objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 23. junij 2007 ob 14:08

Šopek rož za Angelo Merkel
Vrh EU dosegel institucionalni preboj, Slovenija je lahko zadovoljna, pravi Janez Janša
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Evropska unija ima "poenostavljeno, ne mini pogodbo", ki ni "dogovor za vsako ceno", je po koncu tridnevnih pogajanj na vrhu EU davi, ko ji je uspelo doseči kompromis o mandatu za medvladno konferenco o novi reformni pogodbi, poudarila predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel. "Rezultat vrha je dober, za Slovenijo še posebej, ker na nek način čisti teren za naše predsedovanje v naslednjem letu," pa je po dolgotrajnih pogajanjih povedal slovenski premier Janez Janša.

"Nihče sedaj ne more iti domov in se počutiti, da je bil potisnjen v kot," je poudarila kanclerka in pojasnila, da so bile v končnem kompromisu upoštevane vse zahteve držav unije.
Slovenija je s kompromisom zadovoljna. S sprejetim mandatom dobiva EU "vsebino, ki ne odstopa bistveno od besedila ustavne pogodbe" je povedal Janša. Slovenija je med 18 državami članicami, ki so ustavno pogodbo ratificirale in se zato v pogajanjih tudi zavzemale za ohranitev čim več njene vsebine. "Dosežen je dogovor o reformi pogodbe in na osnovi tega tudi sklep o sklicu medvladne konference. Portugalsko predsedstvo bo konferenco sklicalo predvidoma 23. in 24. julija (na zasedanju zunanjih ministrov unije) in delo na besedilu se bo začelo takoj," je pojasnil slovenski premier.
Cilj portugalskega predsedstva je, da bi bil dogovor o novi pogodbi, ki bo "velika prioriteta portugalskega predsedstva", sprejet na neformalnem vrhu 18. in 19. oktobra v Lizboni, je po dogovoru dejal portugalski premier Jose Socrates, ki bo 1. julija prevzel predsedovanje EU iz rok nemške kanclerke Angele Merkel. "Evropa je potrebovala ta kompromis," je poudaril portugalski premier. Dogovor, sprejet ob zori, po njegovih besedah pomeni, da je "Evropa presegla obdobje premisleka in končno prešla v akcijo".
Tudi nemška kanclerka je prepričana, da je z novo pogodbo narejen korak naprej: EU bo imela predsednika in visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko, širi se obseg odločanja s kvalificirano večino, okrepil se je mehanizem nadzora nad subsidiarnostjo.
"Parlamenti bodo kar hitro razumeli" pomen novega kompromisa, je zvito pripomnila Merklova. Po najnovejšem kompromisu bo lahko tretjina parlamentov preprečila nek zakonodajni postopek, če se bo ugotovilo, da zakonodajni predlog, ki ga je predlagala Evropska komisija, ni skladen z načelom subsidiarnosti.
V pogodbi pa v prihodnje ne bodo omenjeni simboli EU. Vse, kar spominja na "nacionalno", je izginilo. "Upam, da bo evropska himna še igrala in evropska zastava še plapolala," četudi simbolov nova reformna pogodba ne bo omenjala, je poudarila predsedujoča.
"Vse ključne institucionalne rešitve ostajajo," je poudaril tudi slovenski premier. "V pogodbi ostaja ves vrednostni temelj EU," je menil in dodal, da bodo "počiščeni nekateri simbolni elementi in nekatere formulacije omiljene". Tudi kompromis, dosežen s Poljsko, "sami pogodbi ne odvzema ključne teže", je ocenil.
Z najtršo pogajalko Poljsko je bil dosežen "kompromis, da se načelo dvojne večine uveljavi šele z letom 2014", tudi po tem letu pa lahko katera koli država članica še vedno zahteva odločanje na podlagi Pogodbe iz Nice, če se ji to zdi potrebno, je dogovor med Berlinom in Varšavo pojasnil Janša.
Nemška kanclerka je o tem dejala, da bi si želela uveljavitev glasovanja z dvojno večino že leta 2009 in ne pet let kasneje, a da drugačen kompromis zaradi zadostitve interesom vseh 27 članic povezave "ni bil možen". Sicer pa je jasno povedala, da "nekajletna zamuda" pri uveljavitvi novega načina glasovanja "ni najhujše, kar se lahko zgodi EU".
Dogovor o novi pogodbi za prihodnje delovanje EU je "ključni dosežek za širitev EU, še posebej za Hrvaško", pa je ocenil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Brez pogodbe ne bi bilo širitve," je poudaril.
Barroso je današnji kompromis ocenil tudi v luči pravega duha solidarnosti med državami povezave. "To je velik korak za evropski projekt. Vrh daje državljanom signal, da bo možno pod portugalskim predsedovanjem dokončno doreči novo pogodbo," je dejal.
Povedal je še, da je EU sedaj na pravi poti, a da pot skozi pogajanja ni bila lahka. Potem ko je med pogovori povedal, da je začetek zasedanja v četrtek pomenil šele "predjed" in da voditelje "glavna jed" čaka v petek, je danes težavnost pogovorov ponazoril z besedami: "Večkrat smo imeli veliko na krožniku in včasih je bilo kar težko prebavljivo."
Tokratni vrh, odločilen za prihodnji ustroj unije, je bil zadnji za britanskega premiera Tonyja Blaira, ki bo po desetih letih zapustil Downing Street 10. Merklova je razkrila, da so bili pogovori tako intenzivni, da se od njega sploh ni imela časa prav posloviti. Izrekla mu je le "nekaj toplih besed", od njegovega naslednika Gordona Browna pa pričakuje "toliko proevropskih besed", kot jih je izrekel Blair.
Posebnega darila Blairu Merklova ni izročila, si je pa od Barrosa "za velika prizadevanja" za uspeh vrha, ki si ga po njegovih besedah pred meseci in tudi pred dnevi nekateri niso zamišljali, prislužila lep šopek.
Slovenijo, ki bo predsedovanje uniji prevzela za Portugalsko, čaka po optimističnem scenariju "veselo delovno vzdušje v EU, ker bo glavni problem rešen", je dejal premier. Po pesimističnem scenariju pa se lahko konferenca zavleče v slovenski mandat - formalno to sicer naj ne bi bilo mogoče, glede na dosedanje razprave pa tega ni mogoče izključiti, je sklenil slovenski premier.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Angela Merkel Janez Janša Jose Socrates Jose Manuel Barroso Tonyja Blaira Gordona Browna

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šopek rož za Angelo Merkel