objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Torek, 31. julij 2007 ob 14:44

Na ljubljanske ulice prihajajo Sanje
Letošnji festival glasbe, literature, gledališča, fotografije in znanosti bo zelo pester
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Festival Sanje se na ljubljanske ulice vrača programsko in lokacijsko bogatejši. "Njegovo poslanstvo je vrniti zaupanje v govorico, domišljijo in sanje - temeljne atribute človeškega, ki danes slabo kotirajo na borzi," je dejal direktor festivala in založbe Sanje Rok Zavrtanik. Festival glasbe, literature, gledališča, fotografije in znanosti se bo začel v sredo, 1. avgusta, ob 20. uri v parku Zvezda s programskim sklopom Seks med listi in koncertom Electric Violet.
"Sanje so zastonj. Nimajo cene in vrednosti," je zapisano na prvi strani časopisa, ki spremlja celomesečno brezplačno kulturno prireditev. Organizatorji šeste festivalske izdaje ugotavljajo, da je v Sloveniji veliko krajev odrezanih od kulturnega dogajanja v mestih. Odločili so se, da priložnost za sodelovanje ponudijo tudi njim. Festival bo tako prvič presegel lokalne meje in s prireditvijo Sanje pod Krvavcem med 20. in 26. avgustom gostoval v Dvorjah pri Cerkljah, je povedala programska direktorica Nika Logar. Po konceptu odprte kode, ki so ga osvojili letos, težijo k povezavi med projekti, kraji in ljudmi iz vse Slovenije. Novost je tudi, da se festival z utečene lokacije v zvezda Parku širi na novo prizorišče - Kavarno Pločnik pri Figovcu.
In kaj prinašajo Sanje? Že drugič zapored se bodo v sklopu skupinskih in posamičnih branj predstavili Dejan Koban in njegovi mladi pesniški kolegi iz ekipe Mladih rim, petki bodo namenjeni hip hop večerom po izboru Marka Godnjavca - Jizaha, ves mesec pa bo na obeh prizoriščih odmevala glasba, od džeza, prek bluesa, vse do plesnih ritmov salse. Med nastopajočimi je Logarjeva izpostavila češkega kantavtorja Jima Čerta. Vrača se tudi festivalska čitalnica. Da je festival znanstveno naravnan, dokazuje serija predavanj z naslovom Znanost na robu pameti uglednih slovenskih znanstvenikov: Andreja Detele, Dragana Marušiča, Miša Alkalaja in Matjaža Regovca. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše. Že prvi festivalski dan bo v parku zvezda Tjaša Koprivec ob glasbi Gorana Završnika brala Zvezdico zaspanko, v Argentinskem parku pa bodo vsak ponedeljek potekale žonglerske delavnice, ki jim bodo sledile gledališke delavnice Gledališče malo pišče.
Nekoliko drugačno družinsko druženje bo potekalo v središču mesta. Ljubljanica se bo spremenila v Čolnarčkovo pot, po kateri bo avgusta in septembra plula brezplačna ladjica, na njej pa bo čolnar Matija otrokom pripovedoval zgodbice, povezane z zgodovino reke in okoliških prebivalcev, je razložila Saša Starec. "Želimo, da bi se nam v avgustu pridružili v domišljijskih preskokih, tam nekje med platnicami," je današnjo predstavitev sklenila Koprivčeva.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rok Zavrtanik Nika Logar Dejan Koban Marka Godnjavca - Jizaha Jima Čerta Matjaža Regovca Tjaša Koprivec Gorana Završnika Matija Saša Starec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na ljubljanske ulice prihajajo Sanje