objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Torek, 3. julij 2007 ob 09:04

Bush rešil zapora Lewisa Libbyja, ki je zavestno lagal pod prisego
Čeprav nekdanjega šefa kabinete Dicka Cheneyja ni pomilostil, je povsem razburil demokrate
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ameriški predsednik George W. Bush je po srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom sporočil, da Lewisu Libbyju, nekdanjemu šefu kabineta ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, ne bo treba za zapahe. Libby je bil obsojen na 30 mesecev zapora zaradi laganja pod prisego. Bush Libbyja, ki je oviral preiskavo izdaje identitete tajne agentke ameriške obveščevalne agencije Cia Valerie Plame, sicer ni pomilostil, ampak mu je odpravil zaporno kazen.
Busheva odločitev je neposredna posledica odločitve zveznega prizivnega sodišča v Washingtonu, ki je zavrnilo zahtevo Libbyjevih odvetnikov, da obsojenec ostane na prostosti, dokler ne bodo izčrpane vse pravne možnosti za pritožbe. Busheva poteza ni nobeno presenečenje, saj je bila pričakovana vse od marca letos, ko je bil Libby spoznan za krivega laganja in oviranja preiskave. Republikanski sodnik Reggie Walton mu je junija izrekel kazen 30 mesecev zapora, plačilo 250.000 dolarjev in dve leti pogojne kazni.

Demokrati so se na Bushevo odločitev pričakovano odzvali kritično, saj menijo, da predsednik ne spoštuje pravne države, čeprav ima sicer pravico, da kadarkoli izreče pomilostitev ali zmanjša kazen. Republikanci, ki so bili več mesecev glasno kritični do pomilostitve nekdanjega demokratskega predsednika Billa Clintona, pa so njegovo odločitev pozdravili. Bush je bil sicer pod hudim pritiskom konservativnega tabora, naj Libbyja pomilosti. Doslej se je izogibal vmešavanju v upanju, da bo morda Libby ostal na prostosti do leta 2009, nato pa bi ga lahko pomilostil brez političnih posledic. To sicer lahko še vedno stori.
Bush se je prav zaradi politike odločil za polovičen ukrep in ne za polno pomilostitev. V Izjavi je napisal, da spoštuje delo porote, tožilca Patricka Fitzgeralda in sodišča, vendar se mu zaporna kazen zdi prehuda. Libby bo sicer moral plačati 250.000 dolarjev kazni, kar ne bo problem, saj se je v njegov sklad za obrambo iz konservativnih krogov nateklo več milijonov dolarjev.
Demokrate, ki se jim Clintonovo laganje pod prisego ni zdelo dovolj za odstavitev, pa je odločitev razjezila. Vodja senatne večine Harry Reid je dejal, da je Busheva poteza sramotna. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je izjavila, da Bush podpira kršenje zakona, predsedniški kandidat senator Barack Obama pa meni, da ta odločitev utrjuje dediščino cinizma in delitev administracije, ki sebe in ideologijo vedno postavlja nad zakon.

Libby je edina žrtev preiskave republikanskega tožilca Patricka Fitzgeralda, ki je na zahtevo Cie raziskoval, kdo je medijem izdal identiteto tajne agentke Cie Valerie Plame, sicer soproge veleposlanika Josepha Wilsona, ostrega kritika vojne proti Iraku. Preiskava in sodni proces sta nakazala, da je diskreditacijo Wilsona naročil podpredsednik Dick Cheney, ki pa ga tožilec ni upal zaslišati pod prisego.
Medijem sta sicer identiteto prva izdala nekdanji namestnik državnega sekretarja Dick Armitage in politični strateg Karl Rove, vendar pa nobeden od njiju ni bil obtožen, ker sta to dejanje priznala s trditvijo, da nista vedela, da je gospa tajna agentka. Kaznivo je zavestno izdajanje tajnih agentov in v tem primeru zločina naj sploh ne bi bilo. Libby je bil obsojen, ker je po nepotrebnem lagal, da bi politično zaščitil svojega šefa Cheneyja.
Joseph Wilson, ki je po naročilu Cie neuspešno iskal dokaze za domnevno iraško kupovanje uranove rude v Nigru, je za televizijo CNN jezno dejal, da je Busheva administracija pokvarjena od dna do vrha. Wilson je o svojem neuspehu obvestil nadrejene, Bush pa je kljub temu pred vojno leta 2003 obtožbo ponovil. Wilson se je nato poleti 2003, ko je bilo jasno, da Irak ni imel orožja za množično uničevanje, razpisal za New York Times, zatem pa naj bi se proti njemu začela gonja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
George W. Bush Vladimirjem Putinom Lewisu Libbyju Dicka Cheneyja, Valerie Plame Reggie Walton Billa Clintona Patricka Fitzgeralda Harry Reid Nancy Pelosi Barack Obama Josepha Wilsona Dick Armitage Karl Rove

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bush rešil zapora Lewisa Libbyja, ki je zavestno lagal pod prisego