objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 5. julij 2007 ob 13:27

Janez Markeš bi storniral Rupla
Kandidat za novega urednika obljubil novinarjem, da Rupel ne bo več pisaril za Delo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Danes in jutri se novinarji Dela odločajo o (ne)podpori kandidatu za novega odgovornega urednika, Janezu Markešu, potem ko je, po zamenjavi članov nadzornega sveta in tako imenovani konsolidaciji lastništva Dela s strani večinskega lastnika Pivovarne Laško, pričakovano odstopil dosedanji urednik Peter Jančič. Tajno glasovanje se začne ob desetih dopoldne in traja do treh popoldne, v petek pa lahko glasujejo še Delovi dopisniki izven Ljubljane.
Kar zadeva izid glasovanja, še vedno stoji naša ocena, da bo Markeš dobil več glasov kot Jančič, ne pa tudi večinske podpore novinarjev. Ker podpora novinarjev uprave, torej Danila Slivnika, ne zavezuje, imenovanje Markeša na funkcijo odgovornega urednika ni vprašljivo. Markeš naj bi kot urednik nastopil 1. avgusta, na Magu pa ga bo zamenjal dolgoletni novinar Silvester Šurla.
S prihodom Markeša bo revija Mag tako rekoč fizično dokočno prevzela vitalne pozicije Dela; Slivnik je šef uprave, Markeš odgovorni urednik, Ivan Puc je že urednik notranje politike, Irena Štaudohar pa urednica Sobotne priloge (vmes je bila tudi na Direktu).
Markeš se je Delovim novinarjem predstavil v petek dopoldne. Kar nekaj naših sogovornikov je potrdilo, da je Markeš pripravil dober program, seveda na načelni ravni, ki ga je večina novinarjev menda pripravljena takoj podpisati. Hkrati pa novinarji trdijo, da Markeš ne ponuja prav nobenih zagotovil, da bodo njegove besede o neodvisnosti novinarjev zdržale tudi v praksi. Markeš je v programu namreč zapisal, da naj bo uredništvo samostojno, avtonomno in v novinarskem pogledu ločeno od uprave (in lastnikov...), hkrati pa je predsednik uprave Slivnik glavni kolumnist edicije, ki jo izdaja Delo in urejuje Markeš. Mimogrede, pri Slivnikovih kolumnah je najbolj hecno to, da se njegove zapisane teze in prognoze praviloma ne uresničijo. Zdaj, ko je začel pisati o predsedniških volitvah in kandidatih, se je dobro spomniti na njegovo suvereno napoved, celo nekaj tednov pred zadnjimi lokalnimi volitvami, da bo kandidat za ljubljanskega župana France Arhar na volitvah premagal Zorana Jankovića ...
Slivnik je kot šef uprave Dela še pred tremi meseci z mikrofonom v roki sredi Cankarjevega doma živčno vpil in razlagal, kateri novinarji Dela so slabi in jih je treba zamenjati ali odpustiti, v oddaji Trenja na Pop TV pa je nova predsednica Delovega nadzornega sveta, Andrijana Starina Kosem, izjavila, da bo Slivnik delal časopis. Hkrati pa je malo verjetno, da se bosta Markeš in Slivnik sprla zaradi nečesa tako relativnega, kot je novinarska avtonomija; oba je namreč na vrh osrednjega slovenskega časnika naplavila izključno politika. Slivnika prejšnji nadzorni svet, ki ga je obvladoval predsednik vlade Janez Janša, Markeša pa tako, da je taista politika lastnike Dela prisilila v nakup nizkonakladnega tednika Mag, čeprav evidentno ne gre za komercialno uspešen produkt. Nenazadnje Markeš in Slivnik sodelujeta že nekaj let in se še nista resno sporekla (čeprav furata tudi povsem drugačni lifestyle, medtem ko naj bi imel Markeš po propadu Slovenca celo eksistenčne težave, je Slivnik več čas živel na izjemno veliki nogi); tako kot sta se sprla Slivnik in prejšnji odgovorni urednik Maga in sedanji direktor Radia Slovenija, Vinko Vasle, ki je Slivnika zaradi domnevnih mahinacij pri prodaji Maga in finančnega prikrajšanja za njegov lastniški delež dal na sodišče; ampak procesa nikoli ni bilo.

Si je pa Markeš na petkovi predstavitvi novinarjem pridobil precej točk na račun ministra za zunanje zadeve in Delovega sobotnega kolumnista Dimitrija Rupla. Obljubil je namreč, da bo Rupla storniral; če bo že pogoltnil slino na račun nekoč v Magu tako opevanega Rupla, bo Delu vsaj prišparal okroglih 10.000 evrov, kolikor jih letno stane Ruplovo pisanje. Slednji to očitno že sluti, zato je minulo nedeljo zvečer v oddaji Intervju na prvem programu TV Slovenija užaljeno pohitel z izjavo, da on Dela ne bere?!
Markeš je novinarjem tudi povedal, da si za namestnika želi Darijana Koširja, Jančičevega prehodnika. Košir je Markešu seveda takoj vrnil uslugo. V torek je novinarjem poslal elektronsko pismo, s katerim poziva kolege, naj podprejo Markeša, sam pa je odpotoval na dopust.
Medtem pa odhajajoči odgovorni urednik Peter Jančič ne ve točno, kam bi se dal. Časa, kot kaže, ima na pretek. Ko je prejšnji četrtek predsedniški kandidat Alojz Peterle novinarje povabil na vožnjo z ladjico po Ljubljanici, se je Jančič z veseljem osebno odzval (večino časa med vožjo je porabil za klepet z večerovcem Brankom Maksimovičem in eno od televizijskih dvojčic Jambrek), soboto pa je preživel na kongresu LDS v Žalcu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezu Markešu Peter Jančič Danila Slivnika silvester šurla Ivan Puc Irena Štaudohar france arhar Zorana Jankovića Andrijana Starina Kosem Janez Janša Vinko Vasle Dimitrija Rupla Darijana Koširja Alojz Peterle Brankom Maksimovičem Jambrek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janez Markeš bi storniral Rupla