objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 20. maj 2007 ob 22:39

Vlada trdi, da Podbregar laže, Drnovšek pa ni vedel za letalsko vozovnico
Na spletnih straneh vlade objavljeni parafi nekdanjega direktorja Sove
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada je na svojih spletnih straneh objavila odgovor delovne skupine za oceno dela Sove na neresnične trditve bivšega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. Ta je namreč včeraj izjavil, da na dokumentih Sove z njegovih podpisom pravzaprav "ne prepozna svojega podpisa oziroma, da ta ni njegov ter se mu zdi dokaj nenavaden". Prav tako je po navedbah v današnjem dnevnem časopisju zatrdil, da "parafe nimam in je nikoli nisem uporabljal. Vedno se podpisujem".
Obe izjavi, pravijo na vladi, sta dokazljivo neresnični. Podbregar je namreč daljše časovno obdobje uporabljal parafiranje kot način potrjevanja veljavnosti dokumentov, kar je razvidno iz številnih, najmanj nekaj sto uradnih listin. Parafiranje je uporabljal tudi za podpisovanje večine dokumentov pri uporabi nezakonitega dela posebnega sklada Sove.
Kot je znano, je v javnosti najbolj odmeval razvpiti nakup letalske vozovnice na ime Sardeshmukh Sadanand, zdravilca predsednika države Janeza Drnovška, razviden iz objave drugega vmesnega poročila, ki smo ga na www.pozareport.si tudi v celoti objavili.
Neverodostojnost Podbregarjevih trditev še dodatno utemeljuje dejstvo, trdijo na vladi, da se bivši direktor Sove javno še vedno izmika jasnemu odgovoru na vprašanje, ali je Sova v času njegovega vodenja letalsko karto res plačala ali ne. Delovna skupina bo Podbregarja ponovno povabila na pogovor, kjer ga želijo soočiti s svojimi ugotovitvami. Podbregar je enkrat (18. aprila) vabilo na pogovor, ki mu ga je posredoval minister za pravosodje in vodja delovne skupine Lovro Šturm, že zavrnil.


Iz Sove so medijem posredovali posebno sporočilo, v katerem zagotavljajo, da so "posredovani dokumenti avtentični in da jih agencija ni prirejala, ponarejala ali kako drugače spreminjala. Zadevni dokumenti so del dokumentacijskega gradiva agencije in so bili kot takšni posredovani delovni skupini brez kakršnegakoli predhodnega posega vanje, pred objavo pa so bili zakriti nekateri podatki".
Objavljene parafe nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja si lahko ogledate tukaj.
Predsednik države Janez Drnovšek je v današnjem prvem javnem odzivu v zvezi z zadnjim dogajanjem v aferi SOVA izrazil prepričanje, da so špekulacije okrog nakupa letalske vozovnice za ajurvedskega zdravilca del poskusa njegove diskreditacije. Obenem pa je za TV Slovenija zanikal, da bi po svojem vedenju kdaj kršil zakone.
Predsednik je izrazil tudi prepričanje, da ne vodja njegovega kabineta Valentina Flander in ne bivši direktor Sove Iztok Podbregar nista kršila predpisov. Zanikal je tudi, da bi sam karkoli vedel o nakupu letalske vozovnice za zdravilca Sardeshmukha Sadananda iz t.i. črnega fonda agencije.

Drnovšek je sicer dejal, da se je s Sadanandom srečal, vendar pa ne ve, ali se je ta srečal še s kom drugim oziroma ali je bil v Sloveniji še iz kakšnega drugega razloga. Zanikal je tudi, da bi Sova skrbela za logistiko njegovega zdravljenja, obenem pa dodal, da so nekatere največje države oziroma njihove institucije diskretno ponudile pomoč.
Na vprašanje, ali meni, da mu premier Janez Janša zameri odstavitev z mesta obrambnega ministra leta 1994, je Drnovšek dejal, da se z Janševo psihologijo ne ukvarja. Očitno pa je, je nadaljeval, da ga skušajo "sistematično kompromitirati" na celi črti, odkar se je kritično izrazil o vladi. To razume kot strah pred njegovo kandidaturo na letošnjih predsedniških volitvah. Zato je ponovil, da ne bo ponovno kandidiral, ravno tako pa ne bo kandidiral na parlamentarnih volitvah leta 2008.
Vladna delovna skupina ne preiskuje urada predsednika države Janeza Drnovška in tudi nikoli ni trdila, da je predsednik države kar koli naročil. Preiskuje sume nezakonitosti na Sovi in sum nezakonitosti je bil doslej potrjen, pa je za Pop TV izjavil predsednik vlade Janez Janša.
Naloga vlade je, da zagotavlja zakonitost delovanja izvršilne oblasti, še posebej zakonitost dela v vladnih službah. Delovna skupina zato le pomaga vladi pri tej nalogi, potem ko so ocenili, da novi direktor Sove tega ne zmore storiti sam, "ker je razmerje sil na agenciji znano", je dejal premier.
Glede špekulacij v medijih o možnosti ustavne obtožbe zoper Drnovška je premier ocenil, da "so nekateri s tem pohiteli, da bi se pozornost preusmerila". Po njegovem prepričanju tudi če bi se odkrila neposredna povezava med nekim naročilom predsednika države in nakupom letalske karte iz fonda, ki niti ne bi smel obstajati, to najbrž ne bi zadostovalo za resno ustavno obtožbo. "Vendar pa gre v tej točki, čeprav gre za malenkost, za vprašanje, ali smo v tej državi vsi enaki pred zakonom," je še dejal.
Izgovori in poskusi diskreditacije dela vladne delovne skupine ter politične obtožbe in podtikanje političnih motivov, da bi se preprečilo njeno delo, ne bodo uspešni, je še poudaril premier. Po njegovih besedah se vlada striktno drži zakonske podlage, delovna skupina v svojih poročilih doslej ni navedla ničesar, za kar ne bi obstajali 100-odstotni dokazi, ki so dokazljivi tudi na sodišču.
Premier je napovedal, da bo vladna delovna skupina svoje delo nadaljevala do konca, "četudi bi trajalo eno leto". "Res je, da se v javnosti skušajo banalizirati nekatere stvari, kot da gre le za eno letalsko karto. Vlada tega nikoli ni trdila, to je le malenkost med stvarmi, ki so jih odkrili doslej, gre za sum resnih nezakonitosti," je pojasnil. Po besedah Janše na točki, ko gre za ugotavljanje individualne in kazenske odgovornosti, to ni več pristojnost vlade, zato so zadevo predali tožilstvu.
Vnaprej podtikati, da skuša vlada na koga vplivati, je po mnenju Janše sicer ravnanje, ki je v Sloveniji "nekaj normalnega". V normalni državi bi bilo mnenje politike, stroke in javnosti v primeru, če bi se v tajni službi odkril t.i. črni fond, kršenje zakona o arhivih in zloraba institucij, povsem enotno.

 

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Iztoka Podbregarja Sardeshmukh Sadanand Janeza Drnovška Lovro Šturm Janez Drnovšek Valentina Flander Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vlada trdi, da Podbregar laže, Drnovšek pa ni vedel za letalsko vozovnico