objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 31. maj 2007 ob 09:56

Janša: Glavni kritik 57. številke je bil CK pod vodstvom Kučana
Verbalni vojni med predsednikom vlade in nekdanjim predsednikom države še ni videti konca!
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik vlade Janez Janša je v svojem govoru na današnji slavnostni akademiji ob 25-letnici Nove revije izpostavil njeno 57. številko, ki "za Slovence predstavlja tisto, kar predstavlja deklaracija o neodvisnosti za Združene države Amerike". Po njegovih besedah pa je bil njen "glavni kritik in napadalec centralni komite (CK)", ki ga je vodil Milan Kučan. Besede slednjega je "treba pogledati, ko se v Sloveniji soočamo s tezo, da je bilo včasih boljše, kot je danes", je opozoril premier.
57. številka je po Janševih besedah v jugoslovanski politiki povzročila pravi vihar. Centralni komite je celo izdal proglas, da bo storil vse, da se ideje iz omenjene številke nikoli ne bodo uresničile. Premier je ob tem omenil sestanek centralnega komiteja v Tacnu, 15. aprila 1988, oziroma po njegovih besedah, "vrh slovenske represije". Tam so se namreč zbrali vsi, ki so odločali o uporabi represije, tudi nekdanji predsednik države in nekdanji predsednik centralnega komiteja Milan Kučan, je dejal premier.
Ob tem je Janša citiral nekatere Kučanove besede s sestanka v Tacnu, saj jih je "včasih potrebno pogledati, ko se v Sloveniji soočamo s tezo, da je bilo včasih boljše, kot je danes." Zadnje čase namreč po premierovih besedah slišimo teze "iz zelo pomembnih ust", da je bilo včasih stanje bolj demokratično in svobodno kot danes. Da takšna teza kroži po slovenskem prostoru, pa po Janševem mnenju morda leži v vseh odlikovanjih tistih, ki so najbolj glasno kritizirali 57. številko Nove revije.
57. številka je po Janševem mnenju dala podlago za to, da lahko danes govori kot predsednik slovenske vlade. "Besede, za katere je bilo potrebno veliko znanja, so postale meso in teoretični temelj Nove revije," je dejal. Kar pa je nastalo po 57. številki, je zgodba o uspehu, saj smo imeli po osamosvojitvi gladek razvoj, ki ima za cilj blaginjo vseh, je še menil premier.
Obstaja pa tudi drug možen pogled, je pojasnil. Tu je citiral besede nekdanjega predsednika Demokratične opozicije Slovenije Jožeta Pučnika, da je slovenska osamosvojitev v najširšem smislu tudi stvar kulture. S tega vidika po Janševem mnenju projekt, ki je bil zastavljen v 57. številki, ni končan.
Na eni strani imamo torej uresničitev programa iz 57. številke Nove revije in s tem uresničitev stoletnih sanj, po drugi strani pa iz tega programa izhaja tudi globlja želja po kulturni osvoboditvi, da se vzpostavijo neke normalne vrednote. Ta del programa po Janševem mnenju ni v celoti uresničen in tako generacijo, ki je to delo začela, kot tudi prihodnjo čaka težko delo.
Akademije so se poleg Janše udeležili še minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, za kulturo Vasko Simoniti, za pravosodje Lovro Šturm in za notranje zadeve Dragutin Mate.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Milan Kučan Jožeta Pučnika dimitrij rupel Vasko Simoniti lovro šturm Dragutin Mate

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša: Glavni kritik 57. številke je bil CK pod vodstvom Kučana