objavi na
pozareport.si

forum

Četrtek, 7. junij 2007 ob 13:38

Sumljivi samomor zasenčil današnjo otvoritev kavarne Tromostovje
Objavljamo pismo ogorčenih zaposlenih, ki naj bi jih zakonca Hajdarpašič grobo izkoriščala
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Trgovina Damajanty, kjer je prejšnji petek v sumljivih okoliščinah umrla neka delavka iz Črne gore.

Zapletom okoli današnjega odprtja kavarne Tromostovje na ljubljanskem Prešernovem trgu (slavnostna otvoritev je predvidena danes zvečer, ob glasbi Mambo Kings in petju Alenke Gotar, medijski sponzor pa je radio Antena) ni videti konca. Ljubljanski župan Zoran Janković je zaradi številnih pritožb sredi aprila razveljavil prvi razpis za oddajo lokacije, na drugem razpisu pa zmagala družba Seam, ki je za petletni najem mestni občini ponudila fantastičnih 1,05 milijona evrov. Naši viri tudi trdijo, da so se med razpisom dogajali neverjetni pritiski na mestne politike; eden izmed podžupanov, Jani Moederndorfer, je zaradi tega menda celo nehal dvigovati telefon, Igorja Andjeliča, dosedanjega najemnika lokacije, pa so njegovi lobisti med razpisom predlagali celo za posebno nagrado mesta Ljubljane, toda predlog ni šel skozi. Direktorica družbe Seam, Darija Hajdarpašić, je po zmagi na razpisu napovedala odprtje lokala konec maja oziroma v začetku junija. Janković pa je na torkovi novinarski konferenci povedal, da naj bi bila otvoritev danes, ob 20. uri. "Če ne bo zapletov," je pripomnil.


				Ljubljanski župan Zoran Janković je odprtje kavarne napovedal za danes, s pripombo, če ne bo zapletov.<br>
			Ljubljanski župan Zoran Janković je odprtje kavarne napovedal za danes, s pripombo, če ne bo zapletov.


Zapleti pa očitno so. Inšpektorica Zavoda za varstvo pri delu Antonija Gabrovšek je za včerajšnji Direkt povedala, da je neurejenih še veliko stvari. Med njimi elektrika, sanitarije za zaposlene, sladoledni vrt in police v skladiščih. Zato je prepričana, da današnjega ne bo, saj podjetju Seam zmanjkuje nekaj dni časa za ureditev razmer. Toda Hajdarpašićeva je napovedala, da bodo 7. junija odprli, pa "kar bo, bo".

				V podjetju Seam, ki je mestni občini za Tromostovje plačalo več kot milijon evrov, in kjer se ukvarjajo tudi s pekarstvom in slaščičarstvom, naj bi se dogajale čudne stvari, trdijo zaposleni. (Foto: Asa)<br>
			V podjetju Seam, ki je mestni občini za Tromostovje plačalo več kot milijon evrov, in kjer se ukvarjajo tudi s pekarstvom in slaščičarstvom, naj bi se dogajale čudne stvari, trdijo zaposleni. (Foto: Asa)

				Faksimile pisma, ki so nam ga poslali zaposleni v podjetju Seam. Opozarjajo na nevzdržne razmere in izkoriščenje ljudi.<br>
			Faksimile pisma, ki so nam ga poslali zaposleni v podjetju Seam. Opozarjajo na nevzdržne razmere in izkoriščenje ljudi.


Medtem pa smo v uredništvo portala dobili pismo zaposlenih v podjetju Seam, ki ga vodita že omenjena Hajdarpašićeva in njen soprog Husnija Hajdarpašič. Pismo objavljamo v celoti, brez lektorskih popravkov.
"Pišem v imenu zaposlenih v podjetju Seam d. o. o., Šlajmerjeva 1, 1000 Ljubljana, to je podjetje, ki je na zadnjem raspisu za vrt na Prešernovem trgu zmagalo (dalo je več kot 1 milijon evrov) in dobilo tega za 5 let. Otvoritev lokala bo ta teden povabljen pa je tudi Zoran Jankovič. Direktorica podjetja je Darja Hajdarpašić in njen mož Husnija Hajdarpašić.
V podjetju se že dolgo dogajajo grde stvari in smo zelo nezadovoljni. Do zdaj smo trpeli tisti ki smo mogli čeprav so mnogi delavci že zapustili podjetje in se nonstop menjavajo. V petek 1.6.2007 pa je delavka pripeljana iz Črne Gore ki ji tu na črno delala zaradi nevzdržnih razmer v podjetju storila samomor nad pekarno Damajnanty. Čeprav je bila bolna in slabega zdravja dela ki so ji ga dali tudi po 14 ur na dan ni mogla več zdržati in se je v zgornjih prostorih pekarne Damajanty (Šlajmerjeva 1) obesila z kablom. Delavka je bila v sorodu z Husnijo Hajdarpašić in ta jo je pripeljal da iz Črne Gore da bi jo izkoriščal in da bi delala zastonj čeprav ji je obljubljal da ji bo uredil papirje. Čeprav se je pritoževala da ne more delati več kot 8 ur na dan ji niso verjeli in so jo silili da je delala nonstop. Večkrat je zaradi slabosti padala in smo ji morali pomagati da je vstala. Povedala nam je da ji ne plačujejo in da dela zastonj. Ona ni edina ki dela na črno. Še drugi delajo na črno a nažalost so v to prisiljeni. Mi pa garamo kot črne živine za minimalne plače.
V časopisu je Darja Hajdarpašić povedala da ima podjetje že svojo računico ko lahko plačuje tako velike najemnine sedaj tudi vemo od kje ta računica. Od nas. Mi ki zastonj delamo za njih. Izplačujejo nam minimalne plače ostalo pa dobimo na roke. Ponavadi z velikimi zamudami. Največkrat pa sploh ne plačajo in ljudje grejo stran. Najdite mi koga ki pri njih dela že dolgo. Oni pa kupujejo drage obleke in čevlje in putujejo mi pa nimamo za svoje otroke za preživeti. Smo v globoki žalosti zaradi mlade punce ki je storila samomor ker je bila zares v redu punca in nam je vseeno če izgubimo službo samo da se resnica izve. Tako službo lahko dobimo tudi kje drugje ali pa gremo na zavod. Če pa nam lahko vi pomagate tako da poveste vsem kaj se dogaja pri nas mogoče bo to spremenilo situaciju v tem podjetju. Husnija in Darja Hajdarpašić so nam z različnimi grožnjami zagrozili ne smemo povedati policiji kaj se je res dogajalo.
Prosimo vas da nam pomagate da se takšne stvari več ne bi dogajale
."
V zvezi z domnevni samomorov je tiskovna predstavnica ljubljanske policijske postaje Martina Gramec za naš portal povedala, da je bil Operativno komunikacijski center 1. junija popoldne obveščen, da je bila v stanovanju na Šlajmerjevi ulici v Ljubljani najdena mrtva ženska. "Na kraju je zdravnik Inštituta za sodno medicino opravil pregled trupla. Znakov tujega nasilja na truplu ni našel, odredil pa je obdukcijo pokojne," je dejal Gramčeva in dodala, da bodo policisti po vseh zbranih obvestilih z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.
Za komentar v zvezi z očitki zaposlenih smo želeli povprašali tudi direktorico Hajdarpašićevo, vendar za nas žal ni bila dosegljiva.

				Direktorica Seama Darja Hajdarpašič je včeraj zvečer na Tromostovju sklicala krizni sestanek zaposlenih v bodoči kavarni. Videti je bila precej živčna, krilila je z mobitelom v roki...<br>
			Direktorica Seama Darja Hajdarpašič je včeraj zvečer na Tromostovju sklicala krizni sestanek zaposlenih v bodoči kavarni. Videti je bila precej živčna, krilila je z mobitelom v roki...

				...in pokazala precej globok dekolte. (Foto: Asa)<br>
			...in pokazala precej globok dekolte. (Foto: Asa)

Sicer pa so se okoli najema te očitno silno donosne lokacije vedno odvijali hudi lobistični in zakulisni boji. Zadnja leta je praviloma zmagoval Igor Andjelič, nekdanji nosilec šanka v K4 in v legendarnem klubu ŠKUC, hkrati pa najemnik art kafeja Minimal, ki ga je forsirala nekdanja županja Vika Potočnik. Omenjal se je tudi razvpiti podjetnik Jurij Schollmayer, v času županovanja Danice Simšič pa celo Damjan Janković, starejši sin sedanjega župana Zokija in lastnik kluba Bachusa.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Jani Moederndorfer Darija Hajdarpašić Antonija Gabrovšek Husnija Hajdarpašić Martina Gramec Vika Potočnik Jurij Schollmayer Damjan Janković alenka gotar Igor Andjelić Danica Simšič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sumljivi samomor zasenčil današnjo otvoritev kavarne Tromostovje