objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 10. avgust 2007 ob 15:54

Na slovenskih cestah letos ugasnilo že 181 življenj
Policisti so letos zabeležili 12.000 prekoračitev hitrost in ujeli 18.000 pijanih voznikov
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenski policisti so se na letošnjo poletno sezono dobro pripravili. Izvedli so že številne poostrene nadzore prometa in voznike stalno opozarjali na strpno in varno vožnjo. Vendar pa se je število nesreč z najhujšimi posledicami letos kljub temu močno povečalo. Tako, da je na cestah umrlo že 181 ljudi, medtem ko je bilo v enakem lanskem obdobju 154 smrtnih žrtev. Zato so policijski inšpektorji znova opozorili na problem prometne varnosti.
"Brez pravega učinka so vsa opozorila in ukrepi, ki jih izvaja policija, če ne bodo vsi udeleženci prometa spoznali, da si lastno usodo krojijo sami," je poudaril višji policijski inšpektor v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Boštjan Smolej. Spomnil je, da morajo nekateri vozniki spremeniti svoje obnašanje, saj na cesti niso sami. Prav od ravnanja posameznikov pa je odvisna varnost vseh.

Zaenkrat statistični podatki kažejo zaskrbljujočo sliko prometne varnosti. Policisti so v poostrenih nadzorih samo v juliju ugotovili 12.000 prekoračitev hitrosti, v celem letu do sedaj pa 100.000, kar je za 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Odredili so tudi preko 210.000 preizkusov alkoholiziranosti. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali brez vozniškega dovoljenja so iz prometa izločili skoraj 18.000 voznikov.
"Kljub vsem opozorilom in ukrepom ugotavljamo, da nekateri vozniki še vedno vozijo prehitro, agresivno, nevarno in objestno, so pogosto pod vplivom alkohola in ne uporabljajo varnostnega pasu; torej ne upoštevajo osnovnih pravil cestnega prometa, ki omogočajo varno udeležbo v prometu," je pojasnil višji policijski inšpektor v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Alojz Habič. Ob tem je dodal, da so prav ti dejavniki najpogosteje botrovali hudim prometnim nesrečam.
Habič je opozoril, da se najhujše nesreče pogosto dogajajo v domačem okolju. Vozniki se namreč ne pripnejo z varnostnim pasom in vozijo pod vplivom alkohola, rekoč, da se bodo peljali samo nekaj sto metrov do trgovine, lokala ali doma. Menijo namreč, da jih policisti na tako kratkem odseku ne morejo ustaviti. "Mnogi vozniki zmotno mislijo, da je kazen, ki jim jo izrečejo policisti ob kršenju prometnih predpisov, tisto najhujše, kar se jim lahko zgodi," meni Habič.
Smolej pa je še posebej opozoril na motoriste, saj je od začetka motoristične sezone zopet več prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. V letošnjem letu je v prometnih nesrečah umrlo že 28 voznikov motornih koles in devet voznikov koles z motorjem, kar je primerljivo tudi z lanskimi prav tako visokimi številkami. Razlog za tako črno statistiko je tudi dejstvo, da je motorno kolo med uporabniki predvsem sredstvo zabave in ne sredstvo prevoza.

Prometni policisti, ki jih je v Sloveniji od 600 do 700, bodo ob pomoči drugih svojih kolegov tudi v nadaljevanju turistične sezone izvajali ukrepe za umirjanje hitrosti, vršili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov in vodili preventivne aktivnosti. Poleg tega bodo za urejanje prometa skrbeli tudi na avtocestah, zlasti na območjih, kjer prihaja do zastojev, čeprav teh policisti ne morejo preprečiti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boštjan Smolej. Alojz Habič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na slovenskih cestah letos ugasnilo že 181 življenj