objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 6. september 2007 ob 08:43

Na Bručanov stolček nekdanja razvpita direktorica Esotecha!
Janša: nova ministrico za zdravje bo Zofija Mazej Kukovič, promet prevzema Radovan Žerjav
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik vlade Janez Janša je predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju poslal predlog za imenovanje Zofije Mazej Kukovič za ministrico za zdravje in Radovana Žerjava za ministra za promet, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. V poslanskih skupinah predlog predsednika vlade večinoma ocenjujejo zadržano. Nova ministra naj bi državni zbor imenoval na seji prihodnji torek, predvidoma v ponedeljek pa se bosta kandidata predstavila pristojnima matičnima odboroma DZ na t.i. hearingu.

Premier Janša bo kandidatko oziroma kandidata za položaj ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v imenovanje državnemu zboru predlagal takoj, ko bo ustrezen predlog dogovorjen z Andrejem Bajukom oziroma koalicijsko partnerico NSi. Poslanec NSi Alojz Sok je napovedal, da bodo ime kandidata za ministra za visoko šolstvo znanost in tehnologijo sporočili najkasneje do ponedeljka, o njem pa naj bi odločali na torkovi izredni seji državnega zbora.
Kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukovič, rojena 14.5.1955 v Črni na Koroškem, je leta 1980 je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela - smer informatika, leta 1989 pa še iz elektrotehnike - elektronike. V letu 1980 je opravila tudi strokovni izpit na podlagi zakona o graditvi objektov. V letu 1995 pa je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zaključila leto pozneje. Leta 2002 se je na Univerzi v Teksasu izobraževala na temo kriznega managementa.
Zofija Mazej Kukovič je za STA pojasnila, da ji je premier s povabilom za vodenje zdravstvenega resorja izkazal veliko čast in spoštovanje do njenega znanja. "Upam, da bom to znanje zelo koristno uporabila, če bom dobila priložnost na tem položaju," je dejala kandidatka za ministrico. O prioritetah pred zaslišanjem v DZ in potrditvijo mandata ne želi govoriti.
Sicer pa se javnost predvidene nove ministrice za zdravje verjetno spomni po nedavni razvpiti aferi v družbi Esotech iz Velenja, kjer so jo kot predsednico uprave nepričakovano zamenjali julija letos, in to med njeno službeno potjo na Kitajsko. Namesto nje je prvi mož Esotecha postal Marko Škoberne, Zofiji Mazej Kukovič pa so prihod v podjetje fizično preprečili najeti varnostniki. Med drugim so ji očitali nepotizem, saj naj bi vse kitajske posle Esotecha vodila njena hčerka Mihela, preko Esotechove hčerinske družbe v Šanghaju.
Mimogrede, Zofija Mazej Kukovič je januarja letos postala tudi Delova osebnost leta med gospodarstveniki in februarja jo je v oddajo Intervju (TVS) povabil Lado Ambrožič. V vsakem primeru pa bo ministrica precej polepšala fizični izgled vlade.
Kandidat za ministra za promet Radovan Žerjav, rojen 2.12.1968, je leta 1993 diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, leta 2003 pa zaključil podiplomski študij in postal magister znanosti s področja kemijske tehnologije. Takoj po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Nafta Lendava (1993), kjer je kmalu postal vodja oddelka tehnološke operativne priprave proizvodnje, nato pa vodja razvoja za celotno podjetje. Leta 2002 je prevzel dela in naloge tehničnega direktorja Nafte Petrochem, marca 2007 pa direktorja družbe Nafta Biodizel.

Predsednik SLS in okoljski minister Janez Podobnik je izrazil zadovoljstvo, da je Janša sprejel predlog stranke in državnemu zboru za prometnega ministra predlagal Žerjava. "Pričakujem, da bo DZ premierov predlog sprejel. Ocenjujem, da bo Žerjav dobro vodil resor," je poudaril Podobnik, ki podpira tudi predlog za imenovanje Zofije Mazej Kukovič za ministrico za zdravje.
V poslanskih skupinah predlog predsednika vlade večinoma ocenjujejo zadržano. Podporo predlaganima kandidatoma so napovedali v SDS in SLS. V NSi in DeSUS pa pravijo, da kandidatov ne poznajo in ju ne morejo ocenjevati. Da je premierov izbor dober, menijo v opozicijski SNS. Medtem ko se v poslanskih skupinah NP in LDS še niso opredelili, v SD kandidatov ne bodo podprli.
Predlagana kandidata po mnenju poslanske skupine SDS prinašata svežino v vladno ekipo. Kandidatka za ministrico za zdravje ima bogato znanje in izkušnje s področja managementa, s čimer bo lahko izvedla ukrepe za izboljšanje organiziranosti, dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema in zdravstvenih storitev. Tudi kandidat za ministra za promet prihaja iz gospodarstva, zato verjamejo, da bo uspešno nadaljeval s projekti na ministrstvu za promet.
V poslanski skupini SLS oba kandidata podpirajo. Kot je za STA povedal vodja poslanske skupine Jakob Presečnik, je kandidat za ministra za promet Radovan Žerjav "iz njihovih krogov" in so prepričani, da bo "delo dobro opravljal". O kandidatki za ministrico za zdravje pa je menil, da je "zelo razvojno usmerjena, dovzetna za nove izzive".
Premierov predlog ministrskih kandidatov poslanec NSi Alojz Sok ni želel komentirati, ker kandidatov ne pozna. "Oba sta bila izbrana po postopku, stvar posamezne stranke pa je, koga predlaga. Teh odločitev pri NSi ne želimo ocenjevati in enako pričakujemo od drugih," je pojasnil.
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je za STA povedal, da njihova stranka ne bi rada komentirala predloga novih ministrov, ker predlaganih ljudi v stranki ne poznajo. O predlaganih ministrskih kandidatih se bodo v stranki odločali po zaslišanju obeh kandidatov na pristojnih odborih v državnem zboru.
Po mnenju vodje poslanske skupine SNS in predsednika stranke Zmaga Jelinčiča je izbor obeh kandidatov dober, čeprav sam sodi, da je dosedanji minister za promet Janez Božič dobro opravljal svoje delo. Predlog o imenovanju Kukovičeve je Jelinčič označil kot izredno dobro potezo. "Kajti tu se prvič vidi, da je Janša spoznal, da minister za zdravje ne sme biti zdravnik," je pojasnil.
V poslanski skupini nepovezanih poslancev se glede primernosti imenovanja Žerjava in Kukovičeve na položaja ministrov še niso opredelili. To bodo storili potem, ko se bosta predstavila pred pristojnima parlamentarnima odboroma, je za STA povedal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik.
V poslanski skupini SD kandidatov zagotovo ne bodo podprli, je napovedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč ter opozoril, da je SD opozicijska stranka, ki ne želi, ne sme in ne more nositi odgovornosti za kakovost predlogov predsednika vlade. Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da je pričakoval izkušenejša politična imena, kljub temu pa ne trdi, da so strokovne reference teh dveh kandidatov slabe. Pahor je med drugim potrdil, da je bila Zofija Mazej Kukovič v drugi polovici 90. let članica SD.
Odločitev Janše o kandidatih je po mnenju vodje poslanske skupine LDS Jožefa Školča zgolj lepotne narave. Po besedah Školča gre za hitra in za poznavalce nenavadna predloga. Ob tem je dodal, da se bodo v LDS o kandidatih za omenjena resorja dokončno izrekli po njuni predstavitvi v državnem zboru.
Državni zbor se bo z odstopnimi izjavami dosedanjih ministrov za promet Janeza Božiča, za zdravje Andreja Bručana in za visoko šolstvo Jureta Zupana seznanil na četrtkovi izredni seji. Poslanke in poslanci matičnih odborov državnega zbora za zdravstvo in za promet bodo predvidoma v ponedeljek opravili zaslišanja predlaganih kandidatov. Nova ministra za zdravje in za promet pa naj bi državni zbor imenoval na seji prihodnji torek.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Francetu Cukjatiju Zofije Mazej Kukovič Radovana Žerjava Andrejem Bajukom Alojz Sok Marko Škoberne Mihela lado ambrožič Janez Podobnik Jakob Presečnik Franc Žnidaršič Zmaga Jelinčiča Janez Božič matej lahovnik miran potrč Borut Pahor Jožefa Školča Andreja Bručana Jureta Zupana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na Bručanov stolček nekdanja razvpita direktorica Esotecha!