objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 29. junij 2007 ob 09:14

Odstopil direktor Mednarodnega denarnega sklada Rodrigo Rato
Kot razlog je navedel družino, saj želi sodelovati pri izobrazbi svojih otrok
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Izvršni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Španec Rodrigo Rato je sporočil, da se bo oktobra poslovil s tega mesta, ker bi rad več časa preživel z družino. Nekdanji španski minister za gospodarstvo je prišel na čelo IMF maja 2004, mandat pa bi mu potekel maja 2009. Napoved njegovega odstopa bo znova oživela razprave o ustreznosti postopka imenovanja vodilnih v IMF in Svetovni banki.
Po neformalnem dogovoru med ZDA in velikimi evropskimi državami predsednika Svetovne banke imenujejo ZDA, izvršnega direktorja IMF pa Evropejci. Razprave o preživetosti takšne delitve kolača so izbruhnile ob mahinacijah zdaj že bivšega predsednika Svetovne banke Paula Wolfowitza. Naslednji teden ga bo nasledil nekdanji trgovinski predstavnik ZDA Robert Zoellick, ki ga je prav tako imenoval predsednik George W. Bush.
Ker ni bilo težav ob predaji štafete med Wolfowitzem in Zoellickom, sedaj evropske države pričakujejo, da jih ne bo tudi pri potrjevanju naslednika Rodriga Rata, ki je leta 2004 nasledil Nemca Horsta Koehlerja. Direktor IMF je v pismu izvršnemu odboru sporočil, da odhaja zaradi družine, natančneje odgovornosti pri izobrazbi svojih otrok. Položaj bo zapustil po letnih srečanjih IMF in Svetovne banke v Washingtonu oktobra.
Dokler bo na položaju, obljublja, da si bo še naprej prizadeval za napredek glede vseh vidikov reforme, kot so spremembe v glasovalnih pravicah 185 držav članic IMF in prispevkih v skupno blagajno. IMF je izpostavljen kritikam, da imajo nova velika gospodarstva, kot so Indija, Kitajska in Brazilija, le malo besede pri odločanju. Največji delničar IMF so ZDA.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rodrigo Rato Paula Wolfowitza Robert Zoellick George W. Bush Horsta Koehlerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odstopil direktor Mednarodnega denarnega sklada Rodrigo Rato