objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 19. julij 2007 ob 16:51

Turk se je odločil za Dušana Snoja, Pogorevc forsira Francija Zavrla
Kobajagi neodvisni predsedniški kandidati so se sprli okoli strank; kaj pa podpisi?
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko se je malce nepričakovano vnel oster verbalni spopad med nekaterimi predsedniškimi kandidati, Alojzem Peterletom, Danilom Turkom in Mitjo Gasparijem, kdo je bolj ali manj (ne)strankarski kandidat, se dogaja tudi v zakulisju vzpostavljanja predvolilnih štabov.
Danilo Turk, ki ga podpirajo SD, združenje Zares, DeSUS in dve izvenparlamentrani stranki, Krščanski socialisti in Demokrati, bo svoj predvolilni štab predvidoma predstavil prihodnji teden, v zadnji fazi pa je tudi izdelava njegove spletne strani. Po naših informacijah bo Turkov štab malce presenetljivo vodil novinar in nekdanji slovenski veleposlanik Dušan Snoj, ki naj bi bil Turkova izbira. Pri vizualnem kreiranju predvolilne kampanje pa bo, menda na željo predsednika SD Boruta Pahorja, sodeloval tudi Jurij Korenc, lastnik oglaševalske agencije Studio 37. Korenc je znan tudi kot uvoznik prestižnih italijanskih jaht Cranchi v Slovenijo in organizator tradicionalnega navtičnega sejma Internautica v Portorožu. Ne držijo pa govorice, da naj bi predvolilno kampanjo za Turka vodil Studio Marketing, razvpit po kampanjah za nekdanjega predsednika države Milana Kučana, čeprav naj bi se šef SM, Jernej Repovš, o tem že hvalil naokoli.
Naši viri trdijo, da bo veliko večino od 5000 podpisov, kolikor jih minimalno potrebuje vsak kandidat za uradno vložitev kandidature, za Turka zbrali socialni demokrati (menda okoli 80 odstotkov), ker združenje Zares – še - nima prave kadrovske infrastrukture. Ni pa še znano, kako bo s pridobivanjem denarja za predvolilno kampanjo, čeprav SD tokrat, glede na njeno vodilno pozicijo na javnomnenjskih anketah, pri tem ne bi smela imeti veliko težav. Uroš Jauševec, generalni sekretar SD, celo jamra, da se se je v zadnjih dveh mesecih, odkar SD debelo vodi na anketah javnega mnenja, zredil na okrogle štiri kilograme; direktorji podjetij in lobisti ga namreč nenehno vabijo na kosila in večerje.
Alojzu Peterleu, ki ga podpirajo tri stranke s kompaktno infrastrukturo (SDS, SLS, Nsi), z zbiranjem 5000 podpisov ne bi smel imeti prav nobenih težav.
Med predsedniškimi kandidati se je vnel tudi hud boj za imena znanih Slovencev in mnenjskih voditeljev, ki naj bi podpisovali tako imenovane liste državljanov, ki podpirajo posamezno kandidaturo. Na Turkovi listi naj bi bil prvo podpisani nekdanji predsednik parlamenta in starosta slovenske politike France Bučar.
Ni pa še znano, kdo bo vodil predvolilni štab Mitje Gasparija, ki ga podpira LDS in je v predsedniško igro vstopil kot zadnji. Vse kaže, da bo njegove stike z javnostmi vodila Katarina Lara Ham, nekdanja piarovka na Mobitelu in življenjska sopotnica Boruta Šukljeta, ki velja za glavnega neuradnega svetovalca in zaupnika Mitje Gasparija. Potrebnih 5000 podpisov bo za Gasparija seveda zbirala LDS, pri čemer je že slišati, da bi, zaradi znotrajstrankarske krize in ogromnega finančnega primanjkljaja, predvsem na tako imenovanem terenu, lahko imeli precejšnje težave. Nekateri celo ocenjujejo, da LDS v tem trenutku toliko podpisov sploh ni sposobna zbrati. Potrebna bo torej velika jesenska mobilizacija, saj je čez poletje očitno ne bo. Čeprav je predsednica LDS Katarina Kresal na torkovi Gasparijevi tiskovni konferenci izjavila, da z letošnjim dopustom slabo kaže (pri tem sicer ni delovala posebej prepričljivo), pa se vodja poslanske skupine Jožef Školč že pridno namaka na dalmatinskem otoku Hvar, bivši predsednik in evropski poslanec Jelko Kacin pa lovi ribe nekje na južnem Jadranu. Skupaj z nekdanjim poslancem LDS in slovitim porodničarjem iz Postojne, Aleksandrom Merlom. Mimogrede, še vedno močno odmevajo črna obleka in nogavice Katarine Kresal, kar je nosila na Gasparijevi predstavitvi; zlobni jeziki pravijo, da je prišla oblečena tako, kot da je šlo za Gasparijev pogreb.
Kot zanimivost povejmo, da bodo letošnji dopust skupaj preživeli Šuklje, Hamova in Simona Dimic, najtesnejša svetovalka Boruta Pahorja, z otroci seveda. V torek popoldne so se odpravili na Brione.
Marko Pogorevc, šef varnosti na Mobitelu in menda alfa in omega predvolilnega štaba Alojza Peterleta, pa za posebnega svetovalca v Peterletovi predvolilni kampanji forsira Francija Zavrla, vodilnega partnerja družbe Pristop. Pogorevc, ki bo za finiš predvolilne kampanje izkoristil letni dopust, je menda prepričan, da bi Zavrlov lobistični angažma Peterletu prinesel tudi nekaj glasov na levici...

Slednji je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat Liste za Slovenijo in ne kot strankarski kandidat. Po besedah nosilca omenjene liste Iva Boscarola se v javnosti v zadnjem času ustvarja vtis, da so Peterleta za predsedniškega kandidata izbrale stranke, kar pa ni res, saj je podporo prve politične stranke prejel šele pol leta po odločitvi, da kandidira.
Prav dejstvo, da Peterleta niso izbrale stranke, ga po mnenju Boscarola loči od ostalih dveh najresnejših kandidatov za volilno zmago, Danila Turka in Mitje Gasparija. Sicer pa meni, da ga kot neodvisnega kandidata sprejemajo volivci vseh političnih opcij, Peterle pa je po njegovem mnenju sredinski kandidat.
Peterle je izrazil zadovoljstvo nad potekom predvolilne kampanje, saj ta kot je dejal, ne poteka v znamenju blokovskih delitev, kar velja tako za volivce kot za kandidate za predsedniški stolček. Ob tem je dejal, so njegove aktivnosti trenutno usmerjene v obiske po Sloveniji ter, da se bo zdaj, ko je kandidatna lista že približno zaokrožena, potrebno pripraviti na druge kandidate. Je pa povedal, da si bo ves čas predvolilne kampanje prizadeval za ohranitev visoke stopnje politične kulture.
Peterletovo predvolilno kampanjo bo po Boscarolovih besedah v celoti organizirala Lista za Slovenijo, v ta namen so odprli tudi poseben žiro račun, na katerem bodo zanjo zbirali sredstva. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo odzvala nekatera slovenska podjetja, ki so jim poslali dopise, sicer pa pravi, da bo celotna kampanja organizirana "zelo racionalno", predvsem pa racionalnejše kot pri ostalih kandidatih. Medklic: na racionalno, tako imenovano vsebinsko kampanjo, po novem prisegajo skoraj vsi predsedniški kandidati.
Kandidaturo Peterleta je danes podprl tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš, ki meni, da je Peterle za položaj predsednika republike primeren predvsem zaradi svojih izkušenj in poznanstev tako doma kot v tujini. Kot je še dejal, je bil Peterle v politiki na mestih, na katerih se odloča, kar se mu zdi za kandidata pomembno.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alojzem Peterletom Danilom Turkom Mitjo Gasparijem Dušan Snoj Boruta Pahorja Jurij Korenc Milana Kučana Jernej Repovš Uroš Jauševec France Bučar Katarina Lara Ham Boruta Šukljeta Katarina Kresal Jožef Školč Jelko Kacin Aleksandrom Merlom simona dimic marko pogorevc Francija Zavrla Iva Boscarola Boštjan Žekš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Turk se je odločil za Dušana Snoja, Pogorevc forsira Francija Zavrla