objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 22. junij 2007 ob 13:47

Iztok Podbregar preverja, ali so ga kriminalisti res ovadili!
Nekdanji direktor Sove trdi, da je vse delal zakonito; Drnovšek mu zaenkrat še zaupa
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Kriminalistična policija je v zadevi Slovenske varnostno obveščevalne agencije (Sova) na ljubljansko vrhovno tožilstvo vložila prvo ovadbo. V njej so zaradi zlorabe položaja ovadili "odgovorno osebo". Ker preiskava še poteka, direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek več informacij z zvezi s tem ni podal. Njegove navedbe so potrdili tudi na vrhovnem tožilstvu, vendar pa vsebine kazenske ovadbe in nadaljnjega ukrepanja tožilstva niso želeli komentirati.
Kazensko ovadeni pa naj bi bil nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar, kar je za Pop TV potrdil tudi njegov odvetnik Aleksander Čeferin. Podbregarju očitajo kaznivo dejanje zlorabe pooblastil po 261. členu kazenskega zakona. Zanimivo, da je bila na torkovem zaslišanju Podbregarja, ki so ga opravili kriminalisti, trajalo pa je 20 minut, zraven tudi vrhovna državna tožilka. Čeferin je še povedal, da so "obtožbe popolnoma nesmiselne, ni dokazov, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje". Nekdanjega direktorja Sove namreč sumijo, da je odobril izplačilo stroškov za Drnovškovega indijskega zdravilca iz denarja črnega fonda, pa tudi, da je dolgoletnega uslužbenca Sove in pripadnika nekdanje komunistične policije SDS, ki je upravljal z ilegalnim fondom, ob upokojitvi nagradil z dragoceno ročno uro za 2000 evrov.
Nekdanji direktor Sove Podbregar je danes dejal, da bo še poskusil ugotoviti, ali gre dejansko zanj. Brani pa se, da je delal zakonito in odgovorno, "kar se bo tudi pokazalo skozi nadaljnje postopke". Podbregar pravi, da dela v tej smeri, da se bo udeležil nujne seje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je sklicana za torek. Vendar pa je povedal, da vabila še ni prejel. Opozarja, da ne gre za preiskovalno komisijo, ki se je je treba obvezno udeležiti. "Ker pa je v širšem interesu, se bom njihovemu vabilu poskušal odzvati in odgovarjati na vprašanja," je dejal.


Je pa danes predsednik republike Janez Drnovšek pokomentiral četrto poročilo delovne skupine za oceno zakonitosti dela Sove. Ugotovitve poročila so namreč pokazale na utemeljen sum nezakonite uporabe opreme za nadzor mobilnim GSM aparatom v Sloveniji med letoma 1999 in 2005. "Nikoli ni bilo dovoljeno takšno prisluškovanje in vsi direktorji službe so dobili zelo jasna navodila," je dejal Drnovšek. Na novinarsko vprašanje, ali bi za nekdanjega direktorja agencije Iztoka Podbregarja "še vedno dal roko v ogenj", je predsednik republike dejal, da sam ljudem zaupa, dokler se ne pokaže drugače.
Hrvaška pred odgovorom na navedbe o prisluškovanju Sove predsedniku hrvaške vlade Ivu Sanaderju čaka na diplomatsko noto Slovenije, ki jo pričakuje v dveh ali treh tednih. Če se bo izkazalo, da je bil cilj Sove Sanader, se bo Hrvaška ustrezno odzvala. "Po mednarodnih konvencijah se voditeljem držav ne prisluškuje, razen v vojni. Čeprav imamo nekaj odprtih vprašanj, to ne pomeni, da smo v vojni," je dejal Sanader v botaničnem vrtu Meise pri Bruslju. Čeprav še čakamo na slovensko noto in preiskava še poteka, lahko po vsem sodeč sklenemo, da je "bivša slovenska vlada prisluškovala slovenski opoziciji in vsem tistim, s katerimi so (tedanji vodja opozicije) Janez Janša in drugi voditelji opozicije komunicirali", je menil Sanader in dodal, da je nedopustno žaliti dostojanstvo sosednje države, saj gre za kršenje mednarodnih konvencij in pravil obnašanja.
Tako Sanader kot Janša sta tudi vnovič ostro zavrnila navedbe, da naj bi se v času vlade Antona Ropa, ko je bil Janša v opoziciji, dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. "To je največja neumnost, ki sem jo slišal v politiki, pa sem že dolgo v politiki," je dejal Sanader. Janša pa je dodal, da so to "res smešne trditve, ki ne zaslužijo resnega komentarja. Dejstvo je, da se s takšnimi trditvami, ki se uporabljajo za škodo političnim nasprotnikom ne glede na škodo, ki se dela državi, dejansko dogaja nekaj, kar ne koristi državi," je poudaril slovenski premier. "Na hrvaško noto bomo odgovorili, ko bo končana preiskava," je še dodal. Janša je tudi dejal, da ni seznanjen z kazensko ovadbo proti Podbregarju.

 

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aleksander jevšek Iztok Podbregar aleksander čeferin Janez Drnovšek Iztoka Podbregarja Ivu Sanaderju

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Iztok Podbregar preverja, ali so ga kriminalisti res ovadili!