objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 2. julij 2007 ob 06:55

Nova predsednica LDS je Katarina Kresal, Školč padel s stola
Poraženi predsedniški kandidat Matjaž Švagan napovedal nov kongres, že čez nekaj mesecev
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nova predsednica LDS je po pričakovanjih postala Katarina Kresal. Izmed 322 delegatov, prisotnih na tokratnem kongresu v Žalcu, jo je podprlo 287 delegatov. S 306 glasovi podpore je novi podpredsednik stranke postal Slavko Ziherl. Protikandidat Kresalove, Matjaž Švagan, je dobil le 42 glasov. Na kongres je sicer prišlo 322 delegatov, od 407 vabljenih.

Novoizvoljena, četrta predsednica LDS Katarina Kresal, je po koncu kongresa v Žalcu v izjavi za medije izrazila veselje nad današnjo zmago, predvsem zaradi visokega odstotka podpore. Na večkrat slišane očitke tako znotraj kot zunaj LDS, da je z njeno izvolitvijo kapital prevzel stranko, je odvrnila, da "se strank ne da prodajati in ne kupovati, največji kapital vsake stranke so namreč njeni ljudje in ljudje, ki jo volijo".
Ljudi na terenu je po njeni oceni prepričala, da nisem zgolj igralka, da spadam med njih in da mislim to, kar govorim. Ponosna je tudi na dejstvo, da je prva predsednica parlamentarne stranke v Sloveniji ter ekipe svetovalcev, ki jo je uspela pridobiti v času pripravljanja svoje kandidature. Ob tem je izpostavila Mitjo Gasparija, Dušana Jovanoviča in Matjaža Gantarja. Po naših informacijah je posebna svetovalka Kasalove tudi Katarina Lara Ham, nekdanja šefica stikov z javnostmi na Mobitelu in življenjska sopotnica Boruta Šukljeta, nekdanjega ministra, generalnega sekretarja Drnovškove vlade in nazadnje slovenskega veleposlanika v Beogradu.
Kresalova je poudarila, da je njen namen jasen - zmagati na prihodnjih volitvah in "zamenjati oblast, ki obstaja sedaj in nas vodi nazaj v 20. stoletje". Sedanja vlada namreč po njeni oceni dela le še napake. "Vlada se ne orientira na projekte, ne na prihodnost. Govori le o preteklosti in rešuje stare zamere, osebne spore, kar ni vlada, za katero bi želela, da mi vlada še naslednja štiri leta," je poudarila Kresalova.
Politiki se namerava posvetiti v celoti, je znova zatrdila danes. Predsedniško funkcijo bo opravljala profesionalno, o plači pa se, kot pravi, doslej sploh še niso pogovarjali in ji to v tem trenutku sploh ni pomembno. Potrdila je tudi, da LDS še vedno ni uspela poravnati vseh svojih dolgov. Tega problema se zavedajo, a ni nerešljiv in se ga bo lotila z generalnim sekretarjem Dorijanom Maršičem, je dodala ob tem.
Švagan, ki je v nagovoru ob začetku kongresa zagotovil, da bo v stranki ostal tudi v primeru poraza, je po razglasitvi izida glasovanja potrdil svojo namero. A kot pravi pod pogojem, če bo to še vedno socialno-liberalna stranka s socialno noto. V koliko pa bi šla stranka desno, kot stranka kapitala, pa "Matjaža Švagana ne bo", je poudaril. Presenečen je bil tudi nad številom glasov, ki jih je prejel, glede na "infrastrukturo", ki jo je imela na voljo Kresalova, in je ocenil, da s tega kongresa odhaja kot zmagovalec.
Švagan, ki ga program Kresalove očitno ni prepričal - po njegovi oceni mu primanjkuje predvsem socialnega materiala in povezovanja med kapitalom in socialo - je napovedal, da bo LDS čez nekaj mesecev doživela nov kongres. Kot pravi zato, ker je sam občutil, "kako nekateri funkcionarji v LDS delajo s tistimi, ki smo ustanavljali LDS. In če ne bo sprememb, potem lahko rečem, da bo kongres v zelo kratkem času", je še dodal Švagan. Povedal je tudi, da ko bo predsednik, nobenemu v LDS ne bodo odvzeli mobilni telefon (kot se je to pred nekaj tedni zgodilo direktorju stranke Petru Jamnikarju, ker naj bi agitiral proti Kresalovi; op.p.)
Švagan je za razliko od Kresalove govoril samo deset minut, na pamet, vmes pa so ga delegati trikrat prekinili z aplavzom, Kresalova pa, zanimivo, niti enkrat. Nova predsednica je govorila pol ure, svoj govor na desetih tipkanih straneh, vključno s programom, pa je v lični mapici z logotipom LDS delila novinarjem. Menda naj bi vse pripravila na svoje stroške. Švagan svojega press materiala ni imel. Kresalovi so po koncu njenega govora čestitali Kacin, Školč in Šuklje.
Člani vodstva stranke, ki so pred kongresom podprli kandidaturo Kresalove, so bili zadovoljni nad izidom glasovanja. Tako Jelko Kacin kot Jožef Školč in Anton Anderlič so se strinjali, da je Kresalova prava za prihodnost stranke. Školč je menil, da se z njeno izvolitvijo stranka ni prelevila v neoliberalno, ampak le pomladila.
Po razglasitvi volilnih rezultatov in zmage Katarine Kresal, je na odru nastopil Bor Zuljan, z Vivaldijevo skladbo Štirje letni časi.

Na kongres je prišla tudi evropska poslanka Mojca Drčar Murko. Kot zanimivost povejmo, da je Školč, ki je vodil kongres, padel s stola, ker se je zlomila noga - stolova namreč. Predsednik sveta stranke Aleš Gulič pa je med kongresom slekel elegantno obleko, si nadel usnjeno jakno in obul coklje.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Slavko Ziherl Matjaž Švagan Mitjo Gasparija Dušana Jovanoviča Matjaža Gantarja Katarina Lara Ham Boruta Šukljeta Drnovškove Dorijanom Maršičem Petru Jamnikarju Jelko Kacin Jožef Školč Anton Anderlič Bor Zuljan Vivaldijevo Mojca Drčar Murko Aleš Gulič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nova predsednica LDS je Katarina Kresal, Školč padel s stola