objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Torek, 11. september 2007 ob 08:01

Manca Špik po razglasitvi zmagovalke pobegnila s popevke
Veliko slavje Damjane Golavšek, Iva Stanič že drugič izbrana za najboljšo debitantko
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Velika zmagovalka letošnje Slovenske popevke je Damjana Golavšek. Njeno pesem  z naslovom Naravne sile je strokovna žirija, ki ji je predsedovala direktorica Založbe kaset in plošč RTV Slovenija Mojca Menart, razglasila za najboljšo skladbo v celoti.
#alenka#
Poleg kipca dečka s piščalko jo je RTV Slovenija za zmago nagradila tudi s 1500 evri neto. Avtor glasbe je Karel Novak - Čarli, besedilo je napisala Damjana Kenda Hussu, aranžma pa Janez Gregorc. Gledalci in poslušalci pa so prek telefonskega glasovanja za najbolj všečno skladbo festivala izbrali pesem Pomlad v mestu v izvedbi Eve Černe. Mlada pevka je na televotingu dobesedno pometla s tekmeci, saj je nabrala kar 2.415 glasov, medtem ko so jih preostali izvajalci v povprečju nabrali med 400 in 900.Petčlanska strokovna komisija je podelila še štiri nagrade. Nagrado za najboljši aranžma je prejel Janez Gregorc za zmagovalno skladbo Naravne sile, nagrado za najboljše besedilo Damjana Kenda Hussu za skladbo Ne računaj name, ki jo je izvedla Ylenia. Nagrado za najboljšega izvajalca si je pripela Alenka Godec s skladbo Boljša kot prej, nagrado za najboljšega debitanta pa Iva Stanič s skladbo Kako živiš.
#peterle#
Za nagrade se je potegovalo 14 izvajalcev, spremljal jih je veliki revijski orkester RTV Slovenija pod taktirko Roka Goloba, Lojzeta Krajnčana in Patrika Grebla. Za malce nostalgije so med glasovanjem poskrbeli nekateri od glavnih akterjev zlatega obdobja slovenske popevke Nino Robič, Ivanka Krašovec, Braco Koren, Alenka Pinterič, Rafko Irgolič, Lidija Kodrič, Lado Leskovar, Alfi Nipič, Elda Viler ter Pepel in kri. Najglasnejši aplavz v vsem večeru pa sta požela prva zmagovalca Slovenske popevke iz daljnega leta 1962 Stane Mancini in Beti Jurkovič, ki sta zapela svojo Mandolino.


Letos je bil festval po dolgih letih znova v Cankarjevem domu. Petar Radović, urednik razvedrilnega programa TV Slovenija, se je za naš portal pohvalil, da je tako določil on, in sicer zato, ker se za 45. obletnico legendarne Slovenske popevke to spodobi. Jubilejna popevka je poskrbela za vsaj dve presenečenji. Zagotovo je bilo prvo zmaga povratnice Golavškove. Nekatere gledalce je to tako razjezilo, da so zapustili Gallusovo dvorano, slišalo pa je tudi nekaj žvižgov. Šokirana je bila zagotovo tudi temnolasa Iva Stanič, v Celovcu študira jazz petje, ki so jo že drugič razglasili za najboljšo debitantko.
#romana#
Enako nagrado je na istem festivalu namreč odnesla že leta 2005. Z nastopom pa je precej razočarala Manca Špik, ki je imela na sebi definitvno najkrajšo minico. Njena pesem To je moj svet je postregla z bizarnimi rimami v stilu sonce v zlatu, sol na vratu, kralj v matu, trn v osatu, poleg tega pa je menda sumljivo spominjala na disko uspešnico Knock On Wood pevke Ami Stewart. Špikova je po razglasitvi zmagovalcev zapustila Cankarjev dom in se ni udeležila pogostitve.Poleg predsedniških kandidatov Elene Pečarič, Lojzeta Peterleta v spremstvu hčerke Neže, Danila Türka in Jožeta Andrejaša v spremstvu soprog ter četice pomembnih rtv-jevcev od generalnega direktorja Antona Guzeja, do njegovega pomočnika Igorja Pirkoviča, direktorja TV Slovenija Jožeta Možine in nekdanje prve dame televizije Miše Molk, smo od znanih Slovencev med drugim opazili še večno godrnjavega Tomaža Domiclja s spremljevalko Ireno, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, miss Slovenije 2007 Tadejo Ternar, nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija Aleksa Štakula, Alenko Gotar, župana Kranja Damijana Perneta, nekdanjega direktorja Založbe kaset in plošč RTV Iva Umeka in znano odvetnico Suzano Gale Robežnik.


Po podatkih Televizije Slovenija si je včerajšnji prenos Slovenske popevke, ki je bila ob 19.55 na sporedu na prvem programu TVS, ogledalo povprečno 14 odstotkov ali 255.000 gledalcev, starih nad 10 let, oziroma 39-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času oddaje. Slovenska popevka 2007 je bila tudi daleč najbolje gledana oddaja na televiziji (vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 10 let). V živo si je festival ogledalo okoli 1000 gledalcev, cena vstopnic pa se je gibala med 5 in 7 evri.

Besedilo zmagovalne pesmi Naravne sile, ki so jo nekateri že označili za ekološko himno:
Kličemo naravne sile,
zraven palčke, dobre vile,
floro, favno in ljudi, združimo vse moči.

Zrak pošteno prevetrite,
ga s kisikom osvežite
in očistitenebo,
da bo zdrav dež spral zemljo.

Kličemo naravne sile,
zraven palčke, dobre vile,
floro, favno in ljudi,
združimo vse moči.

zemlja naj se obnovi
seme hitro naj kali,
bujno raste in cveti
in bogato obrodi.

Kličemo naravne sile, zraven palčke, dobre vile,
floro, favno in ljudi,
združimo vse moči.

Vode naj se precedijo
in spet bistre žuborijo,
naj se sklene živi krog,
za prihodnji rod otrok.

Kličemo naravne sile,
zraven palčke, dobre vile,
floro, favno in ljudi,
združijo vse moči.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjana Golavšek Mojca Menart Karel Novak - Čarli Damjana Kenda Hussu Janez Gregorc Eve Černe Ylenia Alenka Godec Iva Stanič Roka Goloba Lojzeta Krajnčana Patrika Grebla Nino Robič Ivanka Krašovec Braco Koren Alenka Pinterič Rafko Irgolič Lidija Kodrič lado leskovar Alfi Nipič elda viler Stane Mancini Beti Jurkovič Petar Radović Manca Špik Ami Stewart Elene Pečarič Lojzeta Peterleta Neže Danila Türka Jožeta Andrejaša Antona Guzeja Igorja Pirkoviča Jožeta Možine Miše Molk Tomaža Domiclja Ireno Barbaro Brezigar Tadejo Ternar Aleksa Štakula Alenko Gotar Damijana Perneta, Iva Umeka Suzano Gale Robežnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Manca Špik po razglasitvi zmagovalke pobegnila s popevke