objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 12. junij 2007 ob 23:12

Janez Podobnik in Andrej Bajuk pisma ASK ne komentirata
Odzivi na pismo leta: Kacin, Gantar, Širca, Erjavec, Potrč, poslanci SDS in Jelinčič
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanja državna sekretarka in predsednica nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem, ki je včeraj dopoldne na slovensko politično sceno katapultirala famozno "pismo leta" vodilnim politikom SDS, kjer - v pojavi skesanke - opisuje domnevne mahinacije predsednika vlade Janeza Janše, povezane z Mercatorjem, Delom in Večerom, se je po naših informacijah obdala z dvema varnostnikoma, ki naj bi jo varovala 24 ur na dan. ASK pa nam je povedala, da govorice o bodigardih ne držijo.
Drugi pomemben akter iz njenega pisma, predsednik uprave Dela Danilo Slivnik, je skupaj z odgovornim urednikom Maga Janezem Markešem, še vedno v Južni Afriki, na nekem medijskem seminarju. Odvetnik in član nadzornega sveta Dela, Stojan Zdolšek, katerega se je Janša v odgovoru na pismo nekdanje državne sekretarke še posebej lotil, pa je včeraj zvečer mirno prišel na otvoritev spletnega portala Vest.si, na Poljansko 6 v Ljubljani, ki ga fura nekdanji odgovorni urednik Mladine Jani Sever. Mimogrede, prostore je Sever najel od samostana Stična, hkrati pa se govori, da naj bi bil portal Vest.si blizu Kučanovemu Forumu 21, pa tudi društvu Zares, iz katerega nastaja nova politična stranka.


Prav tako so intrigantne govorice, ki zadevajo današnji Zbor za republiko, ki bo drevi v Cankarjevem domu. Udeležil naj bi se ga tudi Jože Zagožen, predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), ki naj bi prišel skupaj s soprogo Marijo Zagožen, vplivno uslužbenko D.S.U., naslednico Slovenske razvojne družbe. Zagožnova je tudi predsednica nadzornega sveta SIJ (Slovenska industrija jekla) in dobra prijateljica ASK, bila pa je tudi glavna posrednica pri sporni prodaji SIJ-a Rusom, zaradi česar so včeraj dopoldne pred vladno palačo demonstrirali jezni mali delničarji Sij iz Koroške. Zanimivo, Franci Križanič, vidni član vodstva Pahorjeve SD, ki je prav tako bil med naslovniki famoznega pisma, je predsednik nadzornega sveta Zagožnove HSE. Naši viri trdijo, da naj bi se Zagožen vsedel v drugo vrsto in mimo predvidenega dnevnega reda zasedanja zbora (vodil ga bo Peter Jambrek) z govorom ostro napadel Janšo in njegovo politiko.
Andrijana Starina Kosem pa je danes za STA povedala, da je njeno pisanje "zasebno pismo strankarskim kolegom, ministrom in članom nekaterih nadzornih svetov, zato ga za javnost ne želim komentirati".
Odgovora premiera Janše, ki smo ga že včeraj zvečer objavili na našem portalu, pa, kot je poudarila, ni prejela. "Predvidevam, da gre tudi v tem primeru za njegovo zasebno pismo in mi zato moja načela ne dopuščajo, da bi ga komentirala," je Starina Kosmova odgovorila za STA.

V ozadju pisma nekdanje državne sekretarke in sedanje predsednice nadzornega sveta medijske hiše Delo Andrijane Starina Kosem, je po mnenju poslanca nepovezane poslanske skupine Pavla Gantarja "mati vseh afer te vlade, to je prodaja Mercatorja". Po njegovem mnenju je bila prodaja izvedena na nepregleden način, tako da je vlada prek te operacije prišla do nadzora nad medijsko hišo Delo.
V primeru pisma nekdanje državne sekretarke in odgovora predsednika vlade Janeza Janše na zapisane trditve ne gre za to, da "imamo na eni strani pismo skesanke, ki razkriva nečednosti, pri katerih je sodelovala tudi sama, in na drugi strani razgaljenega oligarha, ki je naročil dvomljive politično ekonomske igrice in prevzeme." Po mnenju poslanske skupine NP v tem primeru ne poteka spopad med dobrimi in slabimi, temveč samo med slabimi.
V primeru prodaje poslovnega sistema Mercator "pa so nekateri očitno ostali brez pričakovanih koristi, zato je ta dogovor razpadel in posledice so postale povsem vidne," je dejal Gantar in dodal, da je nekoč orodje v rokah vlade sedaj postalo dvorezen meč, ki lahko poreže tudi vlado samo.
Poslanko NP Majdo Širca pa zanimajo predvsem posredne trditve o vplivu na medije ter političnih in ekonomskih pritiskih nanje. S pismom je postalo jasno, da je "cesarjev krojač spoznal, da je cesar gol," je dejala poslanka.
Za obvladovanje medijev so bila in so še naprej dovoljena vsa sredstva, prisotno je prevračanje medijske zakonodaje, nepregledno mešetarjenje z lastnino in iskanje vzvodov moči nad javno besedo, je poudarila Širca. Odgovor premiera na očitke Starine Kosem pa je "zagotovo izraz oholosti, arogance, mogoče pa tudi šibkosti, ko si pritisnjen ob zid," je zaključila poslanka.
V poslanski skupini NP so se zato danes odločili, da na pogovor, kjer bi spregovorili o skupnem ukrepanju opozicije, povabijo vse preostale opozicijske stranke (SD, LDS in SNS). V poslanski skupini tako predlagajo sklic izredne seje DZ, "odprti pa smo tudi za druge rešitve ali druge vrste ukrepanja v DZ," je še dejal Gantar.
Pismo nekdanje sekretarke na gospodarskem ministrstvu Andrijane Starina Kosem je po besedah v. d. predsednika LDS Jelka Kacina "najboljša odslikava pogojev, razmer in duha, ki vlada v vladajoči stranki". Hkrati je tudi ilustracija, v kakšnih pogojih dela na tisoče delavcev v državni upravi, ki so vsak dan izpostavljeni pritiskom in zastraševanju, je menil Kacin, ki je Starina Kosmovo pozval, naj to, o čemer piše, da ve, razkrije medijem in najširši javnosti.
Kar je Starina Kosmova zapisala v pismu, je pomembno in pomenljivo, nerazumljivo pa je, da v pismu govori tudi o stvareh, ki jih ne namerava razkriti, je dejal Kacin. "Če ji res gre za to, da bi v medijih bili transparentni, potem bi morala povedati vse to, o čemer grozi, da ve, pa ne bo povedala," je pojasnil Kacin, ki meni, da Starina Kosmova dela največjo napako, ker se solidarizira z Danilom Slivnikom, ki je simbol prevzema časopisne hiše Delo.
Še bolj tipičen je po Kacinovem mnenju odgovor predsednika vlade Janeza Janše, "ki svoje najožje sodelavce - v tem primeru sodelavko - zastrašuje s Sovo in njenimi arhivi". "Revolucija žre lastne otroke," je ob tem opozoril Kacin in dejal, da se to zdaj dogaja vladajoči stranki. Tako bi po njegovem mnenju Starina Kosmova največ storila zase, za demokratizacijo lastne stranke, vladajoče koalicije in za novinarsko svobodo v Sloveniji, če bi o vsem tem, o čemer piše, pa tega ne izpove, povedala vse in javno to objavila.
Kacin sicer meni, da je bila Starina Kosmova "tovrstnemu šikaniranju in pritiskom izpostavljena dolgo in je na svoji lastni koži občutila, kako deluje predsednik vlade in vladajoča stranka". Že v oddaji Trenja (Pop TV) je marsikaj od tega, kar zdaj pripoveduje, javno izpovedala in je bilo očitno, da je v hudi osebni stiski, je dejal Kacin. Dodal je, da "tako ravna vsak človek, ki ve, da tisti, ki hočejo priti do konca, še niso uporabili vseh sredstev in da so zmožni vsega".
Poslanska skupina nepovezanih poslancev pa se je danes odločila, da na pogovor, kjer bi spregovorili o skupnem ukrepanju opozicije, povabijo vse preostale opozicijske stranke. Pisma o takšni nameri Kacin še ni prejel, zato ga ni mogel komentirati. Bo pa na četrtkovi seji izvršnega odbora LDS razširil dnevni red, tako da se bodo pogovorili tudi o vsebini pisma Starina Kosmove, je dejal Kacin, ki sicer meni, da sta sedaj ponovno na potezi Starina Kosmova in Janša. Šele potem, bo lahko opozicija primerno ukrepala, je dodal.
Predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec ni prejel pisma nekdanje sekretarke na gospodarskem ministrstvu Andrijane Starina Kosem, v katerem vladi očita vmešavanje v medije, predvsem v časopisnih hišah Delo in Večer. "Težko si predstavljam, da bi bile navedbe resnične. Če pa te navedbe držijo, potem je to zelo resen problem," je na današnji novinarski konferenci povedal minister Erjavec. Pisma je minister prebral v medijih in iz njih je razbral, da gre za notranji spor v SDS.
"Nisem vedel, da so lahko znotraj ene stranke takšna nasprotja," je še dodal Erjavec. Po njegovem mnenju sicer ni dobro, da se sedaj na splošno govori, da naj bi vlada izvajala neke pritiske na področju medijev. "Kar se tiče mene kot člana vlade in kot predsednika DeSUS nam je to tuje, da bi na takšnem način poskušali vplivati na medije," je še zagotovil Erjavec.
V SD še niso oblikovali nobene ocene glede pisma, v katerem nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem vladi očita predvsem vmešavanje v medije. Vendar, če je le delček tega res, so metode vlade in njenega predsednika Janeza Janše zelo zaskrbljujoče, je za STA povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo vlada zadevo poskušala popolnoma minimizirati, kar pa ni mogoče, saj gre za hude obtožbe.
Če so navedbe nekdanje sekretarke vsaj deloma resnične, to pomeni, da se vlada stvari v gospodarstvu ne loteva z vidika koristi za ljudi, temveč poskuša upravljati z njimi, je še povedal Potrč. To po njegovem mnenju dokazuje kadrovanje v gospodarstvu po politični preferenci, čeprav se stalno govori, da se to dogaja podlagi strokovnosti, je dejal Potrč.
Pismo Starina Kosmove, ki "ni kar nekdo", temveč je bila še pred 14 dnevi državna sekretarka z velikim vplivom, potrjujejo tudi poskuse vlade, da vpliva na medije, je še dodal.
S posebnim sporočilom za javnost so se oglasili tudi poslanci SDS, ki pravijo, da so „prejeli pismo bivše državne sekretarke Andrijane Starina Kosem. Namen oziroma vsebina pisma naj bi bila po njenem mnenju namenjena samo kolegom in kolegicam iz SDS. Žal ugotavljamo, da temu ni tako in da so se med naslovniki znašli tudi člani drugih strank. Po odzivih sodeč sklepamo, da je bilo pismo najprej posredovano časopisni hiši Dnevnik, neposrednemu konkurentu Dela, katerega predsednica nadzornega sveta je ravno Andrijana Starina Kosem. Po našem mnenju je s takšnim načinom posredovanja pisma hotela zgolj diskreditirati stranko SDS in njenega predsednika.
Poslanci SDS smo nad dejanjem Andrijane Starina Kosem razočarani, da je na način politične diskreditacije sama zlorabila zaupanje, ki smo ji ga dali v stranki
“.
Pismo nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo Andrijane Starine Kosem je posledica osebnih zamer, je v izjavi za STA povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plementi. Z ocenami, koliko je resnice v pismu, je po mnenju Jelinčiča smiselno počakati, da "obtožena" stran odgovori na očitke.
Po mnenju vodje poslanske skupine opozicijske nacionalne stranke Jelinčiča je Starina Kosem pokazala "zelo čuden odnos do vlade, ki jo je nastavila na odgovorne pozicije v državi, prek katerih je prilezla tudi na ta položaj v časopisni hiši Delo".
Napovedi poslanske skupine nepovezanih poslancev o nujnosti sklica izredne seje državnega zbora ter možnosti interpelacije zoper vlado so za Jelinčiča "nesmiselne in neživljenske in pa v bistvo na silo izbrane".
Bolj ali manj brez komentarja pa sta ostala predsednik SLS Janez Podobnik in predsednik NSI Andrej Bajuk. Podobnik pravi, da mu posluževanje pisma z oznako zaupno, ki je takoj objavljeno v medijih, kot način komuniciranja ni blizu, predvsem pa mu niso poznana vsa dejstva, ki so bila povod za omenjeno pismo; v NSi pa pisma niso želeli komentirati.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrijana Starina Kosem Janeza Janše danilo slivnik Janezem Markešem stojan zdolšek Jani Sever Kučanovemu Jože Zagožen Marijo Zagožen Franci Križanič Pahorjeve peter jambrek Pavla Gantarja Majdo Širca Jelka Kacina karl erjavec miran potrč Zmago Jelinčič Plementi Janez Podobnik andrej bajuk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janez Podobnik in Andrej Bajuk pisma ASK ne komentirata