objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 8. maj 2007 ob 20:44

Nepovezani poslanci obstruirajo Cukjatijev državni zbor
Poslanci pod vodstvom Mateja Lahovnika menda ne morejo normalno opravljati svojega dela
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Sedem poslancev poslanske skupine nepovezanih poslancev (NP) ne bo več sodelovalo na zasedanjih državnega zbora, sejah njegovih delovnih teles in kolegiju. Za obstrukcijo so se odločili, ker 12 poslancem, ki so izstopili iz poslanskega kluba LDS, še vedno ni omogočeno enakovredno sodelovanje v delovnih telesih.
Kot je povedal vodja poslanske skupine NP Matej Lahovnik, bodo z obstrukcijo vztrajali do razrešitve tega vprašanja. "Pri obstrukciji bomo vztrajali vse dokler ne bo dosežen dokončni dogovor v zvezi s članstvom v delovnih telesih, ki bi nam omogočil normalno in enakopravno delo, pri čemer poudarjamo, da je za nas bistveno, da lahko opravljamo svoje delo kot poslanci in člani posameznih delovnih teles državnega zbora," je razložil Lahovnik, ki je o tem že obvestil predsednik državnega zbora Franceta Cukjatija.
Od slednjega zato Lahovnik pričakuje, da bo za razrešitev problema "zastavil ves svoj ugled in vpliv". Predsednik državnega zbora, ki je predsednik vseh poslank in poslancev, in koalicija se pred odgovornostjo za nastalo situacijo ne moreta skriti s tem, da prelagata odgovornost na manjšino poslancev, ki nimajo možnosti, da bi s preglasovanjem sprejemali odločitve, je še prepričan Lahovnik. Medtem ko je Cukjati odločitev označil kot preuranjeno.
Po mnenju vodja poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, poteza nepovezanih poslancev (NP), da bo obstruirajo delo DZ,  ni najbolj primerna. "Ni najprimerneje, da poslanska skupina, ki ima interes sodelovati v delovnih telesih, obstruira delo organa, ki o tem odloča," je pojasnil Tanko in napovedal razdelitev mest na kolegiju predsednika DZ s preglasovanjem, saj po njegovo ni veliko možnosti za usklajen predlog. Poslanska skupina Nove Slovenije (NSi) obžaluje obstrukcijo nepovezanih poslancev. Kot je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, gre za svobodno odločitev poslancev, za katero NSi ne more prevzemati odgovornosti. Horvat sicer meni, da odločitev o nove zasedbi delovnih teles v DZ ne bi smeli sprejeti s preglasovanjem. Najmanjša koalicijska poslanska skupina pa po besedah vodje poslanske skupine Franca Žnidaršiča razume potezo nepovezanih poslancev. "Upravičeno so užaljeni," je ocenil, medtem ko je zadnja dogajanja v DZ prvak Desusa Karl Erjavec označil kot politične igrice. Poslanec SNS Sašo Peče pa je odločitev nepovezanih poslancev označil kot neodgovorno. Po njegovem mnenju ima odločitev globlji pomen, in sicer da se v navezi z SD in LDS zavzema medijski prostor.
Na včerajšnjo neizvolitev Marka Pavliha (SD) za tretjega podpredsednika državnega zbora pa sta se odzvala prvak SLS in okoljski minister Janez Podobnik in vodja poslanske skupine Jakob Presečnik. Ocenila sta, da neizvolitev ne pomeni parlamentarne krize. Vseeno pa je treba po besedah Presečnika čim prej omogočiti vsem poslancem polno sodelovanje v delovnih telesih državnega zbora, medtem ko je zanj razdelitev funkcij drugotnega pomena.

So pa razočaranje in protest ob neizvolitvi Pavlihe izrazili socialni demokrati. Po besedah predsednika SD Boruta Pahorja bodo predlagali novega kandidata, saj menijo, da jim to mesto pripada po poslovniku. Cukjatiju pa so poslali pisno zahtevo za sklic izredne seje kolegija. Predsednik državnega zbora pa je sporočil, da bo najverjetneje v petek sklical izredno sejo kolegija, na kateri naj bi se pogovarjali o zadnjih zapletih, povezanih z razdelitvijo sedežev v državnozborskih delovnih telesih po izstopu 12 poslancev iz poslanskega kluba LDS. 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matej lahovnik Franceta Cukjatija Jožeta Tanka jožef horvat Franca Žnidaršiča karl erjavec Sašo Peče Marka Pavliha Janez Podobnik Jakob Presečnik Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nepovezani poslanci obstruirajo Cukjatijev državni zbor