplet pričakoval, saj so ga napovedovala vse javnomnenjske raziskave. Po njegovem mnenju bo Sarkozy nadaljeval politiko predhodnika Jacquesa Chiraca. "Neposrednega vpliva na naše gospodarstvo njegova izvolitev ne bo imela," je še prepričan Mihevc, ki vidi tudi možnost za politično sodelovanje med sorodnimi strankami v Sloveniji.
Pozitivno je Sarkozyja ocenil tudi predsednik uprave BTC Jože Mermal. Po njegovem mnenju je Francija dobila dobrega predsednika, ki bo poskušal uvesti gospodarske reforme, poleg tega je dober organizator in koordinator. Mermal zato pričakuje še tesnejše gospodarsko sodelovanje med državama, tako da naj bi poleg Krke, Gorenja, Leka in Adrie Mobila v Francijo prodrla tudi manjša in srednje velika podjetja. Pri tem bi po Mermalovih besedah lahko pomogalo tudi dobro sodelovanje obeh držav v avtomobilski panogi.

Ob tem še dodajmo, da je Sarkozyju čestitko poslal tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek. Kot je zapisal, je vesel, da sta Slovenija in Francija dosegli visoko raven prijateljskih odnosov in sodelovanja na različnih področjih. 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nicolasa Sarkozyja Segolene Royal Jelko Kacin Borut Pahor karl erjavec Janez Janša Janez Pergar Boško Šrot Damjan Mihevc Jacquesa Chiraca Jože Mermal Janez Drnovšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Naši politiki in poslovneži v glavnem hvalijo Sarkozyja