objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 17. julij 2007 ob 20:06

Ustanovljena slovensko-nemška gospodarska zbornica
Danes je bila slovesnost ob ustanovitvi slovensko-nemške gospodarske zbornice
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V Ljubljani je bila danes slovesnost ob ustanovitvi slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki deluje od lanske jeseni in ima že več kot 100 članov z več kot 23.000 zaposlenimi. Glavna naloga zbornice je spodbujanje sodelovanja med podjetji obeh držav, je na slovesnosti, ki sta se je med drugimi udeležila nemški zvezni minister za gospodarstvo in tehnologijo Michael Glos ter slovenski minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, povedal častni predsednik zbornice Andrej Lazar.
Slovenija je danes v zelo dobrem gospodarskem položaju, je pred zbranimi poudaril minister Vizjak. Gospodarska rast je hitra in hitrejša od evropskega povprečja, napovedi pa so ugodne tudi za naprej, je dodal. Nemčija je po njegovih besedah naša najpomembnejša trgovinska partnerica, saj je obseg blagovne menjave s to državo lani z več kot sedmimi milijardami evrov predstavljal skoraj 20 odstotkov vse blagovne menjave Slovenije.
Vizjak je Slovenijo ponudil kot odskočno desko za osvajanje trgov jugovzhodne Evrope, vesel pa je tudi hitre rasti obsega nemških investicij v Sloveniji. S temi se je Nemčija lani uvrstila na peto mesto med najpomembnejšimi tujimi vlagatelji v Sloveniji, vendar pa pri tem po besedah podpredsednika združenja vseh nemških zbornic Nielsa Lunda Chrestensena niso upoštevana nemška vlaganja prek podjetij iz drugih držav, denimo Avstrije.
Ob priložnosti sta se Vizjak in Glos sestala na dvostranskem pogovoru, na katerem sta največ pozornosti namenila predsedovanju Svetu EU. Spregovorila sta o nemških izkušnjah s predsedovanjem in slovenskih prednostnih nalogah za prvo polovico leta 2008, posebna tema pogovora je bila tudi energetika, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.
Slovensko-nemška gospodarska zbornica je bila uradno ustanovljena oktobra 2006 in je del mednarodne poslovne mreže 120 nemških zunanjetrgovinskih zbornic, delegatskih birojev in predstavništev, ki v več kot 80 državah po svetu širijo in poglabljajo dvostranske gospodarske odnose.
V zbornico je danes včlanjenih že več kot 100 podjetij, ki letno ustvarijo 3,1 milijarde evrov prometa. Večino članstva predstavljajo majhna in srednje velika podjetja. Pri skoraj polovici gre za podjetja z nemškim kapitalom, več kot tretjina pa jih je v 100-odstotni nemški lasti. Med slovenskimi člani zbornice so posebej močno zastopana podjetja iz avtomobilske industrije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Michael Glos Andrej Vizjak Andrej Lazar Nielsa Lunda Chrestensena

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ustanovljena slovensko-nemška gospodarska zbornica