objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 30. junij 2007 ob 14:37

Laburisti gor, konservativci dol
Novi britanski premier Gordon Brown okrepil javnomnenjsko podporo laburistov
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Novi britanski premier Gordon Brown je s svojim sredinim prihodom na Downing Street 10 laburistom sodeč po danes objavljenih javnomnenjskih raziskavah prinesel dvig podpore v primerjavi s konservativci. Podpora vladajočim laburistom je tako dosegla najvišjo raven od prihoda Davida Camerona na čelo konservativcev, ki je takrat povzročil zasuk javnega mnenja v prid stranki Winston Churchilla in Margaret Thatcher.
Po raziskavi za časnik The Guardian se je podpora laburistom dvignila za sedem odstotnih točk. Laburiste tako podpira 39 odstotkov anketirancev, konservativce pa 35, kar je vseeno odstotno točko več kot pri zadnjem merjenju.
Raziskava za časnik The Daily Telegraph laburistom namenja 38 odstotkov, konservativcem pa prav tako 35. V tem primeru je laburistom podpora v primerjavi s prejšnjim merjenjem poskočila za pet odstotnih točk, konservativcem pa upadla za štiri odstotne točke.
Če bi takšne rezultate prevedli v volilne izide, bi si laburisti pod Brownovim vodstvom v spodnjem domu britanskega parlamenta zagotovili udobno večino.
V ločeni raziskavi za eno od političnih oddaj na prvem programu britanskega BBC je obenem 40 odstotkov sodelujočih izjavilo, da po Brownovem prihodu na premierski stolček pričakujejo spremembe na bolje, le 14 odstotkov pa se boji poslabšanja razmer v državi.
Brown je v raziskavi za Daily Telegraph v medsebojnem dvoboju tudi močno premagal Camerona. Slednjemu so anketiranci namenili le 23-odstotno podporo, Brownu pa 35-odstotno.
Britanski mediji v prvih odzivih pohvalno pišejo tudi o Brownovem treznem upravljanju s petkovim bombnim preplahom v Londonu, ko je policija v dveh vozilih v samem središču Londona našla dve skoraj identični eksplozivni napravi, s katerimi so kot vse kaže zaenkrat še neznani storilci želeli sejati smrt v osrčju turističnega in zabaviščnega dela britanske prestolnice.
Uredniški komentar v Guardianu se je tako glasil, da se je Brown s treznim odzivom in z izogibanjem pretirano ostremu odzivu na poskus terorističnega napada izkazal kot precej bolj preudaren in manj čustven politik kot njegov predhodnik Tony Blair.
Ta se je namreč po bombnih napadih 7. julija 2005 zatekel k drakonskim ukrepom, ki so sprožili ogorčene odzive in povzročili glasovanje o nezaupnici vladi v parlamentu.
Mediji so pohvalili tudi novo ministrico za notranje zadeve, nekdanjo vodjo poslanskega kluba laburistov Jacqui Smith, ki je v svojih izjavah ostala realna in priznala, da vseh varnostnih groženj v državi ni moč izničiti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gordon Brown Davida Camerona Winston Churchilla Margaret Thatcher Tony Blair Jacqui Smith

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Laburisti gor, konservativci dol