objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Četrtek, 14. junij 2007 ob 10:11

Libanon žaluje za ubitim poslancem
Zaprte so trgovine in šole, za napad pa naj bi bila odgovorna Sirija
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V Libanonu so danes po napadu na protisirskega poslanca Valida Eida, v katerem je bilo v sredo poleg Eida ubitih še devet drugih ljudi, razglasili dan žalovanja. Eida naj bi sicer še danes pokopali v Bejrutu. Varnostne ukrepe, ki so bili že pred tem strogi, so libanonske oblasti sedaj še poostrile, banke, trgovine in šole pa so zaprte. Libanonska vladajoča prozahodna koalicija je odgovornost za napad neposredno pripisala Damasku. Po trditvah prozahodne koalicije v Bejrutu, skuša Sirija eliminirati člane parlamentarne večine, ki ji je po vrsti usmrtitev v 128-članskem parlamentu ostalo le še šest sedežev večine. Libanonska vlada tudi obtožuje Damask, da skuša blokirati oblikovanje mednarodnega sodišča za sojenje odgovornim za atentat na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja.
Libanonski premier Fuad Siniora je medtem zaradi umora Eida že pozval k nujnemu izrednemu zasedanju zunanjih ministrov Arabske lige, ki mora po njegovih besedah "prevzeti svojo odgovornost do Libanona". Združene narode pa je Siniora pozval, naj Libanonu pomagajo pri preiskavi sredinega napada. Kot je ocenil, bi bilo treba najnovejši napad sicer preiskovati skupaj s prejšnjimi podobnimi napadi v Libanonu, vključno z atentatom na Haririja.
Evropska unija je v odzivu na sredino eksplozijo avtomobila bombe v Bejrutu napad ostro obsodila in izrazila pretresenost nad njim. Hkrati je nemško predsedovanje povezavi vse strani v Libanonu in regiji pozvalo, naj se "odločno zoperstavijo nasilju in se vzdržijo vsega, kar bi lahko še bolj destabiliziralo položaj v Libanonu".
Umor Eida so že obsodile tudi ZDA, sicer tesen zaveznik Siniore, ameriški predsednik George W. Bush pa je ob tem Sirijo posredno obtožil vpletenosti v napad. "Obstajajo jasni vzorci umorov in poskusov umorov v Libanonu od oktobra 2004. Tisti, ki so si prizadevali za suverenost in demokracijo Libanona so vedno bili tarče nekoga. Žrtve so vedno bili tisti, ki so želeli zaustaviti vmešavanje sirijskega predsednika v libanonske notranje zadeve," je dejal Bush.
Tudi Varnostni svet združenih narodov je soglasno obtožil sredin napad v Bejrutu in ponovno izrazil podporo libanonski vladi v boju proti terorizmu in za utrditev demokracije. Varnostni svet sicer ni s prstom pokazal na nobeno državo, je pa poudaril, da obsoja vsak napad, katerega namen je destabilizacija Libanona.
Umor protisirskega poslanca so že obsodili tudi britanska zunanja ministrica Margaret Beckett, italijanski premier Romano Prodi, katerega država vodi sile ZN v Libanonu (UNIFIL) ter francoski predsednik Nicolas Sarkozy, pa tudi egiptovski zunanji minister Ahmed Abdul Gejt in iransko zunanje ministrstvo.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Valida Eida Rafika Haririja Fuad Siniora George W. Bush Margaret Beckett, Romano Prodi Nicolas Sarkozy Ahmed Abdul Gejt

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Libanon žaluje za ubitim poslancem