objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 8. junij 2007 ob 12:17

Pričakovano: Drnovšek za guvernerja predlagal Marka Kranjca!
Po mnenju predsednika gre za vrhunskega strokovnjaka in poznavalca razmer
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik republike Janez Drnovšek je državnemu zboru pričakovano predlagal, da za guvernerja Banke Slovenije imenuje Marka Kranjca. Kot je Drnovšek pojasnil v dopisu državnemu zboru, je Kranjec, profesor na fakulteti za upravo, vrhunski strokovnjak in izjemno dober poznavalec razmer na področju financ in bančništva. Po predsednikovem prepričanju ima Kranjec dolgoletne izkušnje in osebnostne lastnosti, potrebne za uspešno vodenje Banke Slovenije ter njeno predstavljanje v Evropski centralni banki.
Kranjec je bil rojen 12. aprila 1940 v Novem mestu. Po diplomi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani se je leta 1965 na tej fakulteti zaposlil kot asistent pri predmetu javne finance. Leta 1968 je prevzel vodenje oddelka za analize pri Ljubljanski banki, v letih od 1970 do 1976 pa je bil raziskovalni sodelavec na Inštitutu za ekonomska raziskovanja. Leta 1975 je pridobil naziv doktorja ekonomskih znanosti in odšel v tujino. Kot makroekonomist je najprej služboval v OECD s sedežem v Parizu, nato pa v letih od 1984 do 1986 še v Svetovni banki v Washingtonu. Po vrnitvi v domovino je delo nadaljeval na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani kot raziskovalni svetnik. Leta 1990 je postal minister za finance v prvi vladi samostojne Slovenije in veliko prispeval k finančnemu in gospodarskemu osamosvajanju Slovenije ter k uvedbi prve slovenske valute tolarja, dodaja. V obdobju med letoma 1991 in 1997 je bil viceguverner in član sveta Banke Slovenije, leta 1998 pa je bil s štiriletnim mandatom imenovan za slovenskega veleposlanika pri EU v Bruslju. Leta 2001 je prejel srebrni znak svobode Republike Slovenije za prispevek k finančnemu in gospodarskemu osamosvajanju Slovenije. V obdobju med letoma 2002 in 2006 je bil profesor za področje javnih financ na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani.
V Sloveniji je član vladnega strateškega sveta za gospodarski razvoj, v letu 2005 pa je aktivno sodeloval pri pripravi predlogov sprememb davčne zakonodaje. V tem času je bil tudi član nadzornega sveta novomeške Krke.  
Drnovšek je Kranjca kot možnega kandidata za guvernerja Banke Slovenije predstavil poslanskim skupinam v državnem zboru konec maja. V DeSUS, SD in SLS so ga takoj označil za primernega kandidata, prav tako v LDS in poslanski skupini nepovezanih poslancev, ta teden pa so mu svojo podporo izrekli tudi v NSi in SDS. Poslanska skupina SNS se do Kranjca še ni opredelila.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Drnovšek Marka Kranjca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pričakovano: Drnovšek za guvernerja predlagal Marka Kranjca!