objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Ponedeljek, 23. julij 2007 ob 17:08

Rusko-britanski diplomatski spor se vse bolj zaostruje
Britanski premier Gordon Brown zahteval, da Moskva sprejme odgovornost
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Rusko-britanski diplomatski spor, ker Rusija ni izročila poslovneža Andreja Lugovoja, osumljenega umora nekdanjega ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka, se nadaljuje. Britanski premier Gordon Brown je na prvi redni mesečni novinarski konferenci od prevzema položaja Rusijo pozval, naj prevzame odgovornost. "Od ruskih oblasti zahtevamo, da priznajo, da je njihova odgovornost izročitev ruskega državljana, ki ga je določilo tožilstvo," je poudaril Brown.

Britanski veleposlanik v Moskvi Anthony Brenton je medtem zavrnil trditve Rusije, da ruska ustava prepoveduje izročitev ruskih državljanov, in poudaril, da bi lahko ruske oblasti omenjeno prepoved zaobšle, če bi hotele v primeru Litvinenko resnično sodelovati. "Rusko ustavo je lahko tako kot ustave drugih držav možno razlagati v luči okoliščin," je povedal Brenton. Slednji je še dodal, da se nekatera določila ruske ustave neprestano kršijo.
Namestnik ruskega generalnega tožilca Aleksander Zvjagintsev pa je medtem poudaril, da London ni priskrbel zanesljivih dokazov v primeru Litvinenko. "V materialu, ki so ga predložili Britanci, ni dokazov, da je londonska policija izvedla objektivno preiskavo," je poudaril Zvjagintsev in dodal, da ima Rusija več razlogov za dvom v britansko objektivnost. Obenem je zavrnil britanske zahteve po spremembi ustave in dodal, da so zahteve po tem, da bi zaobšli določila ustave še bolj neprimerna.

Kot je znano, se je diplomatska kriza zaradi primera Litvinenko zaostrila, ko je London minuli teden napovedal izgon štirih ruskih diplomatov, z istim ukrepom pa se je odzvala Rusija.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andreja Lugovoja Aleksandra Litvinenka Gordon Brown Anthony Brenton Aleksander Zvjagintsev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rusko-britanski diplomatski spor se vse bolj zaostruje