objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 19. junij 2007 ob 15:58

Strojanovi za vedno ostajajo v Ljubljani
Družina je svojo parcelo v Ambrusu zamenjala za parcelo v ljubljanskem Viču
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Pravni zastopnik romske družine Strojan Aleksander Čeferin in predstavniki države so danes podpisali dogovor glede menjave parcele Strojanovih pri Ambrusu, kjer je družina živela do dogodkov lansko jesen, ter parcele, kjer naj bi družina v prihodnje našla svoj dom. V skladu z današnjim dogovorom naj bi se na romsko družino Strojan z menjalno pogodbo preneslo zemljišče v katastrski občini Vič na območju Mestne občine Ljubljana (MOL). Predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti, okoljski minister Janez Podobnik je pojasnil, da naj bi se prenos izvršil z menjavo zemljišča v lasti solastnikov Strojan in državnega zemljišča v katastrski občini Vič.
V dogovoru, ki sta ga poleg Podobnika in Čeferina podpisla še direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh in direktor Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Sergij Daolio, je zapisano, da bodo menjalno pogodbo sklenili do 6. julija. Postopek menjave zemljišč bo izveden na podlagi uredbe o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s stvarnim premoženjem države in občin, je pojasnil Podobnik. Po njegovo je pomemben del dogovora tudi, da lahko člani družine Strojan bivajo na začasni lokaciji v Rojah pri Šentvidu v Ljubljani do dokončne preselitve na novo lokacijo.

Baluh je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do današnjega dogovora s pravnim zastopnikom Strojanovih. Družina se po njegovih besedah v Rojah, kjer trenutno biva, počuti dobro, zanjo je poskrbljeno, otroci pa bodo tam zaključili šolsko leto. Poteka tudi iskanje možnosti zaposlitev za Strojanove. Družina je bila s strani svojega odvetnika seznanjena z današnjim dogovorom in bo tudi nadalje seznanjena z vsemi podrobnostmi, je zagotovil Baluh. Če bo do konca sklenjen dogovor o menjavi zemljišč, Podobnik ne vidi nikakršnih problemov, da se ne bi tudi komunalno in drugače vzpostavilo pogojev za bivanje družine na tej lokaciji. Baluh pa je dejal, da že ima zagotovila nekaterih humanitarnih organizacij o pomoči, podrobnejših informacij, denimo o številu objektov, pa še ni mogel dati.
Sicer pa je Podobnik v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil, da formalno v samem postopku menjave zemljišč, za katerega je bila z današnjim dogovorom izražena namera, MOL ni neposredno vključena. Zato ni bilo potrebno, da bi bil predstavnik MOL tudi sopodpisnik dogovora. Poudaril pa je, da z MOL in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem zelo dobro sodelujejo. Minister je še pojasnil, da se s prebivalci tega območja še ni pogovarjal. Takrat, ko so intenzivno iskali potencialne možne lokacije za rešitev tega vprašanja, pa je obiskal večje število lokacij in bil prisoten tudi na tem območju.

Podpisa današnjega dogovora ljubljanski župan Janković ne more komentirati. Je vesel, da so v Ljubljani kot edini slovenski občini našli rešitev za Strojanove že ob minulih zapletih. "Lokacija v Rojah se mi zdi primerna, saj so bivanjske razmere primerne pa tudi otroci obiskujejo šolo," je dejal in vladi svetoval, da Strojanovim dodeli stanovanjsko pravico v Rojah.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aleksander čeferin Janez Podobnik Stane Baluh Sergij Daolio Zoranom Jankovićem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Strojanovi za vedno ostajajo v Ljubljani