objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 23. junij 2007 ob 23:26

Jančič naj bi padel že prihodnji teden
Odgovorni urednik Dela postaja Janez Markeš, Slivniku, zaradi preobrata, oproščeni grehi?!
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Kot smo že napovedali ob razvpiti menjavi nadzornega Dela, se hitro približuje odhod odgovornega urednika Petra Jančiča. Po nekaterih informacijah naj bi se to zgodilo že v torek, ko naj bi Jančič odstopil, da ga ne bi odstavili. Še isti dan naj bi predsednik uprave Danilo Slivnik na aktiv novinarjev Dela naslovil zahtevo po mnenju o Janezu Markešu, sedanjemu odgovornemu uredniku tednika Mag, ki je edini kandidat za Jančičevega naslednika. Dva dni kasneje pa naj bi se Markeš kot kandidat predstavil novinarjem Dela. Izid glasovanja novinarjev o Markešu za Slivnika ni obvezujoč, zato imenovanje ni vprašljivo, pričakovati pa je, da bo Markeš vendarle dobil nekoliko več glasov podpore, kot jih je marca 2006 prejel Jančič; od 170 zaposlenih novinarjev jih je za Jančiča glasovalo le 17, 115 pa jih je bilo proti. Markeš se novi vlogi primerno v svojih zadnjih javnih nastopih (in člankih) skuša prikazati tudi za bolj liberalnega kot prej, ko je veljal celo za zadrtega pisca.
Sicer pa naj bi se za odgovornega urednika Dela nekaj dni ponujal tudi publicist in politični analitik Miha Kovač (pred nekaj dnevi je bil eden izmed uvodničarjev na zasedanju društva Zares), vendar ga Slivnik menda ni jemal resno.
Naši viri trdijo, da nesrečni Peter Jančič (nesrečni zato, ker Delovo vodstvo zdaj nanj vali vso krivdo za velik padec Delove naklade, in to v času, ko je Delo absolutno vodil Slivnik, ki je veljal za simbol Janševega prevzema osrednjega slovenskega časnika), potem ko ga bodo odstopili, najverjetneje ne bo mogel ostati na Delu. Praktično gledano, ga tudi nimajo kam locirati. Spoznal naj bi se le na slovensko politiko v ožjem smislu, v notranjepolitični redakciji pa zanj menda ni zanimanja, zato naj bi se počasi vrnil na mariborski Večer, kot komentator.
Ker Jančič velja za varovanca predsednika vlade Janeza Janše in ministra za finance ter liderja NSi Andreja Bajuka, bo zanimivo videti, kako se bo spreminjala uredniška politika Dela, in posledično tudi Maga. Slednjega naj bi prevzel novopečeni izvršni urednik Silvester Šurla (Magov nadurednik bo seveda še vedno Slivnik), znan tudi po dobrih konspirativnih odnosih s predsednico nadzornega sveta Dela, Andrijano Starina Kosem.

Slivnikov dramatični uredniški zasuk od Janše je pravzaprav viden že nekaj časa. Nedavni obisk predsednika vlade na Slovaškem in srečanje v Ljubljani s švedskim premierom sta pristala šele na tretji tri, čeprav je pred nekaj meseci Janša dobil naslovnico, tudi če jo je mahnil samo v Grosuplje. Mag je v prejšnji številki udaril tudi čez Zbor za republiko, njegovemu ideologu Petru Jambreku po zaničljivo očital, da je „sproščen zaradi osebnih koristi“. Toda pozor, če boste, za primerjavo, prelistali Mag izpred nekaj mesecev, boste hitro ugotovili, da je bil taisti Jambrek za Magove novinarje in urednike - nedavno nazaj - dobesedno mali bog. Tudi za Slivnika.
Je pa zanimivo, da nekateri novinarji Maga potihem jamrajo, češ, njihovi bralci, navajeni hvalospevov o Janši kot „nepopustljivem Grosupeljčanu“, bodo težko prenašali kritike na račun aktualnega predsednika vlade in SDS, Jambreka ter druge liderje politične desnice, čeprav zapakirane v nekakšna očetovska dobrohotna svarila.
Hecno je tudi, da se po Slivnikovem vnovičnem političnem preobratu, nihče več ne sprašuje, kaj je z njegovimi – in Jančičevimi žrtvami. Denimo dvema dopisnikoma, Matiji Grahu in Roku Kajzerju, ki ju je na znani okrogli nizi v Cankarjevem domu na glas diskreditiral, da sta slaba novinarja. Za njuno delovno degradacijo pa naj bi stal minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel. Če bo Slivnik želel obdržati vsaj kanček profesionalne kredibilnosti, bo moral pojasniti, kaj je zdaj s temi famoznimi Janševimi politični pritiski na uredništvo Dela, o katerih je donedavnega vehementno razlagal, da jih ni (bilo), ASK pa jih je v svojem znamenitem pismu leta bolj ali manj jasno definirala.?!
Zdaj naj bi se Delova uredniška politika nagnila na stran forsiranja desnosredinske politične opcije, katere lider naj bi postal celjski župan in morebitni novi predsednik SLS Bojan Šrot. Vendar se Janši kljub temu ni treba bati, da bo Delo do njega pretirano kritično; Pivovarna Laško bo namreč poskrbela, da časnik Delo ne bo v prevelikem razkoraku z vladajočo koalicijo, katera koli pač bo. To je poslovna politika, ki jo v Nemčiji, denimo, fura založnik Waz, eden izmed potencialnih kupcev Dela v prihodnost, če bo Pivovarna Laško Delo potegnila z borce; znano je, da Waz nikoli ne kupuje časnikov, ki kotirajo na borzi.
V primeru morebitnega (ponovnega) zbližanja med Boškom Šrotom, predsednikom uprave Pivovarne Laško, in Janšo, pa je pričakovati Šrotove kadrovske koncesije. Z drugimi besedami, odhod ASK in Slivnika iz Dela v letu ali dveh ni izključen; pravzaprav ravno obratno, je zelo verjeten. Kot pravi znan pregovor: ljudje ljubijo izdajo, izdajalcev pa ne. Šrot bi morda ravnal najpametneje, če bi na stolček predsednika uprave Dela, namesto Slivnika, ustoličil z Delovimi igricami neobremenjenega mlajšega poslovneža. Mimogrede, ASK (dama je tako rekoč še vedno brez prave službe) naj bi porastli apetiti in se zdaj menda zanima celo za mesto predsednice uprave Mercatorja, namesto Žige Debeljaka.
Slišati pa je, da naj bi Slivnik, zaradi spora z Janšo, v prihodnje manj, ali pa skoraj nič, nastopal na TV Slovenija, kjer je doslej, domala že smešno, gostoval skoraj v vsaki drugi pogovorni oddaji o novinarstvu ali politiki. Z različnimi titulami: enkrat kot šef Dela, drugič kot politični analitik, spet tretjič v vlogi publicista...
Hkrati je zanimivo opazovati tudi novinarsko korektnost in doslednost nekaterih drugih medijev. Dnevnik, denimo, se je ob situaciji na Delu absurdno prelevil v glasilo ASK, nove šefice nadzornega sveta Dela. Tudi njihove novinarke in novinarji so kar naenkrat pozabili na Slivnika, Graha in Kajzerja, v primeru ASK pa so pripravljeni zamižati celo ob netransparentni prodaji državnih deležev Mercatorja.
Samo primer, kako daleč je šla bizarnost Dnevnikovega pisanja..Pred časom so na veliki zvon obešali domnevno nezakonito razrešitev direktorice celjske občinske uprave in zaposlitev nove direktorice, kar naj bi si privoščil župan Bojan Šrot. Kritik na Šrotov račun (čeprav je nova direktorica precej mlajša in lepša od predhodnice) ni manjkalo, ravno obratno, Šrota so križali in pozivali tožilstvo, naj ukrepa. Toda pozor: pred nekaj tedni je celjsko tožilstvo zoper Šrota v tej zadevi res vložilo obtožni predlog. In kaj so zdaj napisali taisti novinarji Dnevnika? Da je akt tožilstva maščevanje Janše zoper Bojana in Boška Šrota, ker sta Šrota Janši speljala Delo?!

Medklic: Dnevnikova reklamna akcija, pod sloganom Dnevnik pišejo najboljši, vizualno ni najbolj posrečena, empirično pa slogan tako ali tako ne zdrži. Novinark, ki nas opazujejo z jumbo plakatov, se človek skoraj ustraši (zakaj, za božjo voljo, niso namesto Ranke Ivelje angažirali kakšno manekenko srednjih let...), kar velja tudi za skrajno jezen pogled Ervina Hladnika Milharčiča. Sicer odlični novinar Rok Praprotnik na videz zgleda kot bivši propadnik Morisa Darko Njavro (slednji se danes poroči), morda še najlepše deluje rahlo neobriti Ali H. Žerdin, čeprav tudi on ni ravno George Clonney iz filma Lahko noč in srečno.
Na sedežu Slovenske tiskovne agencije pa se je v četrtek dopoldne novinarjem predstavil kandidat za odgovornega urednika Borut Meško, novinar oddaje 24ur na Pop TV. Njegova namestnica naj bi postala Nadja Podobnik. Novopečena direktorica STA Alenka Paulin je oba podprla, v utemeljitvi pa med drugim zapisala, da sta Meško in Podobnikova „po njeni presoji optimalna kadrovska rešitev, ki STA zagotavlja primerno vodstveno ekipo, pred katero je uresničitev zahtevnih nalog novega razvojnega koraka“.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petra Jančiča danilo slivnik Janezu Markešu Miha Kovač Janeza Janše Andreja Bajuka silvester šurla Andrijano Starina Kosem Petru Jambreku Matiji Grahu Roku Kajzerju dimitrij rupel bojan šrot Boškom Šrotom Ranke Ivelje Ervina Hladnika Milharčiča Rok Praprotnik Darko Njavro Ali H. Žerdin George Clonney Borut Meško Nadja Podobnik Alenka Paulin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jančič naj bi padel že prihodnji teden