objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 15. junij 2007 ob 22:02

Nekdanji avstrijski predsednik in sekretar ZN v oporoki pozval k spravi
Kurt Waldheim priznal napake in obžaloval, da ni obsodil vojnih zločinov nemške vojske
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji avstrijski predsednik Kurt Waldheim, ki je včeraj umrl, je v svoji poslednji izjavi priznal napake v razpravi o svoji vojni preteklosti, svoje kritike pa pozval k spravi. "Vse tiste, ki imajo kritičen odnos do mene, pozdravljam in naprošam, da še enkrat premislijo o svojih motivih in, če je to mogoče, sklenejo pozno spravo z mano," je Waldheim zapisal v svoji danes objavljeni politični oporoki. "Da, naredil sem tudi napake, in na srečo sem imel tudi mnogo časa, da sem vedno znova o njih razmišljal. Te napake pa niso bile sopotništvo ali sostorilstvo v zločinskem režimu, preveč so me zaznamovale drža in usoda moje družine," v izjavi z naslovom "Zadnja beseda" poudarja Waldheim.
"Globoko obžalujem, da sem - pod zunanjim pritiskom gromozanskih obtožb, ki z mojim življenjem in mišljenjem niso imeli nobenega opravka - veliko prepozno zavzel nedvoumno in izčrpno stališče do nacističnih zločinov. Vzrok za to niso bili niti dvomljiva miselnost ali politična računica, temveč prizadetost, žalitev in groza zaradi vsebine in obsega teh obtožb," je zapisal nekdanji avstrijski predsednik, ki je zatrdil tudi, da se ne boji sodbe zgodovine o svojem življenju.


Waldheima bodo pokopali 23. junija v grobnici avstrijskih predsednikov na dunajskem osrednjem pokopališču. Zadušnico bo ob 10. uri daroval dunajski nadškof in kardinal Christoph Schoenborn v Štefanovi cerkvi, kjer bo spregovoril predsednik Heinz Fischer. Po maši bodo krsto odpeljali na trg Ballhausplatz v neposredni bližini predsedniške palače in zunanjega ministrstva, kjer se bodo spomnili Waldheimovega delovanja kot predsednika (1986-1992) in zunanjega ministra (1968-1970). Sprevod se bo na poti na pokopališče ustavil še pred dunajskim sedežem Združenih narodov, kjer se bo od nekdanjega generalnega sekretarja ZN poslovil vodja ZN na Dunaju Antonio Maria Costa.
Waldheim, ki je bil od leta 1972 do 1981 generalni sekretar Združenih narodov, je bil na položaj avstrijskega predsednika izvoljen leta 1986 kljub domnevam, da je pripadal nemški oboroženi enoti, ki je na Balkanu med drugo svetovno vojno zakrivila številne grozote. Zahodne države so se na Waldheimovo izvolitev odzvale z bojkotom avstrijskega predsednika, Washington pa ga je celo uvrstil na seznam opazovanih oseb, ki so jim prepovedali obiskati ZDA. Waldheim je vse očitke najprej vztrajno zavračal in poudarjal, da je izpolnjeval le svojo dolžnost.
Da Waldheim tudi po svoji smrti močno buri duhove, se je pokazalo v potezi levoliberalnega časopisa Der Standard, ki je zaradi nespoštljivih prispevkov obiskovalcev svoje spletne strani onemogočil komentiranje člankov o Waldheimu. Predsednik štajerske ljudske stranke (OeVP) Hermann Schuetzenhoefer je medtem ostro napadel nekdanjega kanclerja Franza Vranitzkyja, ki je Waldheimu namenil kritične besede. "Waldheim poziva k spravi, Vranitzky pa mu še naprej dela krivico", je izjavil Schuetzenhoefer. Vranitzky, ki je v času Waldheimovega mandata vodil avstrijsko vlado, je dejal, da tedanji predsednik ni prispeval k dobremu delovanju državnih ustanov.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Kurt Waldheim Christoph Schoenborn Heinz Fischer Antonio Maria Costa Hermann Schuetzenhoefer Franza Vranitzkyja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nekdanji avstrijski predsednik in sekretar ZN v oporoki pozval k spravi