objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 8. junij 2007 ob 16:29

Spomenka Hribar razburila podmladek Janševe SDS
Po njenem mnenju bi premier svoj moralni dolg do Pučnika lahko izkazal na drugačen način
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnji sklep vlade, da brniško letališče preimenuje v Letališče Jožeta Pučnika, so naletel na precej razburjenja. Med kritiki je tudi filozofinja Spomenka Hribar, ki se ji poimenovanje letališča po kolegu Pučniku zdi deplasiro. Kot je dejala za Dnevnik, se Pučnik s tem zagotovo ne bi strinjal. "Janez Janša bi svoj moralni dolg do Pučnika lahko izkazal na drugačen način. Ravno on je bil tisti, ki je Pučnika spravil z mesta predsednika stranke," je dejala Hribarjeva in dodala, da je bil omenjeni zato precej razočaran. Njeno izjavo so ostro obsodili v podmladku Janševe SDS, Slovenski demokratski mladini. Sprašujejo se namreč, s kakšno pravico in moralno držo Hribarjeva širi neresnico in blati Pučnikovo ime. "Predlagamo, da se vendarle poduči o delu, sodelovanju in harmoniji med Pučnikom in Janšo," so zapisali. 
Na novim imenom letališča so bili presenečeni tudi v Aerodromu Ljubljana, ki ga vodi Vinko Može. V združbi so vladi dali zgolj pobudo, da se letališče ob odprtju novega potniškega terminala 9. julija poimenuje, niso pa predlagali dotičnega imena, so presenečeno dejali. Spomnimo, da je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak v obrazložitev sklepa dejal, da so ime določili na predlog Aerodroma Ljubljane.

Ob tem so iz vlade sporočili tudi, da so očitki nekaterih posameznikov, da je šlo v omenjenem primeru za zlorabo Pučnikovega imena v politične namene ter za norčevanje iz njegovega spomina, neprimerni in neresnični. Pravijo, da je predlagatelja je pri poimenovanju letališča vodil čut dolžnosti, da se Pučnikovo ime zaradi njegove izredne zgodovinske vloge ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem imenuje pomemben objekt državnega pomena. Kot so še dodali, so za to pridobili dovoljenje Pučnikovih sorodnikov.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je povedal, da v stranki o preimenovanju letališča sicer še niso govorili, osebno pa je nad odločitvijo presenečen. Tovrstne odločitve se po njegovem ne sprejemajo preko noči. Ob tem je poudaril, da bi bilo do pokojnega Pučnika bolj spodobno, če bi vlada odločitev sprejela po drugačnem postopku in s konsenzom. Potrč še ocenjuje, da gre najbrž za eno od tistih potez vlade, ki jih ne dela modro, premišljeno in s ciljem povezovanja ljudi. Način preimenovanja se zdi sporen tudi poslancu LDS Alešu Guliču. Kot je povedal, v LDS sicer ne nasprotujejo ohranjanju Pučnikovega imena, se jim pa zdi način tako negotov kot da bi s tem imela probleme vlada. Gulič je še poudaril, da Pučnik z omenjenim sklepom vlade gotovo ne bi bil zadovoljen. Preimenovanje je tudi predsednik republike Janez  Drnovšek označil za dokaj nenavadno odločitev, zlasti v luči mednarodne javnosti, kjer Pučnikovo ime po njegovem mnenju ni primerljivo z imeni nekaterih drugih osebnosti, kot sta John F. Kennedy in Charles de Gaulle, ki sta prav tako dala svoji imeni letališčema. "Jožeta Pučnika sem cenil in mu dodelil tudi najvišje slovensko odlikovanje, ne vem pa, če je zdaj potrebno po njem poimenovati še letališče. Če smo začeli s tem, ne vem, kje bomo končali. Morda bomo začeli celo mesta poimenovati po politikih, vendar se mi zdi, da se je to počelo v časih, ki so že za nami," je dejal Drnovšek.
V poslanski skupini NSi ocenjujejo, da je Pučnik gotovo ključna oseba slovenske pomladi in slovenskega osamosvojitvenega projekta. Tako kot letališče Ljubljana za Slovenijo pomeni v prometnem smislu okno v Evropo in svet, tako je Pučnik v političnem smislu pomagal Sloveniji v Evropo in svet iz totalitarnega sistema, je prepričan vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Vinko Može Valentin Hajdinjak miran potrč Alešu Guliču Janez  Drnovšek John F. Kennedy Charles de Gaulle, jožef horvat

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Spomenka Hribar razburila podmladek Janševe SDS