objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 14. avgust 2007 ob 14:19

Zaradi strankinih financ naj bi spakiral tudi Peter Jamnikar?!
Objavljamo ključne podatke poslovanja LDS in finančnih minusov od leta 2002 do zdaj
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko se je pred nekaj tedni, z intervjujem v Mladini, nova predsednica LDS Katarina Kresal dokaj ostro lotila društva Zares (za povrh pa še Boruta Pahorja, liderja SD), so prejšnji četrtek v javnost izbruhnile obtožbe generalnega sekretarja LDS Dorijana Maršiča, da so za enormni finančni dolg stranke krivi predvsem tisti ljudje, ki so stranko zapustili, pred tem pa jo pahnili v finančni minus. Gre za dva nekdanja generalna sekretarja, Gregorja Golobiča in Romana Jakiča, ter eks izvršnega direktorja Bogdana Biščaka.
Naslednji dan se je z demantijem v Delu oglasil Pavle Gantar, nepovezani poslanec in eden liderjev Združenja Zares. Gantar pravi, da „Maršič za svoje trditve ni predložil nobenih dokazov in jih tudi ni mogel, saj sam najbolje ve, da za finančno stanje LDS, o katerem govori, Golobič, Jakič in Biščak niso krivi. Maršičeve izjave so po Gantarjevem mnenju namenjene vzpostavljanju enotnosti v stranki, tako da „za lastne probleme obtožuje druge“. Gantar je še povedal, da v Združenju Zares pri tem ne bodo sodelovali.

Oglasil se je tudi Jakič, ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića, ki trdi, da je bila stranka leta 2001, ko je bil generalni sekretar Gregor Golobič, brez kreditov, dobro dediščino pa je po Jakičevih navedbah nadaljeval tudi Biščak. Jakič je tudi opozoril, da Maršič med domnevnimi krivci za finančni dolg ni imenoval Petra Jamnikarja, ki je postal generalni sekretar leta 2002, ko se je začela finančna kriza in je zdaj izvršni direktor stranke. Jakič še pravi, da ko je on prevzel posle, je imela stranka slab finančni položaj. Stroške je znižal s selitvijo v nove prostore, prodal je avtomobile, znižal plače sebi in drugim, enega zaposlenega odpustil, en pa je šel v pokoj. Za vse to obstajajo računovodski izkazi, izročeni ob primopredaji, iz katerih je razvidno, da Maršičeva izjava ni resnična, zato Jakič pravi, se mu mora Maršič opravičiti. Golobič se do zdaj še ni oglasil, Biščak pa dopustuje na Norveškem.
Toda znova se je oglasil Dorijan Maršič, ki vztraja, da so vsi trije imenovani krivi za finančni minus LDS, ki znaša 714.000 evrov, stranka pa ga namerava sanirati v prihodnjih dveh letih. „Nihče ne more reči, da ni odgovoren za finančni primankljaj. Krivi so vsi generalni sekretarji, tudi Peter Jamnikar, pa še kakšen bivši predsednik stranke. Ve se, kdo je bil nekoč alfa in omega LDS,“ je Maršić povedal za Delo; v mislih je imel seveda Golobiča, najverjetnje pa tudi nekdanjega predsednika LDS in predsednika države Janeza Drnovška. Predvsem zato, ker so leta 2002 za njegovo predsedniško kampanjo porabili 400.000 evrov; vodja predvolilne kampanje je bil Golobič, glavni svetovalec pa Stojan Pelko, lastnik oglaševalske agencije Korpus, kjer je bil nekaj časa zaposlen tudi Golobič.
Mimogrede, Stojan Pelko zdaj sodeluje v predvolilni kampanji predsedniškega kandidata Mitje Gasparija, ki ga podpira LDS.

Včeraj pa nam je uspelo pridobiti podatke o poslovnih izidih LDS v letih 2002, 2003, 2004, 2005 in 2006. Iz podatkov je jasno razvidno, da je finančna izguba stranke, ko je nekdanji poslanec Dorijan Maršič na stolčku generalne sekretarke LDS zamenjal Meto Vesel Valentinčič, znašala natančno 206 milijonov in 484.928,65 tolarja; kar je bil tudi največji finančni minus v zgodovini stranke. Podatki tudi pričajo, da je LDS v precejšnjem minusu že od leta 2002, čeprav je bila ves ta čas trdno na oblasti. Kar bi lahko tudi pomenilo, da so se finance vodilnim v stranki kratkomalo fučkale in poslovno-finančnih obveznosti zaradi oblasti in samozavestnega prepričanja v usodo nenehnih volilnih zmag niso jemali resno; v slogu, češ, saj bomo že kako ... Leta 2002, ko je Golobič postal predsednik sveta stranke, generalni sekretar pa Jamnikar (Biščak pa izvršni direktor), je minus znašal dobrih 135 milijonov tolarjev, leta 2004, ko je posle generalnega sekretarja prevzel Jakič, pa so liberalni demokrati dolgovali več kot 180 milijonov tolarjev. Ta minus je nastal zaradi parlamentarnih volitev, šef kampanje pa je bil poslanec Slavko Gaber, ki je pred časom prav tako zapustil vrste LDS.
Iz podatkov je nesporno razvidno (glej faksimile), da so največji finančni minusi nastajali ciklično ob volitvah, ki jih vodstvo LDS pozneje ni znalo ali zmoglo uspešno pokriti. Mnogi, ki so delali v lokalnih odborih LDS, med njimi tudi sedanji generalni sekretar Maršič kot predsednik liberalnih demokratov v Kopru, pa trdijo, da so bile finance v LDS vedno tabu.
Dorijan Maršič naj bi v teh nekaj mesecih, odkar je postal generalni sekretar, dolg, ki je znašal okroglih 800.000 evrov, zmanjšal za 150.000 evrov. Predvsem z notranjo reorganizacijo in še nekaterimi ukrepi, ki sta jih na Maršičev predlog potrdila izvršilni odbor in svet stranke, na račun LDS pa mesečno priteka okoli 100.000 evrov (iz državnega in lokalnih proračunov, članarin in donacij), tako da menda od letos tekoče poslujejo pozitivno. Sicer pa je slišati, da naj bi stranka še naprej zmanjševala število zaposlenih (teh je zdaj 18); kot kaže, naj bi ukinili tudi funkcijo in delovno mesto izvršnega direktorja, ki ga zaseda Peter Jamnikar.
Kredit v skupni vrednosti 300.000 evrov imajo pri SKB banki in Novi ljubljanski banki (za dobo treh let so ga najeli aprila letos), menda pa nameravajo najeti vsaj še enega. Kje, se še ne ve; morda v avstrijski Hypo Alpe-Adria-Bank, ki jo v Sloveniji vodi Božidar Špan, za katerega dela ljubljanski odvetnik Miro Senica, spremljevalec šefice LDS Katarine Kresal. Predsednik gospodarskega odbora LDS, Matjaž Gantar, prvi človek KD Group, pri sanaciji finančnega položaja stranke menda ne sodeluje, Kresalova pa naj bi bila o vsem sproti seznanjena.
Naši viri še trdijo, da naj bi čez poletje o prestopu v Združenje Zares razmišljal tudi poslanec Anton Anderlič, ki naj bi bil precej nezadovoljen s svojim statusom v stranki, kjer naj bi ga preveč potisnili na stranski tir. V Združenju Zares, ki naj bi jeseni vendarle postal politična stranka, pa se vedno težje soočajo z vprašanjem liderja. Matej Lahovnik se večini ne zdi najbolj primeren, Gregor Golobič (medklic: v dosedanji kampanji predsedniškega kandidata Danila Türka se osebno precej angažira) pa menda noče prevzeti te funkcije, ker naj bi se zavedal, da na parlamentarnih volitvah ni izvoljiv.

Povejmo še, da je nekdanji predsednik koprskega lokalnega odbora LDS, podžupan Kopra in ustanovitelj radia Capris, Milenko Hrvatin, znan tudi kot človek Gregorja Golobiča, pred kratkim v solastništvu z družbo Ultra iz Zagorja (kjer je dela Golobič) v Kopru, blizu Rižanskega vodovoda, odprl zasebno bencinsko črpalko.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Boruta Pahorja Dorijana Maršiča Gregorja Golobiča Romana Jakiča Bogdana Biščaka Pavle Gantar Petra Jamnikarja Janeza Drnovška Stojan Pelko Mitje Gasparija Meto Vesel Valentinčič slavko gaber Božidar Špan miro senica Matjaž Gantar Anton Anderlič matej lahovnik Milenko Hrvatin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zaradi strankinih financ naj bi spakiral tudi Peter Jamnikar?!