objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 7. julij 2007 ob 18:25

Grenak spomin na drugo obletnico terorističnega napada na London
Ubitih je bilo 52 ljudi, številni preživeli pa še vedno niso dobili obljubljenih odškodnin
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Števili svojci in preživeli se spominjajo žrtev terorističnih napadov na podzemni železnici izpred dveh let. Britanski premier Gordon Brown je skupaj z županom Londona Kenom Livingstonom in nekaterimi predstavniki vlade malo pred 9. uro zjutraj položil venec na postaji King's Cross.Ob omenjeni uri se je namreč med postajama Liverpool Street in Aldgate pred dvema letoma razstrelil prvi od štirih samomorilskih napadalcev. V eksploziji, ki jo je napadalec povzročil z razstrelivom v nahrbtniku, je umrlo 56 ljudi, več kot 700 pa je bilo ranjenih. Napadalci so bombe sprožili na treh postajah podzemne železnice in na nekem avtobusu. Največ ljudi je umrlo v eksploziji med postajama King's Cross in Russell Square.

Obletnica sicer mineva v senci poročil, da številni preživeli še vedno čakajo na odškodnine. Na željo svojcev žrtev obletnice v Londonu niso obeležili z minuto molka niti z večjimi javnimi prireditvami. Na ulicah Londona med tem vlada poostren nadzor. Pred tednom dni se je namreč Velika Britanija za las izognila novim terorističnim napadom v Londonu in Glasgowu.

Pred sodnika pa je v Londonu stopil 27-letni iraški zdravnik Bilal Abdula, ki je prvi obtoženi osumljenec v zvezi z neuspelimi bombnimi napadi v Londonu in Glasgowu minuli konec tedna. Abdulo je policija aretirala, potem ko se je v letališki terminal zaletelo vozilo jeep cherokee, v katerem je bil sovoznik. Obtožen je naklepa povzročitve eksplozije. V kolikor bo Abdula spoznan za krivega, ga lahko čaka dosmrtna ječa.

Današnje zaslišanje je bilo postopkovne narave, pred kazensko sodišče pa naj bi Abdula stopil 27. julija. V priporu sicer ostaja še sedem osumljencev, med njimi tudi voznik omenjenega vozila, ki se nahaja v bolnišnici zaradi hudih opeklin. Britanski časnik Daily Mail pa je danes pisal, da naj bi bilo do osem ljudi, ki so zaposleni pri britanski policiji, povezanih z islamskimi skrajneži. Britanska varnostna služba naj bi sestavila tajen dokument z imeni domnevnih skrajnežev, ki naj bi delali pri londonski mestni policiji in pri nekaterih drugih oddelkih.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gordon Brown Kenom Livingstonom Bilal Abdula

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Grenak spomin na drugo obletnico terorističnega napada na London