objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Četrtek, 26. julij 2007 ob 11:27

Bliža se začetek novomeškega Fotopuba in Jazzintyja
Zvrstili se bodo koncerti, fotografske delavnice in razstave ter predavanja
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Novomeški zavod LokalPatriot bo kot vrsto minulih let letošnjo prvo polovico avgusta zapolnil z nizoma prireditev, ki ju ponujata mednarodno uveljavljeni fotografska in jazzovska delavnica Fotopub in Jazzinty. Od 6. do 18. avgusta bodo na različnih novomeških prizoriščih potekale delavnice, čas bo tudi za razstave, predavanja in koncerte. Sklopa prireditev sta letos prvič povezana v enoten krog. Po besedah prirediteljev so letos med prijavami zaznali izredno mednarodno zanimanje.
Kot je povedala vodja projekta Fotopub Katarina Žunič, je letošnja sedma delavnica usmerjena nekoliko bolj teoretsko. Gostili bodo ugledne avtorje in predavatelje; Britanca Stephena Gilla, enega najbolj izstopajočih fotografov mlajše generacije, Italijana Francesca Zizolo, Nizozemca Chrisa de Bodeja, Nemca Davida Steetsa, Britanca Paula Lowea, med domačimi gosti bo Arne Hodalič.
Šestdnevno dogajanje bo poleg fotografske delavnice in petih fotografskih razstav ponudilo še predavanja, tribuno na temo fotografije in njenega mesta v globalizaciji, projekcije fotografskih zgodb in tradicionalno Četrtkovo nagrado za najboljšo foto zgodbo.
Fotopub je v sedmih letih obstoja postal pomembna postaja številnih fotografov in fotografskih navdušencev. Letos se ga bo poleg najmanj petdesetih udeležencev udeležilo še deset fotografov z območja nekdanje skupne države in Albanije ter Iračan, je pojasnila Žuničeva.

Po sodbi programskega vodje Jazzintyja Jureta Dolinarja bo s prenovljeno mentorsko zasedbo program osmega Jazzintyja gotovo eden najboljših. Izbrani mentorji bodo podajali osnovno jazzovsko znanje, tradicijo in smernice, ki prihajajo z newyorškega jazzovskega prizorišča.
Glavni mentorji so ugledni jazzovski glasbeniki, na prvem mestu pianist Barry Harris, pevka Judy Niemack in saksofonist Andy Middleton, drugi mentorji so znani dosedanji sodelavci Jazzintyja, denimo Joris Teepe, Steve Altenberg, Simone Zanchini, Igor Lumpert in Daniel Noesig.
V okviru jazzovske delavnice tokrat pričakujejo približno osemdeset udeležencev iz osmih držav. Delavnico bodo vse dni spremljali koncerti festivala Jazzinty z nastopi Miles Griffith Quinteta, skupine Next Music Ensemble, Igor Lumpert Jazzon Quinteta, skupine Six To Go, Barry Harris Tria, Simoneja Zanchinija, Jazz Kamp Kranj All Stars Banda in tradicionalni nočni jam sessioni v klubu LokalPatriot. Podelili bodo jazzona, 5. veliko nagrado za najboljšo slovensko jazz skladbo.
Letošnja novost delavnice Jazzinty je trajnejša povezava z oddelkom za jazz nizozemskega konservatorija Prince Claus Conservatoire iz Groningena. Konservatorij bo v okviru Jazzintyja v Novem mestu izvedel redni učni poletni kamp. Jazzinty in groningenski konservatorij se bosta v bodoče skupno predstavljala na jazzovskem trgu, je še povedal Dolinar.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Žunič Stephena Gilla Francesca Zizolo Chrisa de Bodeja Davida Steetsa Paula Lowea Arne Hodalič.
Jureta Dolinarja Barry Harris Judy Niemack Andy Middleton, Daniel Noesig.
Miles Griffith Igor Lumpert Barry Harris Simoneja Zanchinija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bliža se začetek novomeškega Fotopuba in Jazzintyja