objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 13. junij 2007 ob 06:06

Janša in Kučan sta se opravičila, Drnovšek s Hvara sploh ni reagiral
Malo je manjkalo, pa bi Bajuk, njegova žena Kati, Simoniti in Možina ostali pred vrati
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Udeleženci včerajšnje javne tribune Zbora za republiko z naslovom Sproščena Slovenija leta 2007? v Cankarjevem domu so v svojih nastopih ocenjevali predvsem stanje duha in demokracije v Sloveniji. Strinjali so se, da Slovenija še ni dovolj sproščena, predvsem na področju gospodarstva, medijev in visokega šolstva. Kot zgled demokracije in konsenza pa so izpostavili Jožeta Pučnika in pozdravili odločitev vlade, da po njem poimenuje ljubljansko letališče.
Po mnenju akademika Janka Kosa stanje duha v sproščeni Sloveniji še ni idealno, zato je ocenil, da je vprašaj v naslovu javne tribune na mestu. Meni, da je v medijih še veliko ideologij, predsodkov in zastarelega, na kar je po Kosovih besedah opozarjal že Pučnik.
"Kljub temu, da v zboru menimo, da še nismo dovolj sproščeni, in da levica misli, da nismo več sproščeni, je bistvena skupna ugotovitev, da potrebujemo več sproščenosti," pa je dejal zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je sicer primerjal dosežke samostojne Slovenije z dosežki ostalih nekdanjih jugoslovanskih republik.

Slovenija ni sproščena in ne deluje na podlagi resnice in dejstev, je dejal profesor in nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek. Dodal je, da so v politiki podtikanja dovoljena, vendar v pravu in regulaciji to ni možno. Kot pravnik se je namreč vprašal, ali se opozicija in sploh levica danes poslužuje poštene politične tekme, ali prispeva k sproščeni Sloveniji in ali kritiko utemeljuje na dejstvih in na resnici. Prepričan je, da pravna država stoji in pade na dejstvih in resnici. Predstavil je tri teze.
"Sedanja gonja opozicije zoper koalicijo in zlasti zoper vlado ne temelji na dejstvih. Dejstva so drugačna, trditve ne temeljijo na resnici. Pravna država je ogrožena, ker so mediji nenehno v službi poudarjanja očitnih neresnic in jo še generirajo z dnevnim vzdrževanjem, ki ima za cilj ustvarjanje psihoze in latentne napetosti v družbi," je dejal Jerovšek.
Jerovšek je bil mestoma dokaj duhovit in požel tudi največ aplavza na odprti sceni. Eden izmed poslušalcev je z balkona celo vpil: "Tone za predsednika!"
Tribune sta se poleg članov zbora, številnih ministrov in poslancev, udeležila tudi evropska poslanca Alojz Peterle in Borut Pahor. Slednji je, zanimivo, sedel v drugi vrsti, zraven šefa Peterletovega predvolilnega štaba Marka Pogorevca., medtem ko se je kandidat za predsednika države Peterle počil v še bolj prestižno prvo vrsto, točno na sredini. Pred polno dvorano je Peterle dejal, "da bi bilo drugače, če se ne bi osamosvojili pod vodstvom Jožeta Pučnika in da ne bi bili sproščeni". Državljanski občutek sproščenosti je po Peterletovem mnenju vezan z občutkom varnosti.
Pahor pa je v nastopu potegnil vzporednico s prvo tribuno Zbora za republiko pred tremi leti, ko je prvak SD napovedal, da bo prišlo do spremembe oblasti, predvsem zaradi prevelike vpletenosti politike v vse pore družbenega življenja. "Občutek nesproščenosti je kaznoval takratno koalicijo," je dejal Pahor. Gospodarski in socialni kazalci so po Pahorjevih besedah dobri, vendar pa vlada podobno kot vlada pred tremi leti beleži najnižjo javnomnenjsko podporo. Po Pahorjevem mnenju "bomo lahko vsi rekli, da živimo v bolj sproščeni Sloveniji, ko bomo spremenili ta vzorec političnega obnašanja".
Jerovšek je na primeru Dela karikiral očitano provladnost medijev, saj je ponedeljkovo Delo polovico naslovnice in še del druge strani namenil članku o Pahorju, Nedelo pa celo naslovnico. Kot je dejal, so pisali o tem, da se še ni odločil o kandidaturi za predsednika, zato je Peterletu svetoval, naj javnosti sporoči, da se še ni odločil, ali bo kandidiral, da si bo zagotovil naslovnico.
Sociolog Matej Makarovič je kot ključni pogoj za normalno delovanje demokracije omenil konsenz. Po Makarovičevem mnenju glavni problem v Sloveniji niso ukrepi te vlade, ampak v prevladujočem stanju duha, politične kulture, tega pa na kratek rok ne more spremeniti nobena vlada, tudi če ima še tako dobre namene.
Teolog Ivan Štuhec je v eseju, ki ga je sicer prebral pesnik Tone Kuntner, poudaril, da "sproščenosti v Sloveniji tako dolgo ne bo, dokler si ne bomo priznali različnosti". Kuntner pa je dodal, da bi morali biti tisti, ki smo glasovali za plebiscit, ponosni, da se letališče imenuje po Pučniku. "Neponosni in kritični pa bi morali biti do prejšnjih in te vlade, da se z ljubljanskega letališča ne pripeljemo na osrednji ljubljanski trg z imenom Trg samostojnosti," je dejal Kuntner.
Povabljeni so bili tudi predsednik vlade Janez Janša ter sedanji in nekdanji predsednik republike, Janez Drnovšek in Milan Kučan. Kot je pojasnil predsednik zbora Peter Jambrek, sta se Janša in Kučan za svojo odsotnost opravičila, medtem ko se Drnovšek na povabilo ni odzval. No, predsednik države je tako ali tako na Hvaru.

Javno tribuno je spremljala akcija Avtonomne tribune študentov, s katero so želeli opozoriti na avtoritarne poteze vlade in članov Zbora za republiko, ki poskušajo na silo "sprostiti" študente, tako kot so se že pred njimi lotili predstavnikov drugih družbenih skupin. Nekaj deset študentk in študentov je v preddverju Cankarjevega doma uprizorilo javno vladno masiranje družbenih skupin.
Razvpita nekdanja sekretarka Andrijana Starina Kosem na tribuno ni prišla, čeprav je bila vabljena, po Ljubljani pa se je ugibalo, da namerava priti. Prav tako ni bilo predsednika uprave HSE Jožeta Zagožna, čeprav se je tudi zanj govorilo, da naj bi prišel in udrihal čez Janšo.
Je pa zanimivo, da je cela vrsta ljudi ostala pred zaprtimi vrati Linhartove dvorane, ker je zmanjkalo vstopnic. Skoraj se je zgodilo, da bi zunaj ostali celo minister za finance Andrej Bajuk, ki ga je spremljala žena Kati, ter minister za kulturo Vasko Simoniti, ki ga je spremljal direktor TV Slovenija Jože Možina. Varnostniki jih namreč niso kar takoj spustili skozi vrata; bili so namreč brez vstopnic, samo vabilo pa zaradi prevelike gneče ni več zadoščalo. V dvorani smo opazili tudi nekaj stalnih obrazov na tovrstnih zborih, denimo nekdanja famozna gorenjska liberalca, Vitomirja Grosa in Danijela Malenška.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jožeta Pučnika Janka Kosa dimitrij rupel Tone Jerovšek Alojz Peterle Borut Pahor Marka Pogorevca matej makarovič ivan štuhec Tone Kuntner Janez Janša Janez Drnovšek Milan Kučan peter jambrek Andrijana Starina Kosem Jožeta Zagožna andrej bajuk Kati Vasko Simoniti jože možina Vitomirja Grosa Danijela Malenška.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša in Kučan sta se opravičila, Drnovšek s Hvara sploh ni reagiral