objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 12. september 2007 ob 08:32

Opozicija proti, eks minister Drobnič se je dvakrat vzdržal
Radovan Žerjav in Zofija Mazej Kukovič nova člana Janševe vladne ekipe, Potrč ni podšef DZ
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Novoimenovana ministrica Zofija Mazej Kukovič in minister Radovan Žerjav sta po glasovanju v državnem zboru prisegla pred poslankami in poslanci. Zofija Mazej Kukovič, ki jo je podprlo 48 poslank in poslancev (proti jih je bilo 23), po odstopu Andreja Bručana prevzem vodenje ministrstva za zdravje. Radovan Žerjav, za katerega je glasovalo 48 poslank in poslancev (17 proti), pa po odstopu Janeza Božiča prevzema vodenje ministrstva za promet.
Kot je nova zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič pojasnila po zaprisegi, namerava za začetek svojega enoletnega mandata najprej spoznati ljudi, saj so prav ljudje po njenem mnenju tisti vir, s katerimi lahko delaš rezultate. Z Andrejem Bručanom, njenim predhodnikom na ministrskem stolčku, sta se v preteklih dneh že pogovarjala, primopredajo pa bosta opravila v sredo dopoldne. V pogovorih minulih dni sta z Bručanom "iskala tiste točke, ki jih je najprej treba vzeti v obzir".
Kar se tiče strokovnih svetovalcev, za katere je že na zaslišanju pred matičnim odborom napovedala, da ji bodo pomagali, Mazej Kukovičeva pravi, da jih še ni izbrala. Kadrovska vprašanja ne postavlja med prednostne naloge, temveč se bo skušala najprej posvetiti usklajevanju ciljev. Mazej Kukovičeva je po pričakovanjih dobila podporo celotne koalicije, z izjemo nekdanjega ministra za delo, družino in socialne zadeve in poslanca NSi Janeza Drobniča, ki se je glasovanja vzdržal.
Koalicija je sicer ocenila, da je dosedanji minister Bručan novi ministrici pustil dobro dediščino, zato ji ne bi smelo biti težko nadaljevati delo na resorju. Opozicijski poslanci pa njenega imenovanja niso podprli. Večina opozicije je Mazej Kukovičevi očitala nepoznavanje področja zdravstva, zato so njeno kandidaturo ocenili kot eksperiment.
Koalicijske poslanske skupine so podprle tudi Žerjava znova pa se je vzdržal Janez Drobnič. Glasovanja so se vzdržali tudi opozicijski poslanci, ali pa so bili proti.
Žerjav je po izvolitvi povedal, da bo s svojo energijo in izkušnjami poskušal narediti, kar se da. "Dejstvo je, da je bil dosedanji minister Janez Božič, dober minister. Jaz pa bom poskušal biti še boljši," je povedal novi minister in dodal, da "brez sprememb, ni sprememb".
Opozicijske poslanske skupine so si bile enotne, da je kandidat za prometnega ministra strokovno šibek. Na drugi strani pa je koalicija prepričana, da bo Žerjav z bogatimi menedžerskimi izkušnjami kljub pomanjkanju konkretnega poznavanja področja kos nalogam, ki ga čakajo.

Miran Potrč ni podpredsednik DZ
Poslanke in poslanci državnega zbora so na tajnem glasovanju (z 39 glasovi za in 28 glasovi proti) zavrnili predlog opozicijskih SD, da DZ za podpredsednika imenuje vodjo poslanske skupine te stranke Mirana Potrča. Državni zbor tako tudi po petih mesecih ostaja brez enega izmed treh podpredsednikov. Za izvolitev bi Potrč potreboval podporo vsaj 46 poslank in poslancev.
Po neizvolitvi je Potrč povedal, da je vesel, da se je SD odločila za kandidaturo. "Nekdo je lahko, nekdo pa ne more biti podpredsednik DZ zaradi političnega prepričanja," je glasovanje komentiral Potrč. Podporo Potrčevi kandidaturi so sicer napovedali v koalicijskih SDS in DeSUS ter vseh opozicijskih strankah, medtem ko je koalicijska NSi napovedala, da Potrča ne bo podprla. In sicer zato, ker ocenjujejo, da SD ni največja opozicijska stranka. Po njihovem mnenju je namreč največja opozicijska stranka še vedno LDS, ki je izmed opozicijskih strank dobila največ glasov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zofija Mazej Kukovič Radovan Žerjav Andreja Bručana Janeza Božiča Janeza Drobniča Miran Potrč ni podpredsednik DZ Mirana Potrča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Opozicija proti, eks minister Drobnič se je dvakrat vzdržal