objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 22. maj 2007 ob 07:56

Laščani na Delu uvajajo enotirno upravo, na Večeru 32.000 evrov za Pandurja
Uredniška politika Dela poslej bolj na strani nove struje v SLS, ki jo vodi Bojan Šrot
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Laščani nameravajo temeljito organizirati vodenje Dela, trdijo naši viri blizu predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota; potem ko so objavili prevideno novo sestavo članov nadzornega sveta, ki ga bo vodila odhajajoča državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem. Vpeljali naj bi tako imenovano enotirno upravo, kar pomeni, da bo družbo vodil upravni odbor, ki bo imenoval izvršne direktorje. Enotirna uprava lastnikom praviloma omogoča boljšo kontrolo družbe in zmanjšuje stroške vodenja, hkrati pa lahko upravni odbor vselej, brez posebej mučnih in zapletenih postopkov, razreši izvršnega direktorja. Podobno strukturo vodenja je predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj uvedel na Mobitelu.
Kot vse kaže, bo neprofesionalno funkcijo predsednice upravnega odbora Dela prevzela Starina Kosem, Danilo Slivnik pa bo postal izvršni direktor.
Glavna tema včerajšnjih komentarjev in ugibanj na Delu, po odločitvi Pivovarne Laško, da iz Dela prežene takorekoč „Janševe nadzornike“, je prav Slivnikov položaj. Medtem ko eni trdijo, da se je le ta okrepil, glede na njuno prijateljstvo in dosedanje sodelovanje z Andrijano Starina Kosem, pa je, spet iz virov blizu Boška Šrota, slišati, da naj bi se uredniška politika časnika Delo začela spreminjati. Ne sicer takoj, temveč postopno, v smeri podpore novi struji v SLS, katero pooseblja celjski župan Bojan Šrot, ki je prav v času lastniške konsolidacije Dela napovedal kandidaturo za predsednika SLS (medklic: intervju z Bojanom Šrotom, posebej na to temo, objavljamo v sredo zjutraj). Pričakovati je tudi, da se bodo v Slovenskih novicah (Bulvarju) prenehale zafrkancije na Šrotovega strankarskega kolego in mariborskega župana Franca Kanglerja. Z drugimi besedami, dosedanja Slivnikova uredniška politika se pod lastniško in upraviteljsko taktirko Laščanov počasi nehuje, posledično temu pa bo slabel njegov stolček.
Mimogrede: za totalno konspirativno operacijo Laščanov je menda vedelo samo šest ljudi, Boško Šrot, odvetnik in prav tako novi član NS sveta Dela Stojan Zdolšek, Slivnik, Andrijana Starina Kosem, nova članica NS Rebeka Lah (je zvest kader Andrijane Starina Kosem: sta nekdanji sošolki, skupaj sta delali na Rogu, Lahova pa je zdaj zaposlena v Elanu), in še eden izmed Šrotovih sodelavcev.
Zanimivo, da je včeraj završalo tudi na mariborskem Večeru, kjer Laščani, sicer posredno, preko Infonda in Dela (Probanka pa naj bi Večerove delnice odkupovala prav za Pivovarno Laško), prav tako obvladujejo večinski lastniški delež mariborskega časopisa. Nekateri se namreč sprašujejo, ali se utegne Delu podoben scenarij zgoditi tudi na današnji seji nadzornega sveta Večera, ki se začne ob 13.00. Predsednik uprave Večera Milan Predan Pipi nam je zatrdil, da ne, bo pa predsednik nadzornega sveta Boris Novak predstavil ime in priimek novega člana nadzornega sveta, ki bo zamenjal odstopljenega Stanka Brgleza, predsednika uprave KBM Infonda. Skupščina Večera je sklicana za 28. junij. V mariborskih političnih krogih sicer prevladuje mnenje, da sprememb na Večeru tokrat ne bo, ker naj bi bilo za Laščane to še prehitro.
Je pa slišati, da naj bi se na Večeru pripravljala nova afera, katere akterji so mariborski župan Kangler, Večerov predsednik uprave Predan in slavni gledališki režiser Tomaž Pandur. Večer je bil namreč medijski sponzor tako imenovane Pandurjeve vrnitve v Maribor, kjer je nedavno gostoval s tremi predstavami Tesla electric company. To so napihnili kot veliki Pandurjev comeback, čeprav se v Mariboru ni zgodila niti slovenska premiera (ta je bila namreč v Ljubljani), poleg tega predstava že nekaj časa kroži po srednje velikih evropskih mestih. Vsekakor dobronamerna pobudnica Pandurjeve vrnitve je bila televizijska režiserka in producentka Dragica Petrovič, drugače pa posebna svetovalka župana Kanglerja in Pandujeva dobra prijateljica. Mestna občina je za Pandurja odštela 44.000 evrov, direktor SNG Maribor Danilo Roškar je za tri predstave oddal dvorano (menda po komercialni ceni, ker mariborsko gledališče s projektom ni imelo nič; Roškar se je zaradi priprav na japonsko turnejo celo izognil tiskovni konferenci), vstopnice pa je prodajal Narodni dom.

Kljub velikemu pompu dvorana trikrat zapored ni bila polna, razen v petek, ko je prišla kopica povabljenih. V slavnostnem govoru tik pred začetkom predstave se je župan Kangler še posebej zahvalil Predanu, in se je tudi imel za kaj. Večer je namreč financiral Pandujev gledališki list in zanj odštel neverjetnih 32.000 evrov ter še nekaj drobiža; gre za vsoto, ki je zdaj na Večeru Predanova velika skrivnost. Za ta bogat sponzorski prispevek so večerovci dobili 100 gratis vstopnic, ki so jih razdelili med zaposlene.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boška Šrota Andrijana Starina Kosem Bojan Dremelj danilo slivnik Janševe bojan šrot Franca Kanglerja stojan zdolšek Rebeka Lah Milan Predan Pipi Boris Novak Stanka Brgleza Tomaž Pandur Dragica Petrovič Danilo Roškar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Laščani na Delu uvajajo enotirno upravo, na Večeru 32.000 evrov za Pandurja