objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Četrtek, 30. avgust 2007 ob 16:55

Diana mrtva deset let, jutri spominska slovesnost
Katedrala Sv. Pavla bo polna: Gordon Brown, Tony Blair, Elton John... Camille pa ne bo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Pred desetimi leti je v prometni nesreči v enem od pariških predorov umrla britanska princesa Diana. Njena smrt v zgodnjih jutranjih urah 31. avgusta 1997 je šokirala Veliko Britanijo, kjer še vedno niso potuhnile razne teorije o okoliščinah smrti. V spomin na priljubljeno princeso bodo v petek v londonski katedrali Sv. Pavla pripravili slovesnost, ki se je bodo ob 500 povabljenih udeležili še njena sinova, princa William in Harry, nekdanji soprog, princ Charles, in kraljica Elizabeta II.
Dogodka, ki bo posvečen spominu na pokojno princeso, se bodo udeležili številni visoki gostje, med njimi sedanji in nekdanji britanski premier, Gordon Brown in Tony Blair, ter pevec Elton John. Ne bo pa Charlesove sedanje soproge Camille. Kot je pred dnevi pojasnila svojo odločitev, bi njena prisotnost "odvrnila pozornost od pravega namena dogodka", čeprav sta jo nanjo povabila William in Harry, ki sta 1. julija že organizirala koncert v spomin na rojstni dan svoje matere.
Sicer je bila v javnosti ne ravno priljubljena vojvodinja Cornwallska eden od razlogov za ločitev kraljevega para leta 1996. Charles in Camilla sta namreč imela v času, ko je bil princ še poročen z Diano, dolgoletno afero, kar je spodbudilo nesrečno Diano, da je leta 1995 izjavila: "V tem zakonu smo bili trije, tako da je bila kar gneča."
Po razpadu zakona je Diana skušala polno zaživeti. Svojo prepoznavnost je skušala izkoristiti z opozarjanjem na nekatere svetovne probleme, kot sta aids in nevarnost protipehotnih min. Za mnoge je bila "kraljica ljudskih src" s čutom za sočloveka, kritiki pa so menili, da je znala medije in zvezdništvo spretno izkoristiti sebi v prid.


Negativna stran medijske pozornosti se je pokazala tistega usodnega dne leta 1997, ko se je Diana s spremljevalcem Dodijem al Fayedom vračala v njegovo stanovanje v Parizu. Paparaci so jima tesno sledili med vožnjo, ki se je tragično končala v predoru Alma. Poleg 36-letne Diane in 42-letnega Dodija je življenje izgubil še voznik Henri Paul. Dianin telesni stražar Trevor Rees-Jones je preživel, vendar o dogodku uradno ne govori.
Britanci so ob Dianini smrti odkrito žalovali, vendar bili po drugi strani razočarani in jezni nad odzivom kraljeve družine, ki sprva ni prekinila počitnic na škotskem dvorcu Balmoral. Mediji pa so se spraševali, kje je "naša kraljica". Kraljeva družina se je sčasoma le odzvala in stopila med ljudstvo, vendar je napetost popustila šele, ko je narod nagovorila kraljica Elizabeta II.
Princeso so po pogrebni slovesnosti v Westminster Abbey v Londonu pokopali na posestvu družine Spencer Althrop. Njen pogreb je postal eden največjih medijskih dogodkov v zgodovini, ki ga je bilo mogoče spremljati preko malih zaslonov, saj ga je spremljalo 2,5 milijarde gledalcev.
Po nesreči so se bliskovito razširile različne teorije o okoliščinah smrti. Zlasti Dodijev oče, poslovnež Mohamed al Fayed, je bil prepričan, da je šlo za zaroto, v katero naj bi bila vpletena britanska tajna služba. Diana naj bi pričakovala Dodijevega otroka, par se je nameraval poročiti, vendar naj bi bilo po Al Fayedevem prepričanju na Otoku nesprejemljivo, da bi bil očim bodočega britanskega kralja Williama musliman.
Prvo preiskavo so že 2. septembra 1997 sprožili v Franciji. Izsledki so pokazali, da je 41-letni voznik Paul izgubil nadzor nad mercedesom, ker je vinjen vozil prehitro, predtem pa je zaužil tudi tablete proti depresiji. V zvezi z nesrečo so osumili deset fotografov, ki so jih oblasti leta 1999 uradno oprostile obtožb uboja, so pa bili trije kasneje obsojeni zaradi kršenja francoske zakonodaje o zasebnosti, ker so par fotografirali na noč njune smrti.


Zahteve po preiskavi so se pojavile tudi v Veliki Britaniji. Nekdanji načelnik londonske metropolitanske policije John Stevens je konec lanskega leta predstavil dolgo pričakovano poročilo policijske preiskave, v katerem je zavrnil teorijo, da bi bila Diana žrtev umora britanske obveščevalne službe, in navedel, da je umrla potem, ko je Paul izgubil nadzor nad vozilom. Prav tako je zavrnil, da bi bila princesa ob smrti noseča.
V začetku leta se je sicer s predhodnimi zaslišanji začela še sodna preiskava, gre za britanski specifičen postopek, katerega cilj je ugotoviti vzroke v primeru nasilne ali nepojasnjene smrti. Potekajo pa še ločeni postopki Mohameda al Fayeda in družine Paul.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Diana William Harry Charles Elizabeta II Gordon Brown Tony Blair Elton John Camille Dodijem al Fayedom Henri Paul Trevor Rees-Jones Mohamed al Fayed, John Stevens

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Diana mrtva deset let, jutri spominska slovesnost