objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 28. junij 2007 ob 13:31

Pahor od petka besen na Lukšiča, eks predsednik resno v igri
Vedno več je možnosti, da bo na predsedniških volitvah proti Peterletu kandidiral Kučan
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Naravnost bizarne izjave Igorja Lukšiča, podpredsednika Socialnih demokratov, v petkovih Odmevih na TVS, so močno razburile predsednika SD in evropskega poslanca Boruta Pahorja. Lukšič je na Odmevih, prejšnji petek, nekaj ur po dolgo pričakovani Pahorjevi odločitvi, da jeseni ne bo kandidiral za predsednika države, ampak bo stranko popeljal na parlamentarne volitve prihodnje leto, šokantno izjavil, da "zadeva še ni končana, in upam, da bo Pahor zbral dovolj notranje moči, da bo šel na predsedniške volitve". Lukšič je med drugim še povedal, da je bil pripravljen prevzeti del odgovornosti, če bi bila Pahorjeva odločitev drugačna.

Lukšič je tako očitno želel pojasniti, da naj bi on postal predsednik stranke, če bi bil Pahor izvoljen za predsednika države. Po nekaterih informacijah naj bi Pahor to mesto Lukšiču celo obljubil (tako naj bi vsaj razlagal Lukšič), čeprav se je, pri tuhtanju scenarijev ob morebitnem Pahorjevem odhodu iz stranke pokazalo, da je po strankinem statutu nujen izredni kongres. Tam pa Lukšič, po mnenju večine članov vodstva SD, ne bi bil izvoljen. Pravijo, da bi ga zagotovo premagal Pirančan Patrik Vlačič, strankin strokovnjak za mednarodno pravo, ali pa celo Vlado Dimovski, nekdanji minister in predsednik konference SD, če bi kandidiral proti njemu. Lukšiču namreč očitajo pomanjkanje karizme in opozarjajo na izjemno slab volilni rezultat, ko je pred leti kandidiral za župana Medvod. Na volitvah je popolnoma pogorel že v prvem krogu in dobil celo manj glasov kot njegova stranka.
Mimogrede, Pahor in Lukšič že nekaj časa nista ravno v najboljših odnosih; na zadnji klavzuri, tik pred tradicionalnim piknikom v Mostecu, sta sedela drug ob drugem, toda spregovorila le nekaj besed.
Naši viri trdijo, da je Pahor na koncu Odmevov, besen na Lukšiča, po telefonu klical nekatere člane vodstva SD in jim zagotovil, da ni govora o spremembi odločitve, kar naj bi poudaril tudi na petkovi tiskovni konferenci. Tam bo tudi videti, kako bo komentiral Lukšičeve bizarne izjave. Slednji pa naj bi se sicer že opravičeval, da ga je voditelj Odmevov, Slavko Bobovnik, takoj na začetku oddaje sprovociral, češ, Lukšič, vi ste največji poraženec Pahorjeve odločitve.
Na sedež SD na Levstikovi v Ljubljani pa medtem dežujejo telefonski pozivi in menda tudi elektronska pošta, kjer člani in simpatizerji stranke penijo zoper Lukšičevo izjavo. So tudi bolj radikalne zadeve, češ, naj se Lukšiča vrže iz stranke, ali pa naj vsaj odstopi kot podpredsednik; slednji se je zdaj zavil v molk.
Ker je za jutri sklicano tudi predsedstvo stranke, je pričakovati, da bo debata tekla tudi o tem.

Po naših informacijah naj bi se Pahor, predno je sprejel famozno odločitev o predsedniški nekandidaturi, pogovoril tudi z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom. Medklic: slednji naj bi Antonu Ropu odsvetoval prestop iz LDS v SD. In zdaj se zdi, da je, po tem pogovoru vse več možnosti, da bo jeseni šel na predsedniške volitve nihče drug kot – Kučan; izjava, ki jo je dal medijem v torek, ko je sporočil, da je tudi on bojkotiral sobotno proslavo ob dnevu državnosti, češ, v prihodnji mesecih bo razmislil o svojem političnem angažmanu, naj bi bil prvi javni korak v smislu pripravljanja terena za politični comeback. Indikativno je tudi, kako je Niko Toš, šef javnomnenjskega projekta Politbarometer (Toša po novem najdemo tudi med liderji političnega društva Zares), med zadnjimi merjenji dal na tehtnico tudi Kučanovo predsedniško kandidaturo, čeprav je Kučan doslej vztrajno ponavljal, da ne bo kandidiral, in se v drugih anketah javnega mnenja dejansko ne pojavlja (več) kot morebitni predsedniški kandidat. Toševi rezultati so za Kučana seveda neverjetno vzpodbudni.
Pravzaprav naj bi bil Kučan edini garant, da bi levica lahko zmagala na prihajajočih predsedniških volitvah; zadnje javnomnejske ankete namreč kažejo, da bi volitve proti Alojzu Peterletu, skupnemu kandidatu desnice, izgubil tudi sedanji predsednik Janez Drnovšek, če bi se kljub vsemu odločil za kandidaturo. Poleg tega, zaradi njegove nepredvidljivosti, v političnih grupacijah na levi sredini menda ni (več) pravega interesa za ponovitev Drnovškovega mandata.
Hkrati se vedno bolj potrjuje, kako težko bo levosredinska politična opcija dobila skupnega predsedniškega kandidata, s katerim bi bili vsi zadovoljni in bi bil tudi kos evropskemu poslancu Peterletu.
Ivo Vajgl, zunanjepolitični svetovalec predsednika države Drnovška, je za večino članov vodstva Socialnih demokratov kot predsedniški kandidat težko sprejemljiv, ker naj bi šlo za političnega tretjeligaša, ki Peterleta definitivno ne more premagati. Tudi Pahor naj ne bi bil za Vajgla; in obratno, znano je namreč, da Vajgl ni nikoli simpatiziral Pahorja. Vajgla prav tako ne bodo podprli v LDS, od koder je izstopil po kongresu, na katerem je bil za predsednika izvoljen Jelko Kacin, čeprav se je za šefa LDS potegoval tudi Vajgl. Mnogim vidnim članom SD in LDS je menda tudi smešno (ali pa jim gre na živce), kako se Vajgl dobesedno rine za predsedniškega kandidata. Ni še dobro minilo 24 ur po Pahorjevi odločitvi, da ne bo šel na predsedniške volitve, že se je Vajgl v novinarskem prispevku v oddaji 24ur na Pop TV, v državniški pozi, sprehajal po nekem parku ter dajal izjave o morebitni kandidaturi in nekakšnem predhodnem prijateljskem pogovoru z Mitjo Gasparijem. Vajgl računa predvsem na podporo društva Zares; bil naj bi tudi med bodočimi člani vodstva politične stranke, ki bo jeseni nastala iz društva Zares. Če ne bo uspel s predsedniško kandidaturo, se bo na listi Zares potegoval za poslanca v državnem zboru.


Precej zamer med Socialnimi demokrati si je nakopal tudi nekdanji guverner centralne banke Mitja Gaspari. Ko je vodja poslanske skupine SD Miran Potrč imel na Gasparijevo kandidaturo za guvernerja nekaj mini pripomb, je mama Mitje Gasparija, nekdanja znamenita političarka Majda Gaspari (med afero razvpito afero JBTZ in aretacijo Janeza Janše je kot članica slovenskega predsedstva vodila svet za nacionalno varnost; tudi zato naj bi Janša kuhal hudo zamero do Gasparija), nemudoma demonstrativno izstopila iz SD. Gaspari, čeprav je Drnovškov varovanec, utegne imeti pri zbiranju podpore za predsedniško kandidaturo nekaj težav tudi pri društvu Zares; Gaspari namreč ni ravno priljubljen pri liderju društva Gregor Golobič. Njuna antipatija se vleče še iz časov, ko je bil Golobič generalni sekretar LDS.

Kandidaturo za poslanko državnega zbora na listi SD pa je znova napovedala nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič, trenutno zaposlena v nekem slovensko-britanskem podjetju. Kot pravi, bo kandidirala v njenem tradicionalnem volilnem okrožju, Fužinah.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Lukšiča Boruta Pahorja Patrik Vlačič Vlado Dimovski Slavko Bobovnik Milanom Kučanom Antonu Ropu niko toš Alojzu Peterletu Janez Drnovšek Ivo vajgl Jelko Kacin Mitjo Gasparijem miran potrč Majda Gaspari Janeza Janše Gregor Golobič Danica Simšič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor od petka besen na Lukšiča, eks predsednik resno v igri