objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 28. junij 2007 ob 17:47

Jože Tanko poslanskega kolega Kumra obtožil izdaje državnih skrivnosti
Dušan Kumer pa odgovarja: Nevedneži mešajo prisluškovanje s spremljanjem mednarodnih zvez.
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb Pavel Gantar (NP) zanika sredino izjavo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka, češ da je zavajal javnost, ko je dejal, da obstajajo dokumenti, iz katerih je razvidno, da je Sova obveščevalno pokrivala incidente v Piranskem zalivu. Gantar navaja, da se je njegova izjava nanašala na izjavo namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da na Sovi ni nikakršne dokumentacije v zvezi s tem, in ne na javne izjave Antona Ropa.
"Torej z moje strani ni šlo za zavajanje," poudarja Gantar. "Razlika med mano in predstavniki vlade in Sove je samo v tem, da slednji trdijo, da dokumenti, o katerih je javno govoril Anton Rop, ne obstajajo, medtem ko jaz dopuščam možnost, da se vendarle najdejo."
O ostalih zadevah, ki jih je v izjavi navedel Gorenak, pa Gantar ne želi polemizirati.
Kot je znano, je Gantar v sredo na novinarski konferenci v državnem zboru zanikal trditve namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, češ da na temo obveščevalnega spremljanja v Piranskem zalivu "ni ničesar oziroma nobene dokumentacije".
Gantar je v sredo novinarje obvestil, da je pooblaščena skupina nadzorne komisije DZ 19. in 21. junija nenapovedano obiskala Slovensko obveščevalno varnostno agencijo in vpogledala v nekatere dokumente. O tem obisku mediji niso bili obveščeni. "To, kar sem imel v tem kratkem pogledu v rokah, to, kar sem videl, zanika njegove trditve," je dejal Gantar glede, kot je dejal, Cvelbarjeve izjave o neobstoju dokumentacije, ki bi podkrepila trditve opozicijskega poslanca Ropa (SD).
Navedbe Gantarja, da v Sovi obstajajo dokumenti o spremljanju dogajanja v Piranskem zalivu, so zavajajoče, je v sredo v odzivu dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Gorenak. "Ta ocena daje vtis, da neosnovane trditve poslanca SD Antona Ropa o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu držijo, kar ni res," je še dodal.
Vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke SDS Jože Tanko pa je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo poslanska skupina zahtevala sklic nujne seje komisije DZ za peticije in človekove pravice. Povod za takšno zahtevo je po njegovem mnenju afera, ki jo je sprožil poslanec Rop z izjavami o prisluhih Janezu Janši in Ivu Sanaderju leta 2004. Slovenski demokrati so namreč prepričani, da poslovanje Sove ni bilo zakonito in je šlo za grob poseg v človekove pravice.
Komisije za peticije je tista, ki bo morala na osnovi dejstev in materialov, ki so dostopni in bodo dostopni, ugotoviti, ali so vse te aktivnosti v Sovi, na katere se sklicujejo povzročitelji afere, potekale v skladu s 37. členom ustave ter s 24. členom zakona o Sovi, je napovedal Tanko. Ustavni člen zagotavlja varstvo tajnosti pisem in drugih občil, določba zakona pa določa, kdo izdaja odredbo za t.i. prikrite ukrepe, med njimi so tudi prisluhi.
Odredbe za prisluhe se je izdajalo na nepooblaščen in nezakonit način, še meni Tanko, osebe pa niso bile opozorjene, da se jim prisluškuje.
Gre za zelo čudno situacijo, v kateri se vsi izmikajo odgovornosti, je še dejal Tanko. Ob tem navaja trditve Ropa, da "vse te zadeve obstajajo, da je te zadeve videl tudi na lastne oči", poslanca SD Dušana Kumra, da naj bi jih izdala Sova oz. predstojnik Sove in njegova pooblaščena oseba, ter nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja oz. njegovega pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina, ki trdi, da Podbregar ni podpisal nobenih odredb za prisluhe.
Kljub neustavnemu in nezakonitemu posegu v človekove pravice se varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ni odzvala in opredelila niti na načelni ravni, je nadaljeval Tanko. Čudi ga, da se predsednica komisije za peticije Majda Potrata (SD) še ni odzvala.
"Kot kaže, vse poteka v skladu z izjavo nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki jo je izrekel 23. februarja 1994 na poslanskem večeru takratnega državnozborskega poslanca in sedanjega evropskega poslanca ter predsednika SD Boruta Pahorja v Novi Gorici. Torej najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebno, tudi fizična," je prepričan Tanko.
"Ta izjava je Pitagorov izrek totalitarnih političnih sistemov." Prav temu konceptu pa smo po Tankovih besedah priča v zadnjih dneh, ko je poslanec SD Rop z nepreverjenimi izjavami, za katere ne more predložiti nobenih dokazov, diskreditiral svojega političnega nasprotnika.
Tanko opozarja tudi na uhajanje informacij. To sklepa na podlagi izjave Podbregarja, da Sova že več kot 10 dni povsem samostojno temeljito pregleduje dokumentacijo, kar kaže na to, da ima Podbregar neposreden in nepooblaščen dostop do notranjih informacij Sove, kljub temu da že nekaj časa ni več zaposlen na Sovi, temveč v uradu predsednika republike Janeza Drnovška. Tanko navaja izjavo poslanca SD Dušana Kumra na Trenjih o 3100 odredbah SOVE za prisluhe v letu 2004.
"Gre za mednarodni škandal, ki bo v vsakem primeru škodoval Sloveniji pri urejanju razmer s Hrvaško," je še dodal Tanko.
V letnem poročilu za 2004 je eksplicitno in jasno zapisano, da je Slovenska obveščevalno varnostna agencija (Sova) spremljala 3181 mednarodnih zvez, ki so pokrite z odredbami, ki jih je izdal po zakonu o Sovi direktor Sove, je dejal poslanec SD Dušan Kumer v današnjem odzivu na novinarsko konferenco vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. "To je edini podatek, ki sem ga povedal in za katerim stojim. Ne gre za izdajo državne tajnosti," je Kumer še dejal danes v državnem zboru v izjavi novinarjem.

"Nevedneži mešajo prisluškovanje s spremljanjem mednarodnih zvez," je opozoril Kumer v odzivu na Tankove izjave, da za prisluhe ni bilo zakonite odredbe, podpisane s strani vrhovnega sodišča. O prisluhih in prisluškovanju Kumer nikoli v javnosti ni govoril.
Kumer tudi ni želel komentirati posameznih odredb. "Na to bom dal samo kratek odgovor, ne komentiram tega mesijanskega ocenjevanja in diskreditiranja s strani Tanka, zato so pristojni organi, naj se obrnejo na te organe, če je kaj narobe s kršenjem človekovih pravic, ne pa da v javnosti govori na pamet o teh stvareh," je bil oster Kumer.
Tanko je omenil ponavljanje vzorca, o katerem je govoril Kučan leta 1994. Kumer na to odgovarja: "Očitno je, da bomo rabili v prihodnjih mesecih kakšno močno terapevtsko skupino, da parlament ne bo postal kak sanatorij." Vsem pa je Kumer predlagal, da nehajo s takim kopiranjem (uporabil je izraz "copy paste") starih Kučanovih izjav in govorijo o realnih stvareh in tistih, ki se tičejo jutrišnjega dne.
Na očitek, da je bil nastop poslanca Ropa in afere načrtno sprožen s strani Socialnih demokratov, pa Kumer odgovarja z navedbami poslanca SDS Jožefa Jerovška iz leta 2004 o "skrbno pripravljenem scenariju" za incidente hrvaških ribičev v Piranskem zalivu.
"Če bi bral izjave, ki jih je dal nekdanji predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katere sestavni del sem zadnji dve leti tudi sam, potem ja, potem so morda načrtovane. In to se ve, s katere strani," je dejal Kumer. Če tisti, ki je te izjave leta 2004 dajal, ni imel podlage v dokumentih in podatkih, bi lahko razumeli, da mu je to svetoval kdo od političnih botrov, je dodal.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
pavel gantar Vinka Gorenaka Branka Cvelbarja Antona Ropa jože tanko Janezu Janši Ivu Sanaderju Dušana Kumra Iztoka Podbregarja Aleksandra Čeferina Zdenka Čebašek Travnik majda potrata Milana Kučana Boruta Pahorja Janeza Drnovška Dušana Kumra Jožefa Jerovška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jože Tanko poslanskega kolega Kumra obtožil izdaje državnih skrivnosti