objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sreda, 11. julij 2007 ob 20:55

Posebna komisija bo jutri odločila, ali bo Kumer smel na oder MMS
Lanski zmagovalec molči, šef Avditorija Greblo pa letos pričakuje zmago ženskega vokala
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Letošnji jubilejni 30. festival Melodij morja in sonca se bo začel jutri v portoroškem Avditoriju. Festival je lani porušil vse rekorde in s tem tudi uradno postal največja tovrstna prireditev na Jadranu. V treh dneh si ga je v živo ogledalo več kot osem tisoč obiskovalcev, obfestivalsko dogajanje pa je spremljalo več sto tisoč ljudi. Dogajanje je pokrivalo 139 slovenskih novinarjev in 12 iz tujine, med drugim tudi iz MTV in VIVA.
Portoroška glasbena prireditev se kljub svoji stalnosti na nek način razlikuje od tipičnih tovrstnih festivalov. To je festival, kjer poletne melodije spremlja pridih morja in sonca. Tako organizatorji kot tudi nastopajoči k slednjemu prispevajo prav posebno energijo. Gre za medijsko odmevno prireditev, ki nedvomno predstavlja vrhunec poletnega dogajanja na slovenski obali. To vedo povedati tudi dosedanji zmagovalci festivala v obdobju od njegovega začetka leta 1978 pa do 2006, ki so Moni Kovačič, Oto Pestner, Franci Pirš, Prizma, Bazar, skupina Gu-Gu, skupina Big Ben, Helena Blagne, Nace Junkar, Don Juan, Faraoni, Čuki, Marta Zore, Anika Horvat, Kingston, Panda, Slavko Ivančič, Juhubanda, Monika Pučelj, Atomik Harmonik in Domen Kumer.

Kljub temu pa je MMS predvsem festival, na katerem skladbe tekmujejo. Prireditelji vsako leto podelijo več nagrad v različnih kategorijah, in sicer za besedilo, scenski nastop, aranžma oziroma priredbo, izvedbo in celostno glasbeno podobo. To je namreč tudi tistih pet kategorij, na katere je strokovna žirija posebej pozorna in jih v ta namen seveda tudi denarno nagradi.
Zato je tudi zanimanje glasbenikov za nastop na festivalu zelo veliko. Letos so prireditelji, NET TV in Avditorij Portož od 100 prispelih skladb izbrali 27 nastopajočih, ki se bodo predstavili v dveh polfinalnih večerih. Po dogovoru organizatorjev festivala bo nastopila tudi skladba zmagovalne skupine oddaje Super zvezda 2007 na Net TV. Kot vsako leto bo finalni večer, kjer bo predstavljenih prvih sedem skladb iz vsakega polfinala,  v soboto.
Letošnji MMS uvaja novost pri glasovanju. Zmagovalca bo tako določil televoting, komisija radijskih postaj, občinstvo Avditorija in strokovna komisija, ki bodo h končnemu rezultatu prispevali po 25 odstotkov glasov.  Nagrade za najboljše besedilo, melodijo, priredbo, izvedbo in skladbo pa bo celoti izbirala le strokovna komisija.

Prvi polfinalni večer bodo nastopili naslednji izvajalci; Mambo Kings (Haupa Party), Monika Pučelj (Samo še en dan), Špelca (Lady Casanova), Domen Kumer (Rumeni tisk), Maja Slatinšek (Svobodna), Natalija Kolšek in Klapa Lavanda (Klapa zaigraj), Lea Sirk in Jasna Jug (Povej mi kdaj), Gorazd Ademovič (Nikotin), Mirna Reynolds (Motor), Lepi Dasa (Velika mašina), Sandra Auer (Zdaj je čas), Maya (Bosi plešemo), Taljub Lapajne (V beli bolnici), Pijamas (Pijama party).
V petkovem polfinalnem večeru pa bodo med štirinajstimi nastopajočimi; Manca Špik (Baila baila baila), Petra Slapar (Naj ljubezen vrne se), Pop'n'dekl (Gusar Armando), Steffy & Donald Trumpet (Priznaj), Melita Pleteršek (Trdna kakor skala), Platin (V dobrem in zlu), Sons (Vse kar imam), Skater (Romeo in Julija), Tjaša Pustotnik (To ni čas za solze), YO-ZO feat Katja (Hej Marica), Ela (Nima smisla), Jasna (Nov dan), Funky Tina (Vroči sladoled), Jodel express (Pohan ples).
Kljub lanskim velikopoteznim načrtom, da bomo ob velikem jubileju videli orkester, posebni revialni večer zmagovalnih pesmi in še kaj iz tega ne bo nič. Kljub temu pa bo ta glasbeno-medijski dogodek vrhunec poletnega dogajanja. Med letošnjimi posebnimi glasbenimi gosti pa naj bi bili Neda Ukraden, Danijela, Boris Novković, Djogani, Ivana Espana, Moni Kovačič, Atomik Harmonik, Kingstoni, Anika Horvat, Werner in Salome.
Pred nastopom smo povprašali nekaj izvajalcev letošnjega MMS. Zanimalo nas je, kakšen nastop pripravljajo, kaj pričakujejo od svojih nastopov in kdo bil bil lahko letošnji zmagovalec.

Diana iz duo Platin pravi: "Nastopala bova v vlogi avtorja in izvajalca, pesem s katero bova nastopala pa je iz bolj ali manj pop zvrsti. Od festivala ne pričakujeva nekakšnih zmag in podobno, to sva nekako prerasla. To naj raje ostane za mlade izvajalce. Interes najinega nastopanja je bolj, da se najine avtorske pesmi vrtijo."

Temperamentna Manca Špik obljublja šov: "Izvajala bom pesem s španskim temperamentom. Oblečeno bom imela lepo rdečo obleko, na odru pa me bo spremljalo še sedem ljudi. Pričakujem predvsem, da bi se moja skladba 'fajn' prijela, tako kot so se moje prejšnje. Grem pa predvsem uživat in vsako leto grem z lažjim srcem in manjšo tremo. Pri produkciji sem delno sodelovala tudi s Špelco (Kleinlercher , op. a) in ker mi je pesem nadvse všeč, stavim nanjo."

Festival so ponavadi spremljali škandali in tudi letos ni nič drugače. Spomnimo, da je zmagovalec zadnjih dveh festivalov in letošnji favorit Domen Kumer za naš portal predvajal delček svoje letošnje pesmi Rumeni tisk, s čimer je (zavestno) prekršil zaradi pravila, zato mu grozi diskvalifikacija. Direktor Avditorija Portorož in eden od dveh glavnih organizatorjev letošnjega festivala MMS, Patrik Greblo, nam je prejšnji mesec povedal, da bo o Kumrovem nastopu odločala komisija. Greblo, s katerim smo govorili tudi danes, svojega mnenja ni spremenil. Kot je dejal, bo glede njegovega nastopa jutri zasedala komisija, tako da niti on še ne ve, ali bo Kumer nastopil ali ne. Nam je pa Greblo zaupal, da bo letošnjega favorita iskal med ženskim delom izvajalcev. "Upam, da ima Manca Špik kakšno luštno pesem, ali pa Steffy," pravi šef Avditorija.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Moni Kovačič, Oto Pestner, Franci Pirš, Helena Blagne, Nace Junkar, , Marta Zore, Anika Horvat, Slavko Ivančič, Monika Pučelj, Atomik Harmonik Domen Kumer.

Špelca Maja Slatinšek Natalija Kolšek lea sirk asna Jug Gorazd Ademovič Mirna Reynolds Lepi Dasa Sandra Auer maya Taljub Lapajne Manca Špik Petra Slapar Steffy Donald Trumpet Melita Pleteršek Tjaša Pustotnik Katja Ela jasna Neda Ukraden Anika Horvat, Werner Salome.
Diana Manca Špik Domen Kumer Patrik Greblo,

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Posebna komisija bo jutri odločila, ali bo Kumer smel na oder MMS