objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Nedelja, 1. julij 2007 ob 20:27

Premier Brown: Ne bomo se uklonili
Velika Britanija po Glasgowu in Londonu v pripravljenosti pred terorističnimi napadi
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po sobotnem napadu na letališče v škotskem Glasgowu in odkritju dveh avtomobilov, napolnjenih z eksplozivom, v petek v Londonu so v Veliki Britaniji razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti pred terorističnimi napadi, so poročale tiskovne agencije. Policija je potrdila, da obstaja povezava med napadom v Glasgowu in odkritjem avtomobilov bomb v Londonu, doslej pa je prijela pet osumljencev. Premier Gordon Brown je medtem dejal, da ima država očitno opravka s teroristi, povezanimi z Al Kaido.
V televizijskem pogovoru za britansko BBC je Brown dejal, da morajo državljani razumeti, da se Britanija sooča z "dolgoročno in nepretrgano" teroristično grožnjo. "Jasno je, da imamo na splošno opravka z ljudmi, ki so povezani z Al Kaido," je opozoril, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP. Hkrati je Brown zatrdil, da se v Veliki Britaniji ne bodo uklonili dejanjem zla. "Ne bomo se uklonili, ne bomo se pustili zastraševati in vsekakor ne bomo dopustili nikomur, da spodkoplje britanski način življenja," je zatrdil.
Policija je na območju Glasgowa in Liverpoola izvedla več hišnih preiskav ter pri tem aretirala že petega osumljenca, za katerega domnevajo, da je povezan z napadi. Že pred tem je policija aretirala štiri osumljence. V soboto je najprej prijela človeka, ki sta sedela v terenskem avtomobilu znamke Cherokee Jeep, ki se je v plamenih zaletel v stavbo letališča v Glasgowu, kasneje pa so protiteroristične enote policije prijele še dva človeka na območju Cheshirea na severozahodu Anglije. V okviru preiskave je policija v nedeljo nadzorovano razstrelila avtomobil, ki je bil parkiran pred bolnišnico v Paisleyju, kjer leži eden izmed napadalcev iz Glasgowa.
Policija je hkrati potrdila, da sobotni incident v Glasgowu obravnava kot teroristično dejanje, ki je povezano s petkovim odkritjem dveh avtomobilov v središču Londona, v katerih sta bili doma narejeni eksplozivni napravi s plinskimi bombami, sodčki goriva in žeblji. "Potrdim lahko, da smo prepričani, da je incident na letališču v Glasgowu povezan z dogodki v Londonu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal načelnik policije Willie Rae.
Odločitev o povišanju stopnje pripravljenosti pred terorističnimi napadi na "kritično", najvišjo na petstopenjski lestvici, je Brown sporočil po izrednem srečanju t.i. komisije COBRA v soboto zvečer. "Prva naloga vlade je varnost in zaščita vseh Britancev," je dejal Brown. "Zato je prav, da dvignemo stopnjo varnost na letališčih in obljudenih krajih v luči povečane grožnje," je poudaril.
Povečani varnostni ukrepi veljajo na letališčih in železniških postajah, zaradi česar oblasti prosijo potnike za razumevanje ob morebitnih zamudah. Varnostne ukrepe je poostrila tudi policija v Londonu, ki je poslala dodatne policiste h glavnim londonskim znamenitostim. Poostrena varnost veljala tudi ob teniškem turnirju v Wimbledonu in koncertu v spomin na pokojno princeso Diano, na katerega je na nov stadion Wembley prišlo več deset tisoč obiskovalcev.
Varnostne ukrepe so poostrili tudi na ameriških letališčih in potniških centrih, vendar pa stopnje pripravljenosti pred terorističnimi napadi niso zvišali, je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow. Avstralska vlada pa je avstralske državljane, ki bodo obiskali Veliko Britanijo, posvarila k previdnosti.
Na poskuse napadov se je odzval generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. "Generalni sekretar obsoja teroristični napad, ki se je v soboto zgodil na letališču v Glasgowu v Veliki Britaniji, kot tudi poskusa razstrelitve avtomobilov bomb v Londonu v petek," je v sporočilu v Ženevi dejal Banov tiskovni predstavnik.
Do terorističnega preplaha prihaja teden dni pred drugo obletnico terorističnih napadov v Londonu 7. julija 2005. Takrat je bilo v napadih na sredstva javnega prevoza v Londonu ubitih 56 ljudi, vključno s štirimi samomorilskimi napadalci.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gordon Brown Willie Rae Diano Tony Snow Ban Ki Moon

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Premier Brown: Ne bomo se uklonili