objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 21. maj 2007 ob 12:00

Andrijana Starina Kosem na Delo namesto v Mercator
Odhajajoča državna sekretarka pristala v Delu, je Janša dal soglasje ali ne?
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Novica o kandidaturi razvpite državne sekretarke na ministrtsvu za gospodarstvo Andrijane Starina Kosem za predsednico nadzornega sveta Dela, se je med novinarji največjega slovenskega časnika razširila v petek zjutraj, nekaj ur pred sejo nadzornega sveta. Pomenljivo – ampak skoraj zadnji jo je izvedel predsednik NS Boris Zupančič, čeprav je dolgoletni član SDS in redni teniški partner ministra za šolstvo in šport Milana Zvera. No, kljub izredni zamenjavi, ki se obeta že prihodnji ponedeljek, se Zupančič ne more pritoževati; pred nedavnim je postal direktor Marine Portorož, kar v slovenskih poslovnih krogih velja za eno izmed najboljših služb, ostaja pa tudi predsednik nadzornega sveta portoroškega kazinoja.
Menjavo štirih nadzornikov (poleg Zupančiča še Dejana Jelovca, Žana Jana Oplotnika in Andreje Pihler, nova Delova pa bosta poleg državne sekretarke še odvetnik Stojan Zdolšek in neznana ekonomistka Rebeka Lah), v režiji predsednika uprave Boška Šrota, ki naj bi zagotovila „strokovno in učinkovito upravljanje naložbe, upravi pa nadaljevanje zastavljenega razvojnega programa časnika (Pivovarna Laško ima v Delu 100 milijonov evrov)“, je bilo – potem ko so pivovarji temeljito konsolidirali lastništvo nad Delom, tudi za pričakovati. V poslovno-poličnem zakulisju se namreč govorilo, da bo Šrot, če „ima jajca“, nekaj naredil v 14 dnevih, toda namigovalo se je predvsem na zamenjavo predsednika uprave Dela Danila Slivnika in odgovornega urednika časnika Delo Petra Jančiča.


To je bilo povsem logično razmišljanje, naklada Dela pada, tudi Slovenskih novic, Slivnik z nerazumljivimi, domala neumnimi potezami sili Delove novinarje v totalni spopad z upravo, založniška hiša je na robu štrajka, za Jančiča pa je že od vsega začetka bolj ali manj jasno, da so mu obuli prevelike čevlje. Za Slivnika se v krogih blizu Boška Šrota govori, da ne ve, kaj bi rad bil, predsednik uprave, urednik, kolumnist ali politični komentator na televiziji, s predsednikom vlade Janezom Janšo pa naj bi se sprla. Naši viri trdijo, da naj bi tudi Janša prišel do spoznanja, da mu je Slivnik na čelu največjega tiskanega medija naredil več škode kot koristi (nenazadnje je tako žolčno sesuval LDS, da sta se Janši zgodila Borut Pahor in SD), hkrati pa alternative zanj (še) ni. Da med Slivnikom in Janšo res nekaj škripa, dokazuje pisanje Maga, ki tupatam kritizira Janšo, kar se prej niti slučajno dogajalo.
Tako naj bi po prvem scenariju Andrijana Starina Kosem, ki je še pred nekaj dnevi izjavljala, da ne želi, da se iz njene nove službe dela medijski spektakel, postala članica uprave za poslovne zadeve in v celoti prevzela poslovno politiko Dela, Slivnik pa, čeprav bi formalno ostal šef uprave, opravljal predvsem vlogo nadurednika. Mimogrede, tudi član Delove uprave Mitja Pleterski si je pred kratkim nakopal jezo novinarjev, ker je hotel na hitro ukiniti tradicionalno Delovo knjižno nagrado Kresnik, menda zaradi klestenja stroškov.
Za Andrijano Starina Kosem se ve, da si je zelo blizu s Boškom Šrotom, isto velja za odvetnika Zdolška, ki je skupaj z odvetnikom Mirom Senico za Pivovarno Laško proti belgijskemu Intrebrewu bil že skoraj legendarno pivovarsko vojno za Union; Slivnik in odhajajoča državna sekretarka pa naj bi se tako ali tako dvakrat tedensko dobivala na kosilu. Po nekaterih informacijah naj bi Starina Kosem informacijsko servisirala Mag (Silvester Šurla velja za njenega dvornega novinarja), hkrati pa naj bi zelo dobro sodelovala tudi z nekaterimi pisci v Delu konkurenčnem časniku Dnevnik. Zanimivo bo videti, kako se bodo te relacije odvijale v prihodnje, čeprav je s formalnim odhodom Andrijane Starina Kosem iz vladnih krogov že mogoče reči, da je Slivnik izgubil pomembno pozicijo blizu Janše. Poleg tega je za Slivnika, kot predsednika uprave, najslabša varianta to, da ima Delo konkretnega lastnika - gospodarsko družbo.
Po drugi strani si je težko zamisliti, da bi Boško Šrot (že) v tej fazi tako velike strateške spremembe na Delu počel brez vsakršnega soglasja ali vsaj vednosti predsednika vlade Janeza Janše.
Toda Šrotova poteza je po svoje genialna, zadovoljenih je namreč veliko apetitov: Andrijana Starina  Kosem ostaja pomembna igralka na poslovno-političnem prizorišču, kljub temu, da je niso hoteli v Mercator, resorni minister Andrej Vizjak pa zanjo skoraj ne najde lepe besede; Slivnik, kljub strašni godlji v Delu, še ostaja predsednik uprave – vsaj do spomladi 2008 (po nekaterih napovedih naj bi šefica uprave takrat postala Andrijana Starina Kosem); prvi čovek Pivovarne Laško pa je začel praktično dokazovati, da kapital in lastništvo tudi pri nas postajata vsaj tako vplivna kot politika, če ne že bolj...
Pomenljivo je tudi, da je Boškov mlajši brat in celjski župan Bojan Šrot kandidaturo za predsednika SLS napovedal šele potem, ko je Pivovarna Laško skoraj v celoti prevzela Delo.
Glede na to, da Pivovarna Laško Dela za zdaj ne umika z borze, ga tudi zaenkrat ne namerava prodati nemškemu založniškemu velikanu Waz. Ti namreč nikoli ne kupujejo podjetij, ki kotirajo na borzi.
Veliki poslovni scenarij, ki naj bi sledil, pa je naslednji: Istrabenz Pivovarni Laško proda delež v Mercatorju, Janša predsedniku uprave Igorju Bavčarju omogoči menedžerski odkup Istrabenza, Pivovarna Laško se začne pogajati za nakup Mobitela.
V senci napovedanih velezamenjav na vrhu Dela naj bi se zgodil tudi poskus mini puča na Slovenskih novicah. Urednik Bulvarja Bojan Budja menda želi zamenjati dolgoletnega odgovornega urednika Slovenskih novic Marjana Bauerja. Bauer je decembra 2006 sicer odšel v pokoj, toda z upravo je podpisal pogodbo za vodenje novic, menda za eno leto. Podobno kot njegov namestnik Jože Splichal, ki se je upokojil istega dne kot Bauer, zato med kolektivom novic kroži šala, da jih vodita dva upokojenca. Po naših informacijah naj bi Janša pred dnevi sklical sestanek, na katerega so bili vabljeni Jančič, Budja, Bauer, Slivnik in Magov urednik Janez Markeš, kjer naj bi se pogovarjali tudi o zamenjavi Bauerja z Budjo. Toda Slivnika, Bauerja in Markeša na pogovor ni bilo, predprejšnji petek pa naj bi Budja in Bauer celo vplila drug na drugega. Jančič je omenjeni sestanek zanikal. Mimogrede, Bauer si je pred kratkim nabavil novega odličnega audija S3 modre barve.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrijane Starina Kosem Boris Zupančič Milana Zvera Dejana Jelovca Žana Jana Oplotnika Andreje Pihler stojan zdolšek Rebeka Lah Boška Šrota Danila Slivnika Petra Jančiča Janezom Janšo Borut Pahor Mitja Pleterski Mirom Senico silvester šurla bojan šrot Igorju Bavčarju Bojan Budja Marjana Bauerja Jože Splichal Janez Markeš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Andrijana Starina Kosem na Delo namesto v Mercator