objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 6. junij 2007 ob 22:32

Minister in šef SLS Podobnik v primeru Puh ravnal koruptivno
Kosova komisija trdi, da ni bilo temelja za poravnavo, zato se je družba Puh okoristila
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Komisija za preprečevanje korupcije je pri pregledu poravnave med državo in Podjetjem za urejanje hudournikov (Puh) v primeru sanacije plazu v Logu pod Mangartom ugotovila korupcijo. Komisija pod vodstvom predsednika Draga Kosa je zapisala, da ravnanje uradnih oseb ministrstva, ki z zasebno pravno osebo sklenejo sodno poravnavo glede terjatev, za katere pravni temelj ne obstaja, ustreza definiciji korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije. Kot je znano, je vladi poravnavo predlagal minister za okolje Janez Podobnik, in to kljub temu, da je pravobranilstvo poravnavo odsvetovalo.
Komisija preiskala je tri samostojne posle, ki jih je zajela novembra lani sklenjena sodna poravnava med Puhom in okoljskim ministrstvom, vredna 270 milijonov tolarjev (1,1 milijona evrov). Poravnava je vključevala 130,49 milijona tolarjev terjatev za dela na plazu Stože v bovški občini opravljenimi leta 2001, 7,17 milijona tolarjev terjatev iz naslova razlike v davku na dodano vrednost in 70 milijonov tolarjev terjatev za dela, ki naj bi jih Puh opravil leta 2002 v okviru vodnogospodarske službe, čeprav za ta dela z ministrstvom ni imel sklenjene pogodbe.
Komisija navaja, da je v vseh treh primerih mogoče ugotoviti kršitev dolžnega ravnanja uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, zaradi katerih je podjetju Puh nastala premoženjska korist. Kolikšna naj bi ta bila in na kakšni pravni podlagi so bila res izvršena, komisija ne ugotavlja. Kot pojasnjuje v mnenju, bi ravno to bila ena od osnovnih ugotovitev sodišča v pravdnih postopkih, ki jih je prekinila in zaključila novembra lani sklenjena sodna poravnava. Komisija sicer ugotavlja, da so poravnave koristne pri izogibanju nepotrebnim sodnim sporom, poudarja pa, da je obstajala zelo velika verjetnost, da bi Slovenija kot tožena stranka v omenjenih pravdnih zadevah, če bi se nadaljevale, tudi, če bi izgubila, bila dolžna plačati dosti manj, kot pa je morala na podlagi sklenjene sodne poravnave.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Draga Kosa Janez Podobnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister in šef SLS Podobnik v primeru Puh ravnal koruptivno