objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Petek, 29. junij 2007 ob 18:42

Ljubljano preplavile jazzovske čarovnije
Včeraj se je začel 48. mednarodni jazz festival; prvi nastop je imel Tomasz Stanko Quartet
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj se je v Križankah pričel 48. ljubljanski jazz festival, menda najstarejši v Evropi. Letos se bo na przoriščih v Križankah in Cankarjevem domu zvrstilo 10 zasedb ter nekaj prepoznavnih spremljevalnih prireditev. Festivalski večer je pričel Tomasz Stanko Quartet, znan po sodelovanju z glasbeniki in improvizatorji, kot so na primer Alexander von Schlippenbach, Cecil Taylor, Don Cherry, Bobo Stenson in Edward Vesala. Stanko je danes nedvomno mednarodno najbolj odmeven ustvarjalec s poljskega jazzovskega prizorišča, širše občinstvo pa je dosegel z albumi iz zadnjega obdobja, ko je leta 1994 znova začel snemati za založbo ECM. Večer so nadaljevali Matthew Shipp Trio. Shipp se je uveljavil na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je igral v David S. Ware Quartetu (z njim se je že predstavil na ljubljanskem jazz festivalu), kmalu pa je začel voditi lastne zasedbe, v katere je vabil svojekolege iz prej omenjenega kvarteta. Med njimi jtudi kontrabasista Williama Parkerja, danes nemara eden najbolj prodornih freejazovskih kontrabasistov in skladateljev.
Poslastica otvoritvenega večera pa je bil nedvomno Bill Laswell ter njegova zvezdniška zasedba z Bernijem Worellom (Parliament/Funkadelic) na čelu, ki tvori prenovljeno Laswellovo zasedbo Material, ob kateri smo, sicer z nekoliko drugačno zasedbo lahko uživali že v devetdesetih. Dolgo pričakovani in v prejšnjih festivalih večkrat odpovedan nastop Billa Laswella, je s svojo ekstravagntno zasedbo razgibal zadovoljno publiko, ki je lahko začutila vse njegove današnje in pretekle jazzovske čarovnije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomasz Stanko Alexander von Schlippenbach Cecil Taylor Don Cherry Bobo Stenson Edward Vesala Matthew Shipp David S. Ware Williama Parkerja Bill Laswell Bernijem Worellom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ljubljano preplavile jazzovske čarovnije