objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 24. avgust 2007 ob 09:16

Ksenija Gerovac je vsa naježena ...
Branko Pavlin in Aleksander Bratina v slugu Tita in Kardelja pišeta sodelavcem Direkta
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Sodeč po napovedih novega vala odhodov novinarjev in urednikov, tragikomičnem dogajanju v redakciji in posebnem pismu, ki sta ga vsem sodelavcem Direkta včeraj dopoldne poslala Branko Pavlin in Aleksander Bratina, predsednik uprave Dnevnika in direktor Media Projekta, se razmere v časniku Direkt, tik pred torkovo skupščino družbe Dnevnik, približujejo vrelišču.
Pred nekaj dnevi sta odpoved dala vodja tehničnih urednikov Marko Kušar (prihaja na portal, ki ga berete) in fotograf Saša Despot (odšel je na Styrio), prestop na portal 24ur.com pa so že napovedali Jure Zorčič, Matic Flajšman in Tomi Šujdovič, ki po novem pišejo in urejajo tri Direktove rubrike, šport, bazar in bulevar.
Zorčič in odgovorna urednica Ksenija Gerovac naj bi se dokončno sprla prejšnji teden, ko je Gerovčeva Zorčiču očitala, da kar najprej objavlja članke o nekdanji miss Slovenije Iris Mulej, ki je njegova intimna spremljevalka.
Medklic: Kseniji Gerovac sodelavci menda zamerijo, da si je po komaj dveh mesecih urednikovanja nonšalantno privoščila tri tedne počitnic v Kopru, za svojo neuradno namestnico pa je inavgurirala Lucijo Jež, hčerko bolj znanega Aleksandra Ježa, pevca narodnozabavne glasbe, sicer pa nekdanjo blagajničarko v Leclercu na Viču, ki je brez vsakršnih novinarskih izkušenj, v redakciji pa se menda obnaša tako, kot da je dobila že tri Pulitzerjeve nagrade; o vsebini časnika pa naj bi na grozo novinarjev in urednikov odločala tudi tajnica Teja Pelko, prijateljica Ksenije Gerovac. Povejmo še, da sta Ksenija Gerovac in Lucija Jež dopustovali skupaj.
Glasni prepiri v redakciji naj bi kulminirali cel prejšnji teden, Ksenija Gerovac pa naj bi panično telefonarila Pavlinu, Bratini in menda tudi Bojanu Petanu, predsedniku uprave DZS, večinskemu lastniku Direkta, češ, časopis ne bo izšel, ker ima premalo ljudi. V petek naj bi urednika Zorčiča in Tonija Periča po telefonu z dopusta klical Bratina in spraševal, ali bo Direkt v soboto izšel ali ne. Potem je Bratina menda celo za en dan skrajšal dopust in se v nedeljo pojavil v redakciji.
Toda z Gerovčevo se je Bratina dobil šele v ponedeljek zjutraj, ker odgovorna urednica minuli konec tedna pač ni delala. Zato sta se Bratina in Gerovčeva v ponedeljek dopoldne zaprla v pisarno in po pripovedovanju naših virov hudo vpila drug na drugega. Potem ko smo na portalu v torek zjutraj obelodanili najverjetnejši odhod Zorčiča, Flajšmana in Šujdoviča na portal 24ur.com, menda 5. septembra (čeprav ni povsem jasno, kako naj bi Zorčič delal na portalu, saj je znano, da ne obvlada računalnika in mu tipko enter na koncu članka vedno pritisne kolega Flajšman), je Gerovčeva debato o članku sprožila na uredniškem sestanku, in spet je prišlo do spora med njo in Zorčičem. Slednji je v članku o voditeljici oddaje Svet na Kanalu A korektno omenil Barbro Drnač, kar je Ksenijo Gerovac popolnoma vrglo s tira.

Pozneje jim je (Zorčiču, Fjašmanu in Šujdoviču) prinesla v podpis pogodbe o sodelovanju, ki pa jih niso podpisali. Ne boste verjeli, toda pogodbe niso vsebovale niti višine honorajev, ki pripada novinarjem?! Kljub temu, da je Ksenija Gerovac grozila, naj jih podpišejo, sicer bodo od jutri na cesti, jih ni podpisal nihče.
Mi pa smo iz zanesljivih virov izvedeli, da si novo zaposlitev iščeta tudi Ksenija Gerovac in njen uredniški namestnik Gorazd Suhadolnik. Gerovčeva se je po naših informacijah pred dvema tednoma ponujala za urednico na Primorskih novicah.
Včeraj dopoldne pa je znova završalo. Pavlin in Bratina sta namreč vsem sodelavcem Direkta poslala pismo, ki ga navajamo v celoti, brez lektoriranja.
"Spoštovani sodelavci dnevnika Direkt. V zadnjem času smo priča objavam v medijih (Pavlin in Bratina najverjetneje mislita na članke v Slovenskih novicah, Lady, Magu in našem portalu; op.p.), ki, če posplošimo, govorijo o tem, da se Direktu izteka življenjska doba in da bo skupščina Dnevnika d.d., ki bo v torej naslednji teden, dokončno odločila o zaprtju tega projekta. V tej zvezi je potrebno posredovati resnična dejstva: 1/ Skupščina Dnevnika d.d. Nima na dnevnem redu nič v povezavi s časnikom Direkt, torej ne more odločati o njegovem zaprtju. 2/ Dnevnik d.d. Kot lastnik družbe Media Projekt d.o.o., ki izdaja Direkt, nima namena likvidirati ne podjetja ne časnika Direkt, dokler so podane možnosti nadaljnega razvoja tega projekta. In v tem trenutku so te možnosti podane. 3/ Možnosti razvoja pa so v veliki meri odvisne od vašega dela, spoštovani uredniki in novinarji – in dela tistih služb, ki skrbijo za tržne aktivnosti tega projetka. Te prav v tem času organizacijsko oživljamo in pričakujemo relativno hite učinek. 4/ Vodstvo družbe pričakuje od vseh zaposlenih maksimalno zavzetost za dosego teh ciljev. Za to zavzetost tistim, ki to iskreno počno, nudi tudi ustrezen finančni standard, ki v ničemer ne zaostaja za standardom pri drugih založnikih. 5/ Zapise, ki Direkt predstavljajo v negativni luči, producirajo v glavnem tisti, ki so bili še donedavnega vaši sodelavci, vendar jim te vloge ni uspelo ustrezno izpeljati oz. Uspeti. Zato to početje lahko razumemo – gre namreč za samoobrambne mehanizme in posledico nereda, ki so ga zakuhali in se v njem opekli sami. 6/ Viri dezinformacij in zapisi se pojavljajo v glavnem v medijih in pri založnikih, ki so Direktu konkurenčni sedaj ali pa v prihodnosti. Zgornja dejstva držijo in so preverljiva. Upava, da so s tem odpravljeni dvomi, kar je lahko osnova za kreativno delo tudi vnaprej. Vedeti morate, da vaše delo vsak dan v povprečju prebere skoraj 70 tisoč ljudi, ki dan za dnem pričakujejo, da jim poveste kaj novega in jih s čim razvedrite. Tistim pa, ki kljub temu poskušajo, zaviti v meglo, prodati kaj drugega, najbrž ni prostora v naši sredini. Brez njih bomo delali lažje in si bolj zaupali. Med ljudmi, ki si zaupajo, se lahko ustvari veliko novega, plod nezaupanja pa so govorice, zavajanja, užaljenost in bes, ki ga lahko prebiramo... Lep pozdrav vsem, podpisana Branko Pavlin in Aleksander Bratina" (faksimile pisma hranimo v uredništvu).
Po naših informacijah so bili v Direktu nad pismom zgroženi. Ne samo zaradi  obupne slovenščine, ampak predvsem vsebine, ki v slogu famoznih Titovih in Kardeljevih brionskih pisem išče zunanje in notranje sovražnike. Da o poden terminologiji sploh ne govorimo, se čudijo na Direktu.
Pavlin in Bratina pa sta, zanimivo, sodelavcem Direkta zamolčala ključno informacijo. Res je, da na torkovi skupščini, kjer bo govora o bilanci za nazaj, formalno na dnevnem redu ni usode Direkta (mimogrede, po naših informacijah lastniki od Pavlina zahtevajo bistveno večje dividende, kot jih predlaga njegova uprava); toda kmalu po skupščini se bo obvezno moral sestati nadzorni svet, ki bo odločal o Direktovi dokapitalizaciji. Nadzorniki so namreč maja letos odobrili denar samo do konca avgusta, o čemer smo že poročali. Naši viri pa trdijo, da bo član nadzornega sveta iz Styrie, Klaus Schweighofer, skoraj zagotovo glasoval proti, prav tako naj bi bil proti dokapitalizaciji Direkta tudi predstavnik Devnikovih novinarjev, Dejan Kovač. Spet bo torej odločilen glas predsednika nadzornega sveta Bojana Petana.

Toda Pavlina in Bratino (slednji je pravzaprav zgolj pogodbeni direktor Direkta, zaposlen je namreč na Dnevniku kot šef razvoja, zato ga v prostorih Direkta praktično sploh ne vidijo) lahko še bolj skrbijo izraziti negativni trendi prodaje drugih Dnevnikovih edicij, predvsem časnika Dnevnik. Po zadnjih podatkih Nacionalne raziskave branosti in Revidiranih prodanih naklad mu število bralcev in prodanih izvodov namreč precej pada (NRB: v zadnjem letu minus 11.000 izvodov; RPN: zadnje četrtletje kaže cca. 5-odstotni padec. Kar pomeni, da se strategija nakupov nekaterih novinarjev, nedavna bizarna reklamna akcija (kjer je, denimo, Ervin Hladnik Milharčič kot jezni dedek z jumbo plakatov dobesedno plašil potencialne bralce), enormni finančni vložek v Dnevnikovo prilogo Objektiv in redizajn časnika ter politično radikalna uredniška politika niso izplačali. Dodatna nerodnost je tudi v tem, da se je padec naklade Dela, ki ga Dnevnikovci štejejo za glavnega konkurenta, po podatkih sodeč ustavil.
Pavlin je očitno pogorel tudi z domnevno strašnim prestopom družabnega kronista Aleskandra Lucija Luca in njegove fotografinje Alenke Žabvi, ki sta iz Delovega Nedela prisopihala v Nedeljski dnevnik. Namesto 20.000 izvodov višje naklade, kot sta jo ob prestopu pompozno obljubljala Pavlin in Lucu, se je zgodilo ravno obratno, tudi Nedeljcu po podatkih NRB in RPN padata doseg in naklada; zlobneži pravijo, da po prihodu Lucija še z večjim tempom … Nad Žavbijevo pa so v uredništu Nedeljskega devnika menda še posebej razočarani. Gre na družabni dogodek, lenobno posname dve ali tri fotografije, se zmoti vsaj pri enem podpisu, pokasira pa večji mesečni honorar kot večina sodelavcev Direkta ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branko Pavlin Aleksander Bratina Marko Kušar Saša Despot Jure Zorčič Matic Flajšman Tomi Šujdovič Ksenija Gerovac Iris Mulej Lucijo Jež Aleksandra Ježa Teja Pelko Bojanu Petanu Tonija Periča Barbro Drnač Ksenija Gerovac Gorazd Suhadolnik Klaus Schweighofer Dejan Kovač ervin hladnik milharčič Aleskandra Lucija Luca Alenke Žabvi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ksenija Gerovac je vsa naježena ...