objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 24. julij 2007 ob 16:48

Bo Robert Badinter rešil vsa odprta vprašanja slovensko-hrvaških odnosov?
Slovenija je Hrvaški poslala dokument za rešitev sporov, očitno pa se obeta nov konflikt
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska vlada naj bi Hrvaški posredovala strogo zaupen dokument o ureditvi odprtih vprašanj med državama, je poročala POP TV. Na zunanjem ministrstvu so obstoj dokumenta potrdili, o njegovi vsebini pa niso želeli govoriti, saj je strogo zaupne narave. Kot pravijo, bi njeno razkritje lahko škodilo pogajalskim izhodiščem Slovenije.
V pobudi, ki naj bi jo najprej vlada nato pa še parlamentarni odbor za zunanjo politiko obravnavala minuli četrtek, je Ljubljana hrvaški strani predlagala posredovanje tretjega pri določanju meddržavne meje, in sicer nekdanjega francoskega pravosodnega ministra Roberta Badinterja oziroma sodišče, ki ga ta vodi v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Badinterjeva komisija se je v začetku 90. let minulega stoletja že ukvarjala z vprašanji mej na območju nekdanje Jugoslavije. Badinter naj bi ponudbo Slovenije za posredovanje že sprejel.

Poleg meje naj bi tajni dokument obravnaval tudi ostala odprta vprašanja med sosedama - jedrsko elektrarno Krško, varčevalce nekdanje Ljubljanske banke ter razmejitev hrvaške in slovenske ekološke cone v Jadranu.
Po neuradnih podatkih naj bi med Ljubljano in Zagrebom že nekaj mesecev potekala tudi tiha diplomacija, menda tudi na ravni premierov Janeza Janše in Iva Sanaderja.  Ali bo šlo za pravno zavezujočo arbitražo ali za neobvezujočo mediacijo, pa se morata državi še dogovoriti.
Na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve in evropske integracije (MVPEI) niso dobili nikakršnega uradnega predloga slovenske vlade glede odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo, je povedal tiskovni predstavnik MVPEI Željko Belaj. Potrdil je, da potekajo intenzivna pogajanja med Zagrebom in Ljubljano zaradi urejanja vseh meddržavnih sporov, dodal pa, da ni še nikakršnih uradnih predlogov, niti konkretnih dogovorov ali dokumentov. Potrdil je tudi, da so se pogajalci pogovarjali tudi o možnosti posredovanja tretje strani glede urejanja meddržavne meje. Kot eno izmed možnih rešitev so omenili sodišče za pomiritev in arbitražo pri OVSE s sedežem v Ženevi. Poudaril je, da je tudi to bil le del pogovorov in ne uraden predlog.
Tiskovni predstavnik MVPEI je še dodal, da pogajalci obravnavajo tudi ostala odprta vprašanja med sosedama - jedrsko elektrarno Krško, varčevalce nekdanje Ljubljanske banke ter razmejitev hrvaške in slovenske ekološke cone v Jadranu. "Tudi za urejanje teh odprtih vprašanj ni še nobenih uradnih predlogov", je dejal Belaj.
Ob tem dodajmo, da je komisija mesta Buje je začela pregledovati ponudbe, ki so prispele na razpis za nakup in najem spornih kmetijskih zemljišč na levem bregu reke Dragonja, je potrdil predstavnik bujske mestne uprave Mauricio Sinković. Gre za zemljišča, za katera je slovenska stran takoj po hrvaškem razpisu v diplomatski noti zatrdila, da so na njenem ozemlju. Hrvaško zunanje ministrstvo je kasneje slovenske navedbe zavrnilo. Sinkovič je dejal, da so del ponudb odprli v petek, v ponedeljek pa so jih začeli obravnavati. Pričakuje, da bo komisija opravila delo do konca tedna, ker so "pogoji za razpis zahtevni, ponudbe pa morajo vsebovati veliko dokumentacije".
Komisija opravlja le posredniško delo za hrvaško kmetijsko ministrstvo, ker da so omenjena zemljišča v lasti hrvaške države, je še povedal Sinkovič. Pojasnil je, da je na prodaj 1,36 hektarja zemljišč, v najem pa nameravajo oddati 3,25 hektara. Sinkovič trdi, da je med omenjenimi kmetijskimi zemljišči le manjši del tistih, ki so sporna za slovensko stran.

Na odpiranje ponudb se je odzval vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Kot je ocenil,  je dogajanje na levem bregu Dragonje "vsaj v nekaterih primerih ne samo politično sporno, temveč tudi pravno zgrešeno in dejansko ne pomeni nič". To je Slovenija Hrvaški povedala že v noti minuli teden in "pričakujem, da bo Hrvaška to upoštevala", je dejal minister v odzivu na novico, da je komisija hrvaškega mesta Buje začela pregledovati ponudbe, ki so prispele na razpis za nakup in najem spornih kmetijskih zemljišč ob Dragonji.
Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa meni, da bi moral Rupel nemudoma na zagovor poklical hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobila. Poslanec SD Marko Pavliha pa se je v luči zadnjih dogodkov v slovensko-hrvaških odnosih zavzel za nujno zaprto sejo razširjenega strateškega sveta pri MZZ.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Roberta Badinterja Janeza Janše Iva Sanaderja Željko Belaj. Mauricio Sinković dimitrij rupel Zmago Jelinčič Plemeniti marko pavliha

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bo Robert Badinter rešil vsa odprta vprašanja slovensko-hrvaških odnosov?