objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 23. junij 2007 ob 13:46

Borut Pahor jeseni ne bo kandidiral za predsednika države
Liderji stranke navdušeni; Peterle: Razumna odločitev; Jelinčič: Pahor zapravil ves imidž
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik SD Borut Pahor je na današnji slavnostni akademiji ob 14. obletnici ustanovitve SD, v Cankarjevem domu, sporočil, da na jesenskih predsedniških volitvah ne bo kandidiral za predsednika republike, ampak bo stranko popeljal na parlamentarne volitve. Takšno odločitev je sprejel, ker ljudi, ki mu zaupajo in katerim kot strankarski voditelj odgovarja, ne želi pustiti na cedilu. Prav tako je sedaj najmanj primeren čas, da bi se znašla stranka v kakršnikoli negotovosti ali celo krizi, je dejal.
"Zaupanje v stranko je danes večje kot kadarkoli prej. Pričakovanja do nas niso bila nikoli tako visoka. S tem je toliko večja tudi moja odgovornost glede odločitve o kandidaturi za predsednika republike," je poudaril Pahor. Kot je pojasnil, ima predsednik stranke najprej odgovornost, da prepozna tiste dileme, kjer so pričakovanja ljudi bolj pomembna od njegovih osebnih stališč in želja. Brez tega se namreč po Pahorjevih besedah porušita tisto zaupanje in avtoriteta, brez katerega ni kolektivne moči za velikopotezne odločitve.
Za Pahorja tako ni bilo pomembno samo stališče uglednih in vplivnih ljudi, v stranki in izven nje, ampak tudi pričakovanje ljudi, ki od uspeha svojega predsednika nimajo tako rekoč nič. "Ljudi, ki mi zaupajo in katerim kot njihov strankarski voditelj odgovarjam, ne želim in ne morem pustiti na cedilu. Ta njihov občutek, upravičen ali ne, bi mi pokvaril sleherno veselje ob morebitni zmagi," je pojasnil.

Druga stvar, ki je pomembno vplivala na Pahorjevo odločitev, je bilo skupno spoznanje, da je sedaj najmanj primeren čas, da bi se ob splošni rekonstrukciji opozicijskega političnega prostora in zlasti pri oblikovanju alternative sedanji oblasti, znašla stranka v kakršnikoli negotovosti, neenotnosti ali celo krizi. "Zdaj res ni čas za to. Zdaj je čas za pot navzgor," je poudaril Pahor in dodal, da se SD želijo uveljaviti kot najmočnejša levosredinska stranka.
Pahor bo tako storil vse, kar je v njegovi moči, da s stranko skupaj uspejo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, je povedal. "Če je cena za uspeh, ali pa celo za zmago na volitvah, surova in konfliktna politika, potem je to previsoka cena," je dodal. Sicer pa mora po Pahorjevih besedah predsedstvo na naslednji seji preučiti, katere možnosti imajo na razpolago, da ob bok favoritu desnosredinske koaliciji postavijo nekoga, ki bo predsedniški vlogi vtisnil pečat tudi njihovih vrednostnih usmeritev.
Člani stranke so Pahorjevo odločitev sprejeli z navdušenjem. Po besedah vodje poslanske skupine SD Mirana Potrča je Pahorjeva odločitev izjemno pogumna in težka, hkrati pa je v skladu z željami vodstva stranke in za vse velika odgovornost. V SD prav tako računajo, da bo s približevanje parlamentarnih volitev Pahor zmanjševal svojo intenziteto dela v Evropskem parlamentu, je dejal Potrč.

Podpredsednik SD Igor Lukšič Pahorjevo odločitev vidi kot blagodejno zadevo za stranko, po drugi strani pa kot poskus umika na naslednje volitve. Sicer pa bo zdaj, ko se je Pahor umaknil iz predsedniške tekme, za SD velik problem dobiti kvalitetnega kandidata, ki bi lahko premagal Peterleta, je še dejal Lukšič.
Pahor se je v svojem govoru dotaknil tudi aktualnih političnih vprašanj. Poudaril je, da mora celotna slovenska politika imeti pred očmi dejstvo, da bo Slovenija čez slabega pol leta prevzela vodenje Evropske unije. To je po njegovem mnenju posebna okoliščina, ki mora vse skupaj zavezovati k dvakrat preudarjenim političnim ravnanjem. "Politične napake smejo biti le nehotena, premalo premišljena ravnanja, ne pa politični koncept konflikta za vsako ceno," je opozoril.
Tako je po mnenju prvaka SD sicer potrebno razčistiti probleme, vendar na razumen in demokratičen način, z instrumenti pravne države. "Ta hip in tudi sicer si ne znam predstavljati političnih okoliščin, ki bi neizogibno zahtevale interpelacijo o delu vlade, ali pa celo razmišljanja o konstruktivni nezaupnici," je dejal. To namreč po njegovih besedah v politični prostor ne bi vneslo samo prevelik nemir, ampak bi onemogočilo Sloveniji, da dobro opravi svojo evropsko nalogo.
#izjave#
Pahor se je po mnenju kandidata za predsednika republike in poslanca v Evropskem parlamentu Alojza Peterleta odločil razumno, kljub temu pa bo on delal naprej, "s predpostavko, da se močan kandidat lahko še pojavi". Sam sicer "vnaprejšnjih zmagovalskih občutkov" nima, vendar pa je prepričan, da je v času, ko je Pahor razmišljal o kandidaturi, imel čas za promocijo svoje kandidature.
Po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa je Pahor s takšno odločitvijo "zapravil ves tisti imidž, ki ga je imel pred ljudmi, in vso tisto absolutno prednost, ki bi ga pripeljala k zagotovi zmagi, ne le v tem, ampak tudi v naslednjem mandatu." Ljudje bodo to sprejeli kot "nekakšno nezaupanje do ljudskega glasu" in Jelinčič se sprašuje, kako bo Pahor nadoknadil to izgubo zaupanja. "Zgodi se lahko to, da mu bo volilno telo tudi na državnozborskih volitvah prav zaradi tega odreklo podporo", je dejal Jelinčič, ki meni, da sta s Peterletom trenutno edina resna kandidata. Prepričan je, da v levici "nadomestila za Pahorja ne bodo našli".Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Mirana Potrča Igor Lukšič Alojza Peterleta Zmaga Jelinčiča Plemenitega

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Pahor jeseni ne bo kandidiral za predsednika države