objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 14. september 2007 ob 10:27

Končno: Bush napovedal delni umik ameriških vojakov iz Iraka
Do konca leta naj bi se v ZDA vrnilo 5700 vojakov; za demokrate je odločitev neresna
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ameriški predsednik George W. Bush je v težko pričakovanem četrtkovem televizijskem nagovoru Američanom po pričakovanjih napovedal, da bo iz Iraka umaknil del vojakov, kar je prikazal kot roko sprave tistim, ki zahtevajo takojšen umik vseh vojakov. Vendar pa bo umik pogojen z uspehi. Novost v govoru je bila morda napoved trajnih odnosov med ZDA in Irakom, kar so v Beli hiši razložili kot odnose, ki jih imajo z drugimi zaveznicami po svetu.
Bush je skušal Američanom, med katerimi jih le še 33 odstotkov podpira njegovo delo glede Iraka, razložiti, da njegova nova politika, ki zajema povečanje števila vojakov za 30.000 od januarja letos, prinaša rezultate in da potrebuje le še malce več časa za uspeh. Bush je govor podal po nastopih poveljnika ameriških enot v Iraku, generala Davida Petraeusa, in veleposlanika Ryana Crockerja v kongresu in v ameriških medijih. Oba sta razlagala, da nova strategija deluje, ampak potrebuje malce več časa.

Demokrati si medtem z vsemi silami prizadevajo Američanom razložiti, da napoved o umiku ni resna, saj se do prihodnjega leta umika le toliko vojakov, za kolikor se je njihovo število letos povečalo. Bush je napovedal, da bo do letošnjih božičnih praznikov iz Iraka prišlo domov 5700 vojakov, nato pa se bodo do julija prihodnje leto umaknile še štiri brigade s skupaj okoli 21.500 vojaki. ZDA imajo trenutno v Iraku 168.000 vojakov. Vračanje vojakov je pogojil z uspehom. Zavrnil je kritike, ki pravijo, da do uspehov prihaja prepozno, saj naj ne bi bilo nikoli prepozno udarjati po teroristični mreži Al Kaida.
Ameriški predsednik je priznal, da iraška vlada ni uspela uresničiti ciljev za politično in varnostno stabilnost, zato je pozval Iračane, naj to od svoje vlade zahtevajo. Pomanjkljivosti vlade v Bagdadu bo opisalo tudi poročilo Bele hiše o položaju v Iraku. Sicer pa je predsednik, tako kot sta to storila Petraeus in Crocker, dejal, da je napredek opazen.
V ozadju Bushevih besed o napredku je sicer prišla novica, da je bil v provinci Anbar ubit šejk Abdul Satar Abu Riša, s katerim se je ameriški predsednik sestal med zadnjim nenapovedanim obiskom Iraka v začetku septembra. Šejk Abdul Riša je vodil upor sunitov v provinci Anbar proti Al Kaidi. Bush je Anbar izpostavil kot dokaz, da njegova politika deluje, čeprav gre za odločitev med suniti, ki so donedavna še napadali Američane v provinci, ki ni bila deležna povečanja števila ameriških vojakov.

Iraški voditelji naj bi zaprosili za trajne odnose z ZDA, Bush pa je dejal, da so ZDA pripravljene te odnose graditi na način, ki bo ščitil ameriške interese v regiji in zahteval manjše število ameriških enot. To pomeni, da bo ameriška vojska v Iraku ostala za nedoločen čas, Bush pa je tudi naravnost povedal, da se bo z iraško krizo ukvarjal tudi njegov naslednik ali naslednica, saj "ne smejo pustiti na cedilu zaveznika, ki se bori za lastno preživetje in ki bo še naprej potreboval ameriško vojaško, gospodarsko in politično podporo".
Bush je opozoril Iran in Sirijo, naj prenehata spodkopavati iraško vlado, saj nasilni skrajneži, ki ogrožajo Irak, ogrožajo tudi ti dve državi. Mednarodno skupnost je pozval k večji podpori iraškemu gospodarstvu in podpori za razširitev misije ZN. Zavrnil je vse pozive k hitremu umiku in sporočil, da bo poveljnik enot na terenu Petreaus skupaj z veleposlanikom Crockerjem znova poročal o položaju v Iraku sredi marca prihodnje leto.
Demokratski odgovor Bushu je podal senator iz Rhode Islanda Jack Reed, ki je prav tako po pričakovanjih zavrnil nadaljevanje ameriške vojaške prisotnosti v Iraku, ki je po mnenju demokratov nesprejemljiva. Reed je napovedal, da nameravajo demokrati v kongresu izvršiti svojo ustavno dolžnost in korenito spremeniti ameriško vojaško vpletenost. Za kaj takega pa potrebujejo podporo zadostnega števila republikancev, ki je še nimajo.

Odzivi na predsednikov govor so bili tudi sicer predvidljivi glede na strankarsko pripadnost. Vodja senatne manjšine, republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja, je sporočil, da predsednikov načrt izpolnjuje zahteve številnih republikancev v senatu, ki so iskali znake uspeha. McConnell je dejal, da v Iraku napredujejo. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije je sporočila, da je že dolgo, odkar je predsednik Bush izgubil zaupanje Američanov glede Iraka, ker njegove besede niso nikoli ustrezale realnosti na terenu.
Izbira naj bi bila med demokratskim načrtom odgovorne prerazporeditve in Bushevim načrtom neskončne vojne v Iraku. V naslednjih tednih bo v Washingtonu zelo vroče, saj bodo demokrati skušali pripraviti zakonske predloge glede Iraka za hitrejši umik ali spremembo vloge ameriške vojske, ki bodo dovolj dobri tudi za zadosten del republikancev. Tega pa potrebujejo za preseganje predsednikovega veta.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
George W. Bush Davida Petraeusa, Ryana Crockerja Abdul Satar Abu Riša Jack Reed, Mitch McConnell Nancy Pelosi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Končno: Bush napovedal delni umik ameriških vojakov iz Iraka