objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 20. avgust 2007 ob 07:27

Pol slovenske vlade in bivši premier se sonči in plava na Hrvaškem
Janša in Urška na njegovem vikendu blizu Bovca, medtem ko Drnovšek potuje po Franciji
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav je poslanec SD Marko Pavliha še kot član poslanske skupine LDS konec januarja po enem od številnih zapletov v slovensko-hrvaških odnosih vladi predlagal, naj Slovencem javno odsvetuje, da letos preživijo počitnice na Hrvaškem, je po pisanju današnje izdaje hrvaškega časnika Jutarnji list vzdolž hrvaške obale zopet dopustovalo veliko slovenskih turistov, poleg njih pa tudi skoraj polovica ministrov vlade Janeza Janše.
Jutarnji List ugotavlja, da slovenski državljani pozivov Pavlihe, ki je sicer v Splitu magistriral iz pomorskega prava, niso upoštevali in so v letošnji poletni sezoni znova množično zasedli turistične objekte ob hrvaški obali. Časnik obenem navaja, da je na hrvaškem Jadranu dopustovalo tudi veliko slovenskih politikov, tako da je bilo moč med popotovanjem vzdolž obale narediti brošuro "kdo je kdo v slovenski politiki".
Po pisanju časnika je tako minister za gospodarstvo Andrej Vizjak dopustoval na otoku Pagu, kjer je bilo videti tudi župana Maribora in Celja, Franca Kanglerja ter Bojana Šrota (mimogrede: hrvaški novinarji so namesto Bojan Šrot napačno napisali Boško Šrot, kar je potem, še bolj zanimivo, prav tako napačno povzela tudi STA). Obrambni minister Karl Erjavec svoj dopust redno preživlja v vasici Karigador blizu Umaga, za hrvaško obalo pa se je odločila tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.
Jutarnji list nadaljuje, da minister za finance Andrej Bajuk sicer ni dopustoval na Hrvaškem, saj je šel v ZDA, sta pa zato del dopusta na Hrvaškem preživela državna sekretarja na njegovem ministrstvu Žiga Lavrič ter Andrej Šircelj. Minister za javno upravo Gregor Virant se je soncu z družino nastavljal na Korčuli, minister za promet Janez Božič je tri dni preživel v Premanturi na jugu Istre, minister za šolstvo in šport Milan Zver pa se je odpravil južneje, do Vodic pri Šibeniku, piše časnik.

Podaljšan vikend v Istri je preživel minister za kmetijstvo Iztok Jarc, podobno kot državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan je jadral po Jadranu, medtem ko se je predsednik DZ France Cukjati (zapisali so tudi, da je Cukjati zagrebški učenec) odločil za enega od dalmatinskih otokov, piše Jutarnji list.
Časnik še poroča, da na hrvaški obali letos poleg Bajuka niso dopustovali zunanji minister Dimitrij Rupel, ki po lastnih besedah od osamosvojitve dopusta nikoli ni preživel na Hrvaškem, predsednik vlade Janša, ki je s svojo partnerko Urško Bačovnik dopust preživel na slovenskih vršacih in pod njimi, blizu Bovca (kjer ima Janša vikend hišico, kar pa hrvaški novinarski kolegi očitno ne vedo), ter predsednik države Janez Drnovšek, ki preučuje francosko srednjeveško cerkveno arhitekturo. V kabinetu predsednika države so hrvaškim novinarjem povedali, da je Drnovške vzel daljši dopust, karkoli naj bi to pomenilo.
Hrvaški so se izognili tudi minister za okolje in prostor Janez Podobnik, ki bi imel po pisanju Jutranjega Lista ob vstopu na Hrvaško zaradi kazenske prijave, ki je proti njemu sprožena zaradi incidenta na meji pred tremi leti, lahko celo težave, ter ministri za kulturo, razvoj, zdravje ter lokalno samoupravo Vasko Simoniti, Žiga Turk, Andrej Bručan in Ivan Žagar. V kabinetu notranjega ministra Dragutina Mateja pa novinarju Jutranjega Lista niso želeli izdati kraj dopustovanja ministra, saj naj bi bila to "državna skrivnost". So pa v časniku napisali, da je Mate rojen v hrvaškem mestecu Čakovec.
V ločenem članku Jutranji List objavlja pogovor z ministrom Erjavcem med njegovim bivanjem v Karigadorju blizu Umaga. Erjavec (na sliki med sprehodom z njegovim psom Lordom) je hrvaško morje označil za najlepše na svetu, Karigador, kamor zahaja že vse od otroštva, pa za svoj drugi dom, ki ga po lastnih navedbah ne bi zamenjal za noben drug kraj na svetu. V tej istrski obmorski vasici si, ko bo enkrat upokojen, želi preživeti vsaj polovico leta. Erjavec, ki svoj dopust preživlja zelo aktivno in tako polni baterije za politično jesen, med bivanjem na Hrvaškem pije izključno hrvaško vodo, zelo pa so mu všeč tudi hrvaški jogurti, ki so po njegovih besedah "boljši od slovenskih", še piše Jutarnji list.
Na Hrvaškem je počitnikoval tudi nekdanji šef vlade, zdaj poslanec SD, Tone Rop, in sicer v Umagu in Novalji na Pagu.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marko pavliha Janeza Janše Andrej Vizjak Franca Kanglerja Bojana Šrota Boško karl erjavec Marjeta Cotman andrej bajuk Žiga Lavrič andrej šircelj Gregor Virant Janez Božič milan zver Iztok Jarc Janez Lenarčič jure zupan france cukjati dimitrij rupel Urško Bačovnik Janez Drnovšek Janez Podobnik Vasko Simoniti žiga turk Andrej Bručan Ivan Žagar Dragutina Mateja Tone Rop

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pol slovenske vlade in bivši premier se sonči in plava na Hrvaškem